„Ha férfi vagy, ne keverd össze az erőt az erőszakkal!” • Hetedhéthatár

Emberi tényező

„Ha férfi vagy, ne keverd össze az erőt az erőszakkal!”

„Ha férfi vagy, ne keverd össze az erőt az erőszakkal!” – ezt üzeni a magyar bajnok, profi ökölvívó, Rubin Olivér a családon belüli erőszak ellen Zuglóban indított plakátkampányban. A plakátokon ezúttal nem nők állnak ki a bántalmazás ellen, hanem rendhagyó módon férfiak üzennek a férfiaknak, hogy a párkapcsolati erőszak minden formája ellen lépjenek fel. Az „Erősebb Nem a családon belüli erőszak ellen” elnevezésű kampányhoz Berki Krisztián olimpiai bajnok, Scherer Péter és Czető Roland színészek, Szécsényi András vlogger és Sivadó János zuglói rendőr főtörzsőrmester is csatlakozott.

Horváth Csaba polgármester, Zugló Önkormányzata és a Zuglói Közbiztonsági Non-Profit Kft. családon belüli erőszak megfékezésére indított plakátkampánya a 2019-ben, a kerületben elindított Békés Otthon program része. Olyan települési modellprogram megvalósítására törekszenek, amely növeli a kerületi szakemberek, az érintettek és a lakosság tudatosságát a témában, erősíti az intézmények közötti hatékonyabb együttműködést és segítő támogatást nyújt az áldozatoknak.

A legfontosabb partnerek a BRFK XIV. kerületi Rendőrkapitánysága és a Zuglói Család- és Gyermekjóléti Központ, hiszen ezek az intézmények találkoznak leggyakrabban a jelenséggel. Az ismeretek átadásán túl cél még a közös szemléleti keretrendszer kialakítása, a felismerés és a gyors, szakszerű válaszadás elősegítése az érintettekkel foglalkozóknak. Eddig több, mint tíz képzést szerveztek különféle külső szakértők (bíró, gyermekjogi szakértő, pszichológus, pszichoterapeuta, egyetemi kutató) bevonásával a kerületi szakemberek részére.

A most elindított plakátkampányukkal a társadalmi szemléletformálás a céljuk  rendhagyó módon, ugyanis férfiak üzennek elsősorban férfiaknak. Ezzel szeretnék megtörni azt a gyakorlatot, hogy nők üzenjenek nőtársaiknak, illetve hogy kizárólag nőknek adjanak tanácsot, mit tegyenek erőszak esetén. A plakátokon olyan férfiakat jelenítenek meg, akik példamutató módon kiállnak a családon belüli és párkapcsolati erőszak minden formája ellen és férfitársaikat is hasonló fellépésre biztatják saját környezetükben.

 

A plakátsorozat egyik eleme, Scherer Péter színművésszel

 

Berki Krisztián, olimpiai bajnok tornász:

„A fizikai és a verbális erőszak a négy fal között történik, amiről legtöbbször csak az érintettek tudnak. Ezeket minden családból száműzni kell. Én szerencsére harmonikus családban élek, de az ismeretségi körömben volt már példa családon belüli erőszakra, ráadásul lányos apukaként különösen érzékeny vagyok erre a problémára.”

 

Scherer Péter, színész

„Minél többet kell beszélni erről, akár egy plakátkampány keretében, akár ilyen témájú színházi előadásokon keresztül. Az áldozatokhoz így el tudjuk juttatni azt a fontos információt, hogy bármennyire is nehéz, merjenek beszélni erről a környezetüknek és érezzék, hogy nincsenek egyedül.”

 

Rubin Olivér, profi ökölvívó, magyar bajnok, edző, a 15 éve működő zuglói Perfect Fight Club társalapítója

„Egy közösség akkor erős, ha a család is erős. A családon belüli erőszak meggyengíti a közösség alapját. Nagycsaládos édesapa vagyok. A plakátkampánnyal az erőszak megelőzését, a prevenciót támogatom. A társadalom hajlamos összemosni a férfierő és az erőszak fogalmát. A kettő nem ugyanaz.”

 

Czető Roland, színész

„Nagyanyáinktól, dédanyáinktól származik az a mondás, hogy a bő szoknya sok mindent eltakar. Régen hallgattak erről, de ma igenis ki kell állni a családon belüli erőszak ellen, hogy beszéljünk erről a jelenségről, és hogy erőt adjunk azoknak az áldozatoknak – legyen az férfi vagy nő -, akik azért nem tudnak változtatni, mert önmagukat okolják a kialakult helyzetért. Ha mi beszélünk erről, kiállunk mellettük, azzal bátorságot adunk.”

 

Szécsényi András, vlogger

„Nagyon sok lelki problémának és fiatal korban átélt traumának a családon belüli erőszak az okozója. Összetett probléma, ami ráadásul gyakran az ügy intimitása miatt rejtve marad mind a közvélemény, mind pedig a hatóságok szeme elől minél többet hangoztatni kell a téma fontosságát és erőteljesen ki kell állnia mindenkinek az erőszakos viselkedés ellen.”

 

Sivadó János, zuglói rendőr főtörzsőrmester

„Tudatosítanunk kell az emberekben, hogy nem kell szégyellni, titkolni, ha valakit bántanak, hanem minél hamarabb segítséget kell kérni. A közfelfogás szerint mi nem segítünk, csak ha „vér folyik” – ez nem igaz! Amint tudomást szerzünk egy bántalmazásról, minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy a bántalmazott biztonságba kerüljön, és a bántalmazó megfelelő büntetésben részesüljön.”


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS