A 2023 júniusi Infoparlement központi témája a mesterséges intelligencia volt • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

A 2023 júniusi Infoparlement központi témája a mesterséges intelligencia volt

2023. június 8-án rendezték meg a Parlamentben és a Várkert Bazárban az Infoparlament konferenciát.

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár (Gazdaságfejlesztési Minisztérium), a mesterséges intelligencia gazdaságpolitikára és nemzetgazdaságra gyakorolt hatásáról beszélt. Mint kifejtette, óriási szerepe van és lesz a növekedésben és versenykésességben, ahogy a társadalmi átalakulás terén is, hiszen több tízmillió embernek kell új kompetenciákhoz jutnia, ha a jövő munkaerőpiacán helyt akar állni.

Rakoncza Zsolt a DELL Technologies Magyarország vezérigazgatója, aki a vállalat által készített friss kutatás eredményein keresztül mutatta be, hogy hazánk hol helyezkedik el az technológiai innovátorok globális térképén. A 45 országban végzett, 14 iparágon átívelő, 6600 üzleti-, állami- és IT-vezetőt megkérdező kutatás, arra volt kíváncsi, hogy hol tart az innovációs érettség világszerte. A kapott statisztika értelmezéséhez egy 5 kategóriából álló skálát hoztak létre, a vezető innovátoroktól a lemaradókig, jól definiálva az egyes csoportokat.

Az MI ugyanakkor kiemelkedést jelenthet sok szempontból, főleg, ha a hazánk a „Követők” státuszból egy szinttel feljebb lép. Erre utalt Kaszás Zoltán, az OTP Bank csoportszintű digitális ügyvezető igazgatója, aki előadásában arról beszélt, hogy miként alakítja át az MI a jövő üzleti működési modelljeit, és arról, hogy miért fontos, hogy értsük és ismerjük a technológiát.

Szavaival élve, az MI alázatra int minket, hiszen a technológia, és annak legismertebb „szószólója” a ChatGPT már a jelenünk, nem a jövőnk része, egy olyan transzformatív technológiaként, ami mindent átalakít, ideértve az üzletet és a gazdaságot is. Ennek az átalakulásnak akkor lehetünk haszonélvezői, ha pontosan értjük és ismerjük a technológiát, ismerjük azt, hogy miként tanul és tanítható. Ha ezt a képességet nem sajátítjuk el, akkor nehezen fogunk tudni megfelelni a gazdasági és egyéb kihívásoknak.

Szabó Péter, Microsoft Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója is arra utalt, hogy szükség lesz a gondolkodásmód pallérozására. Elvégre, ha nem teszünk semmit és nem képezzük magunkat -a 22.helyen maradunk az EU-ban digitális felkészültség terén-, akkor azok a képességek, amelyek szükségesek a mesterséges intelligenciával átszőtt jövőhöz, elmaradnak. Ezek nélkül pedig igencsak nehéz lesz boldogulni. Ha valamikor, hát most sosem volt annyira fontos és értékes az analitikus gondolkodás képessége, hiszen ez elégethetetlen ahhoz, hogy e A technológia és az MI ugyanis soktekintetben más most is látványos eredményeket hozhat, például az energetikában.

Dr. Solymár Károly Balázs, energiaügyi infokommunikációért felelős helyettes államtitkár (Energiaügyi Minisztérium) előadásában többször hangsúlyozta, hogy az IKT technológiák nélkül nincs energiahatékony jövő, hiszen az MI számtalan területen, például a prediktív karbantartásban vagy épp a kapacitásoptimalizálásban is segíthet, hogy eldöntsük: amit a gép kidobott, az használható-e.

A konferencia záróakkordjaként Kübler-Andrási Judit, a CETIN Hungary Zrt. vezérigazgatója beszélt a mesterséges intelligencia fontosságáról, Balla Attila a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. szakmai ügyvezető helyettesének előadásában pedig megemlékeztünk a legismertebb magyar matematikusról, Neumann Jánosról, akinek életútját áttekintve eljutottunk a Neumann-elvektől a mesterséges intelligenciáig.

A plenáris előadásokat követően az Infoparlament áttette székhelyét a Parlamentből a szemközti Várkertbazárba, ahol az IT-biztonság, az energetika és a mesterséges intelligencia került górcső alá, a társadalomra és emberre gyakorolt átalakító hatásokról folytatódott az eszmecsere.

(Forrás: Kiss Franciska)

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS