Charles Goodhart, Manoj Pradhan: A nagy demográfiai fordulat • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Charles Goodhart, Manoj Pradhan: A nagy demográfiai fordulat

Öregedő társadalmak, csökkenő egyenlőtlenség és az infláció újjáéledése

Milyen jövőbeli gazdasági trendek rajzolódnak ki napjaink demográfiai és globalizációs folyamataiból? Milyen hatással lesz a fejlett társadalmak öregedése az inflációra és a kamatlábakra? Megfordul-e a társadalmi elit és a magára maradt társadalmi rétegek közötti jövedelmi egyenlőtlenség növekedési trendje?

Charles Goodhart, valamint szerzőtársa, Manoj Pradhan szerint a világ „demográfiai fordulaton” megy keresztül: a fejlett országokban csökken a születések száma és idősödik a társadalom, míg a feltörekvő piacokon a fiatal, munkaképes korú népesség számának növekedése tapasztalható. Ez a fordulat – állításuk szerint – messzemenő következményekkel jár a világgazdaságra nézve, mivel megváltoztatja a munkaerő, a tőke, valamint az áruk keresletének és kínálatának dinamikáját.

A demográfiai fordulat gondolatára felfűzött szerteágazó tanulmányaikban a szerzők társadalmi és politikai nézőpontok mellett a tisztán makrogazdasági tényezőket is átfogóan vizsgálják. Könyvük eltér a közgazdasági fősodortól, legfőképp abban, hogy a világgazdaságot formáló trendek legjelentősebb változásait Ázsia és különösen Kína szerepének tulajdonítják. Állításuk szerint a legtöbb közgazdász Észak-Amerikára vagy Európára összpontosít, és ez túlságosan szűk látókörű megközelítés ahhoz, hogy meg tudjuk magyarázni a világ makrogazdasági folyamatait. A „Kína-hatás”, azaz a kereskedelmi forgalomba kerülő termékek olcsó, globális felhasználásra szánt előállítása, átterjedhet Indiába és Afrikába, ahol a demográfiai folyamatok roppant kedvezőek maradnak. Nem valószínű azonban, hogy akár India, akár Afrika meg tudná ismételni Kína felemelkedését, így nem tudják majd azt a lendületet biztosítani, amelyre egy öregedő világgazdaságnak szüksége lenne.

Charles Goodhart és Manoj Pradhan már 2019-ben, a kötet angol nyelvű megjelenésekor figyelmeztettek arra, hogy visszatérhet az inflációs nyomás, amely az azt megelőző évtizedekben hiányzott a világgazdaságból. Érvelésük szerint ennek oka az öregedő népesség és a csökkenő munkaerő-kínálat kombinációja, ami együttesen magasabb bérekhez és magasabb árakhoz vezethet. A politikai döntéshozatal egyértelműen sokkal nehezebb lesz, ha a bérköltségek és az infláció elkezd emelkedni a jövőben. A nagyszámú időskorúból álló társadalmi erő felfelé fogja kényszeríteni az egészségügyi és nyugdíjköltségeket, így a további adóemelés, és új adók bevezetése elkerülhetetlennek látszik.

A kötet írói azt állítják továbbá, hogy a demográfiai trendek az elkövetkezendő évtizedekben hatalmas nyomást fognak gyakorolni a közpolitikára, valamint a fiskális és monetáris politikára. Az elmúlt évtizedekben a központi bankok csökkentették a kamatlábakat, hogy enyhítsenek a fiskális nyomáson, és hogy stabilizálják az adósságszolgálati rátákat. Amikor az inflációs nyomás újraindul – állítják a szerzők – akkor a központi bankok megpróbálják megvédeni az inflációs céljaikat, a politikusok viszont gyorsabb növekedést és alacsonyabb adósságszolgálatot akarnak. „Csak megtippelni tudjuk, hogy ki fog nyerni” – zárják érvelésüket a közgazdász szerzők.

A szerzők több forgatókönyvet is megvizsgáltak a világgazdaság várható folyamatainak tanulmányozása során, és a legkedvezőbb eredménynek azt tekintik, hogy a termelékenység jó eséllyel növekedni fog a jövőben, a munkavállalók pedig nagyobb részt fognak követelni a nemzeti össztermelésből. Ez utóbbi tényezőnek köszönhetően csökkenhetnek a társadalmi egyenlőtlenségek, azaz a társadalmi és politikai feszültségek első számú kiváltó okai.

A Goodhart-törvény megalkotójaként ismert Charles Goodhart brit közgazdász, a bankügyletek és pénzügyi tudományok professor emeritusa. Munkássága fókuszában a központi bankok irányítási gyakorlata és monetáris keretei állnak. Közel húsz évig dolgozott a brit jegybankban (Bank of England), majd tudományos kutatásokat végzett a devizapiacok területén a London School of Economics professzoraként.

Manoj Pradhan a globális és feltörekvő piaci makrogazdasági trendek és azok pénzügyi piacokra gyakorolt hatásainak elemzésére szakosodott Talking Heads Macroeconomics független makrogazdasági kutatócég alapítója. Korábban a Morgan Stanley ügyvezető igazgatója volt, ahol a Globális gazdaság elnevezésű csoportot vezette.

*

A nagy demográfiai fordulat című kötet, valamint a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) korábban megjelent kiadványai megvásárolhatók a PABooks könyvesboltjában, a Bölcs Várban, valamint webáruházában, a www.pallasathenekiado.hu oldalon.

A kiadó kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook-oldalán (www.facebook.com/PallasAtheneKiadoés podcastcsatornáján (elérhető a Spotify- és az iTunes-platformokon) az érdeklődők további hasznos, érdekes információkat találhatnak a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS