A Sotheby's vásárolta meg Breuer Marcell híres New York-i épületét • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A Sotheby’s vásárolta meg Breuer Marcell híres New York-i épületét

Megközelítőleg százmillió dollárért vásárolta meg a Sotheby’s aukciósház a pécsi születésű világhírű építész, Breuer Marcell tervei alapján 1966-ban átadott emblematikus New York-i múzeumépületet.

Madison Avenue 945. alatt álló brutalista épület az 1966-ban történt átadásától egészen 2014-ig a Whitney Museum of American Art-nak adott otthont, majd 2016-2020-ig a MET Museum részlegeként működött, a múzeum gyűjteményéből rendezett időszaki kiállításoknak otthont adva. A COVID idején kényszerűségből bezárták a múzeumot. 2021 márciusától a Frick Collection vette bérbe az épületet, a gyűjtemény központi épülete felújításának időtartamára, 2024-ig.

A Sotheby’s aukciósház 2025-ben helyezi át zászlóshajójának főhadiszállását a „Breuer”-be, miután a Frick Collection 2024 végén visszatér állandó otthonába. A lépéssel az aukciósház közelebb kerül az Upper East Side Madison Avenue-n található kereskedelmi művészeti vállalkozásokhoz, köztük a Gagosian és a Helly Nahmad Galériákhoz. Az még nem egyértelmű, hogy mi lesz a további sorsa a Sotheby’s nemrégiben felújított épületének a York Avenue-n, de a Breuer-telephelyet felújítják, hogy helyet adjon galériáknak és egy aukciós teremnek.

A Bauhaus képviselője, Breuer Marcell a brutalizmus úttörő alakja volt. Közismert épülete továbbra is a New York-i művészet és építészet ikonja marad. Az ötemeletes múzeum, melyet egy kritikus „fordított babiloni zikkurátnak” nevezett, továbbra is Breuer utolsó álló épülete New Yorkban. A mostani adásvétel megnyugtatóan lezárja a Whitney Museum 2014-es kiköltözése utáni bizonytalan időszakot.

Nem utolsó sorban ez a tranzakció egy elképesztő ingyenreklám lehetőségét rejti magában Breuer Marcellnak, Pécsnek és Magyarországnak!

 

A MET Breuer előcsarnoka 2018-ban (a szerző felvétele)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS