A Föld hétméteres, tűpontos mása lebeg a fejünk felett a Fényfesztiválon • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A Föld hétméteres, tűpontos mása lebeg a fejünk felett a Fényfesztiválon

Fényszőnyegen sétálás, ragyogó korallzátonyok és éjszakai, elvarázsolt játszótér – a Zsolnay Fényfesztivál velejét a szemkápráztató fényfestések, installációk és fényprogramok adják, ezek alkotják a Fény Útját. A július 6-9. között, Pécsett zajló fesztiválon egy gigantikus földgömb ragyog a fejünk fölött, miközben életre kel a mecseki erők mondavilága is.

 

 

Az éj leszállta után hazai és külföldi fényművészek épületvetítései, helyszínspecifikus fényalkotásai ejtik ámulatba a látogatókat Pécsett. A város utcáin, terein található alkotások ingyenesen tekinthetőek meg, a zárt térben lévők Fény Útja Extra karszalaggal látogathatók, ezek: Kodály Központ, Cella Septichora Látogatóközpont, Civil Közösségek Háza, Jakovali Hasszán Dzsámi, Baranya Vármegyei Közgyűlés díszterme.

A Kodály Központ külső fényvetítést kap, emellett két beltéri alkotást is tartogat. A Superbe csapata Belgiumból érkezik egy interaktív kórus installációval, ahol egy saját másolatainkból álló kórust vezényelhetünk karmesterként. A hangversenyteremben lebegő hétméteres földgömb, a Gaia a fesztivál egyik legjobban várt látnivalója. Az angol Luke Jerram hipnotikus erejű alkotása a bolygónkkal kapcsolatos legmélyebb, legintenzívebb érzéseket hozza elő a nézőkből. Az élményt a BAFTA-díjas zeneszerző, Dan Jones térhatású hangkompozíciója teszi teljessé.

A Széchenyi téren a Dzsámi fényvetítését szemlélve elmerülhetünk a milliónyi színes élőlénynek otthont adó, éteri szépségű korallzátonyok világában. A vetítés a NASA 20 éven át gyűjtött adatait veszi alapul; az óceáni áramlatok, a vízhőmérséklet, a klorofill, a szél, a sótartalom és a víz változását mutatja be, szemléltetve, ahogyan átalakul a korallzátonyok világa a melegedő vizekben.

Az ÁRKÁD Pécs Bevásárlóközpontba érkező művészek lerombolják a városok hétköznapi korlátait, hogy a világot egy fényesebb, vidámabb és szürreálisabb hellyé tegyék. Humoros, óriási mesebeli lények lepik el az épületet, garantáltan mosolyt csalva mindenki arcára! A bevásárlóközpontban egy másik, egyszerre játékos és elgondolkodtató alkotás is várja az érdeklődőket, aminek kipróbálásához két ember szükséges. Miközben magukat figyelik a tükörben, összeolvad az arcképük a másikéval, ami izgalmas érzetet kelt, az identitás és az empátia gondolatvilágára reflektálva.

A Czinderi Parkban egy elvarázsolt játszótér vár kicsiket és nagyokat, az éj leszállta után a játékok megelevenednek, és a fény által új ingereket, élményeket kínálnak.

Hosszú évek óta a Fény Útja egyik legkedveltebb alkotása a Fényszőnyeg, mely a Janus Pannonius utca burkolatának és házfalainak analóg fényfestését foglalja magában.

 

 

A Színház téren megelevenedő fényfestés egy erdei utazásra hívja a látogatót. A Laluz Visuals alkotása a hazai erdők állatai, növényei és gombái mellett a mecseki erdők mese- és mondavilágát dolgozza fel fénnyel és zenével.

 

 

A Barbakán bástyáján látható fényvetítés bemutatja, ahogy „életre kelnek” a környezetre káros műanyagok. Szintén az újrahasznosítás fontosságára hívja fel a figyelmet Jókai téren a PET/LED interaktív művészeti installáció. A PET palackokat megérintve bárki fényeket varázsolhat a környező épületekre.

Baranya Megyei Közgyűlés dísztermében látható, LIMEN című alkotás a lámpák által kibocsátott, az emberi fül számára nem érzékelhető ultrahangokat érzékelhető frekvenciákra fordítja le, így miközben látjuk, halljuk is a fény láthatatlan hangját.

A Nádor Galériában a kortárs hang-fény „orgona” a teret betöltő hangzásokra mozgó fénycsóvák segítségével fényjelenségeket sző. Nem más ez, mint a térbe kiterjesztett vizuális zene.

A Búza téren egy mechanikus fényjátszótér várja az érdeklődőket, akik napfénnyel és emberi erővel életre kelnek egy elvarázsolt kápolnában.

 

 

A Fény Útja nyitvatartása:
csütörtök, péntek, szombat: 21.30–01.00
vasárnap: 21.30–00.00
A Kodály Központ, a Civil Közösségek Háza és a Jakováli Hasszán Dzsámi péntektől vasárnapig már déli 12.00 órától várja az érdeklődőket.

https://www.zsolnayfenyfesztival.hu/


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS