A Pécsi Harmadik Színház is csatlakozik a X. Színházi Olimpiához • Hetedhéthatár

Színház

A Pécsi Harmadik Színház is csatlakozik a X. Színházi Olimpiához

A Pécsi Harmadik Színház is csatlakozik a 2023-as esztendő legjelentősebb világszínházi eseményéhez, a húsvéttól Szent Iván-éjig Magyarországon rendezendő X. Színházi Olimpiához két határon túli, magyar nyelvű előadás befogadásával. Az Aradi Kamaraszínháznak a Szegedi Pinceszínházzal közösen Tapasztó Ernő rendezésében Csokonai tündérbohózatából létrehozott Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című produkcióját áprilisban; a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Vidnyánszky Attila által Örkény István remekművéből színre vitt Tóték előadását májusban láthatja a közönség.

Az aradi és szegedi művészek új, formabontó Karnyóné produkciója sodró lendületű, abszurd, élőszereplős bábjátékként eleveníti meg Csokonai több mint 220 éves alkotását, az első magyar tündérbohózatot, melyben az eredeti dalszövegek egy Bach-menüett dallamaira szólalnak meg, élőzenei kísérettel.

Fotó: Menyhárt Luca

– A Karnyónét az első magyar abszurd műnek tartom, mellyel Csokonai, ha nem is tudatosan, de sok tekintetben megelőzte a saját korát – vallja Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház művészeti vezetője, az előadás rendezője. – Modern és klasszikus egyszerre. Roppant izgalmas felfedezni, hogy bizonyos pontokon az abszurd színház elemei jelennek meg benne, ahogy csapong a cselekményben, s a történet végét is nagyon érdekesen oldja meg. Mintha az Übü királyt vagy Ionesco híres művét, A kopasz énekesnőt olvasnám… Ez ragadott meg benne, hogy mennyire kortárs. És a játékossága, az iróniája. Persze, dramaturgiailag néhány ponton hozzá kellett nyúlni, és belecsempésztünk pár mai poént is, de finoman bántunk vele, nem erőszakoltuk meg az eredeti szöveget. Amikor klasszikus darabon dolgozom – legyen az akár Csehov, Tolsztoj, Shakespeare vagy Csokonai –, és belemélyedek a szituációkba, értem az író szándékát és logikáját, s közel kerülök a látásmódjához, akkor úgy tudok gondolkodni, ahogyan ő írt. Így visz magával minket, alkotókat, és így jönnek vele az előadás láttán a nézők, a közönség is.

E produkcióval a 27. Nagybányai ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztiválon Tapasztó Ernő a legjobb rendezés, Gerner Csaba a legjobb férfialakítás díját nyerte el, ugyanő a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválján a legjobb férfi mellékszereplő, Éder Enikő a legjobb női mellékszereplő díját kapta. Az egyik szeleburdi, Lipittlotty megformálója, Gulyás Hermann Sándor a 2022. évi Városmajori Színházi Szemléről a legjobb férfi mellékszereplő díját vihette haza (Pálfi Ervinnel megosztva). E produkciónak ítélték a 12. Soltis Lajos Országos Színházi Találkozó fődíját is.

Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című előadást 2023. április 18-án és 19-én, mindkét nap 20.00 órakor láthatja a közönség.

 

Fotó: Eöri Szabó Zsolt #eorifoto

Örkény István: Tóték című drámája Vidnyánszky Attila rendezésében a beregszászi társulat emblematikus előadása, amelyről 2004-es bemutatója után azt írták a kritikusok, hogy nem egy valamikori háborúról, vagy általában a háborúról szól, hanem konkrétan a második világégést idézi meg, Örkény szellemében. Az elmúlt 19 év alatt sok minden változott a világban, ami direkt utalások nélkül is rímel a kiszolgáltatottak tragikomédiájára – ahogy az író nevezte a Tótékat. Fájó, hogy napjainkban egy újabb jelentésréteg épült rá a darab alaphelyzetére, hisz szereplőinek életébe lehetetlen nem belelátni a jelenleg dúló orosz-ukrán háború tragédiáját. Ennek tükrében máshogy szólnak a katonadalok, másként tekintünk a rossz híreket nem továbbító postás figurájára, s persze az őrnagyra is.

Sokak szerint az őrnagyot megformáló Trill Zsolt alakítása minden túlzás nélkül vetekszik Latinovits Zoltánéval, aki a darab 1967-es ősbemutatójának és a Fábri Zoltán által rendezett legendás filmnek is főszereplője volt. A IX. Pécsi Országos Színházi Találkozón Trill Zsolt kapta a MASZK  színész-zsűrijétől a legjobb férfialakítás díját. Tótnéként Szűcs Nelli, a tűzoltóparancsnokként Tóth László és a postást játszó Rácz József is emlékezetes szerepformálással ajándékozza meg a közönséget.

Vidnyánszky Attila úgy véli, „a ma problémái nagyrészt ugyanazok, mint a Tóték keletkezésének idején voltak, és Örkény alapkérdéseket boncolgat. Az emberi természet nem változik, és az a viszonyrendszer, amit a darab felvázol, abszolút átültethető a mába. Ez a nagy művek, a klasszikusok sajátja.”

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadását 2023. május 16-án és 17-én 19 órakor tűzi műsorára a Pécsi Harmadik Színház a X. Színházi Olimpia keretében.

E két, határon túli magyar nyelvű produkció befogadása révén a teátrum részese lesz a 70 helyszínen több mint 7500 résztvevővel zajló nemzetközi színházi seregszemlének, melyen 58 ország 400 társulata 750 előadást hoz Magyarországra.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS