Saját hangunkból álló kórust vezényelhetünk a Kodály Központban! • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Saját hangunkból álló kórust vezényelhetünk a Kodály Központban!

A 7. Zsolnay Fényfesztivál egyik újdonsága, hogy kibővítette helyszínei sorát a pécsi Kodály Központtal, az ország egyik legjobb akusztikájú koncerttermével, ahol július 6. és 9. között három fényélmény mellett az UNICEF Magyarország Klímahősök programjai és kiállítása is várja az érdeklődőket.

A Kodály Központ hangversenytermében lesz látható a fesztivál egyik leginkább magával ragadó, monumentális látnivalója, a Gaia. A hét méter átmérőjű, fejünk felett lebegő installáció a Földet ábrázolja.

Az angol Luke Jerram alkotása olyan érzetet kelt, ami az űrhajósok beszámolóiból lehet ismerős: az élmények közös jellemzője az élet összefüggéseinek mély megértése, a bolygó iránti féltés és a környezetünk gondozásával kapcsolatos felelősségtudat megújult érzése. A belülről megvilágított installáció minden centimétere 18 km-t ír le a Föld felszínéből, a műalkotástól 211 méterre állva láthatná úgy a közönség a bolygót, ahogyan az a Holdról látszik.  Az élményt a BAFTA-díjas zeneszerző, Dan Jones térhatású hangkompozíciója teszi teljessé. Fény Útja Extra karszalaggal látogatható!

 

 

Belgiumból érkezik a Kodály Központba a SMING című interaktív kórus installáció, amely lehetőséget nyújt az embereknek, hogy egyszerre legyenek karmesterek és egy teljes kórus. A látogatók hangját rögzítik videóban és hangban, majd ebből egy teljes kórust alakít ki a szoftver, a képernyőkön az illető arcát, a hangszórókból pedig a kórussá bővített hangját hallva, így a résztvevő a saját magából álló zenekart vezényelheti egy pálcával. Az installáció célja, hogy az emberek másképp éljék meg a zenét, mivel belemerülnek a saját rezgésükbe és harmóniájukba. Fény Útja Extra karszalaggal látogatható!

 

 

Az épület külső fényköntöst is kap. Az észlelés, az út, a megérkezés lépcsőzetes folyamatán vezeti végig a látogatót a 380-780 Collective által komponált fényinstalláció, melynek a Kodály Központ homlokzata és környezete ad otthont.

A Kodály Központban napközben az UNICEF Klímahősök programjain vehetnek részt a látogatók. A szervezet a klímaváltozás hazai kiemelkedő szakembereivel közös gondolkozásra és párbeszédre hívja a fiatalokat. A felmelegedés egyértelműen a mai gyerekek életét fogja leginkább befolyásolni, ezért elengedhetetlen, hogy őket bevonva beszélgessünk a jövő legnagyobb kihívásairól.

Július 7-8-án Nemzetközi klímatárgyalás-szimuláció és beszélgetés várja az érdeklődőket Botos Barbara Magyarország klímaügyekért és klímadiplomáciáért felelős utazó nagykövetével. Az interaktív játékos megbeszélés a 12–18 éves korosztály számára ajánlott A programon többek között kiderül az is, hogy merre tart a világ a klímaváltozás vonatkozásában és milyen álláspontot képvisel Magyarország a nemzetközi fenntarthatósági fórumokon. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Jelentkezés: https://forms.gle/39xe7vwaUoeiQweV7

A természet védelme: ki kit véd? címmel tart előadást július 8-án Jordán Ferenc, a Pármai Egyetem kutatója. Előadásában az ember és a természet viszonyáról lesz szó. A rendszerszemlélet és a hálózatelemzés bemutatásával közös megoldásokat keres arra, hogy hogyan tudnánk okosabban élni egyetlen bolygónkon, a Földön.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Jelentkezés: https://forms.gle/xvEffewraYX23Dqz7

A fesztivál keretén belül ingyenesen megtekinthető az UNICEF Magyarország Fotókiállítása. Emberi sorsokba és történetekbe nyerhetnek betekintést az érdeklődők a világ azon területeiről, ahol az éghajlatváltozás következményei már most is jelen vannak a mindennapokban. Jelenleg már több mint fél milliárd gyermek szenved a szárazság, az árvizek és tomboló viharok pusztító hatásaitól, de 2050-re a klímaváltozás már a világ összes gyermekének életét befolyásolni fogja. A kiállítás elgondolkodtató és sokszor torokszorító képei arra hívják fel a figyelmet, hogy a klímaválság egyben gyerekjogi válság. Nem csak a jövőben, hanem már most is.

 

 

Nyitvatartás:
Csütörtök: 21.30–01.00
Péntek-szombat: 12.00–01.00
Vasárnap: 12.00–00.00

Részletek: www.fenyfesztival.hu


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS