A dunaújvárosi teátrum kihirdette a jövő évad bemutatóit • Hetedhéthatár

Színház

A dunaújvárosi teátrum kihirdette a jövő évad bemutatóit

Dobó Kata, Kerekes Éva, Staub Viktória, Csiby Gergely, Marton Róbert is játszik a Bartók Színházban

A dunaújvárosi Bartók Színházban pénteken este játszották az évad utolsó előadását, a Három nővért – Sebestyén Aba rendezésében, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vendégjátékában, a 10. Színházi Olimpia keretében. Ezt megelőzően zajlott a Bartók Színház társulati ülése, amelyen Őze Áron igazgató arról is beszélt: „Bár úgy terveztük a most záruló évadot, hogy végre teljes szezonunk lesz, és nem kell leállnunk, hiszen a pandémiás időszakon túlvagyunk – nem így lett. Kénytelenek voltunk téli szünetet tartani a rezsiválság okán, és ezért két bemutatót is el kellett hagynunk. Ismét takarékos évadunk volt. Ebből kiindulva: már alapból óvatosan terveztük a következő évadot. A színházakat is érintő krízisek megtanítottak minket rugalmasan gondolkodni.” A Bartók Színház az új, 2023/24-es évadban 6 bemutatót tervez: Máli néni, Pávatoll, Diploma előtt, Rumini, Tartuffe, A farkas. Vendégként fellépnek többek között: Dobó Kata, Kerekes Éva, Staub Viktória, Csiby Gergely, Marton Róbert. A jövő évad végén a Kőszegi Várszínházzal koprodukcióban készül majd a Hyppolit, a lakáj. Az évadzárón átadták „Az év színésze” díját: Jegercsik Csaba színművész nyerte el a Dunaújvárosi Hírlap által indított közönségszavazáson.

Kovács Vanda és Őze Áron évadzárós tortával

A Bartók Színház évadzáró társulati ülésén Őze Áron megköszönte a művészeknek és a munkatársaknak az egész éves odaadó munkájukat. Beszélt arról is, hogy ebben a szezonban a rezsiválság miatt kényszerült a színház téli bezárásra, s bár nézők nem jöttek akkor, a belső munka nem állt meg. Ugyanakkor a tervezett bemutatók közül két premier elmaradt.

„Én büszke színházigazgató vagyok. Büszke vagyok a Bartók Színház csapatára. Erős és kreatív társaság. Ez látszik azon a szereteten, ahogyan minden egyes kolléga viszonyul a színházhoz, a nézőkhöz. Csak egy ilyen összetartó közösség lehetett képes arra, hogy végig vigye az évadot és fantasztikusan megcsinálja a második MIKRO Fesztiválunkat: a kamaraszínházi előadások dunaújvárosi szemléje – most már kimondhatjuk – országos hírű lett, és hagyomány vált belőle. Jövőre is megrendezzük”, mondta Őze Áron igazgató, aki kitért arra is, hogy az évadban 150 előadást játszottak három játszóhelyükön, a nagyszínpadon, a stúdióteremben és az új Mikro Színpadon. Mind több belföldi és határon túli vendégszereplésre is hívják a dunaújvárosi színházat.

Őze Áron hozzátette: „A Bartók Színház számára egyre fontosabbak az együttműködések. Ilyen koprodukció volt idén a Szerelem. Barta Lajos darabját Czajlik József, a kassai Thália Színház igazgatója rendezte, és a dunaújvárosi színészek mellett marosvásárhelyi és szabadkai művészek is játszottak benne. Folytatjuk a jövő évadban is az együttműködéseket a kassai színházzal, illetve a Kőszegi Várszínházzal majd 2024 nyarán.”

Jegercsik csaba, az Év Színésze

Csadi Zoltán, a Bartók Színház művészeti igazgatója ismertette a 2023/24-es évadra tervezett bemutatókat: „Kerekes Éva az új szezonban visszatér vendégként hozzánk, ő fogja játszani Máli nénit, a címszerepet Füst Milán darabjában, Czajlik József rendezésében. Közös előadása lesz ez a kassai és a dunaújvárosi színháznak. Dicső Dániel a rendezője a Diplomata előtt című darabnak, amely az 1967-ben bemutatott Oscar-díjas film alapján készül, szereplői: Dobó Kata, Csiby Gergely, Marton Róbert, Staub Viktória. Őze Áron a Tartuffe-öt rendezi, Ágoston Péter – aki több előadásunkban is szerepelt – rendezőként mutatkozik be, Molnár Ferenc ritkán játszott művét, A farkast viszi színre itt. A Cimbora Produkcióval is folytatjuk a közös bábszínházi munkát a Momo után a Pávatollal. Külön öröm számunkra, hogy a Bartók Színház egy új adaptációt készíthet a Ruminiból, Berg Judit rendkívül gyorsan klasszikussá lett gyerek- és ifjúsági regényéből. Zenéjét a Firkin együttes komponálja. Ezzel folytatjuk a családi színházi hagyományainkat, a Rumini illeszkedik a Valahol Európában, a Twist Olivér, a Gyerekrablás a Palánk utcában, A kis herceg, a Pinokkió színházi előadássorozatunkba. 2024 nyarán pedig a Kőszegi Várszínházzal közösen mutatjuk be Kőszegen a Hyppolit, a lakájt, amely aztán bekerül a Bartók Színház repertoárjába.”

Az évadzárón átadták „Az év színésze” díját: Jegercsik Csaba színművész nyerte el a Dunaújvárosi Hírlap által indított közönségszavazáson.

A dunaújvárosi Bartók Színház hagyományosan a Bartók Liget nyári programsorozattal indítja az új évadot 2023 augusztusában.

 

Az évadzáró résztvevői


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS