Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 80. • Hetedhéthatár

Színház

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 80.

Tisztelt Olvasók!

Most egy olyan sorozatot olvasnak, amelynek forrásai a szerző magán-archívumából valók. Ezeket szeretném a közvélemény elé tárni folyamatosan, de úgy, hogy különböző korszakokból közöljek és kommentáljak egy-egy olyan írást a sajtóból, amely a pécsi (és néha az országos vagy a vidéki) színházi életünket jellemezte a megnyitástól a színházak államosításáig. Nem az a szándékom, hogy színház-történetet közöljek, vagy egy-egy forrás „utóéletét” írjam meg, hanem az, hogy az olvasóközönség elé tárt forrás „erejével” jellemezzem azt az időszakot.

A sorozat történetében folytatom azt a múltidézést, amelyben az Arcanum nevű, előfizetést igénylő Digitális Tudománytárban megtalálható helyi sajtóból is idézek, főként a Dunántúl és a Pécsi Napló napilapokból.

 

1941: Kiss Manyi vendégszereplése 

Buday Dénes
(Forrás: Hangosfilm)

Amikor Páger Antalról (1899-1986) szóltam, és megemlítettem, hogy előtte Kiss Manyi (1911-1971) járt nálunk, tudnivaló volt, hogy vele is foglalkozom majd. Ez az idő most érkezett el. Most a korszak másik jelentős pécsi napilapjához, a katolikus-konzervatív szellemű „Dunántúl”-hoz (1911-1944) fordulok. Mindegyik cikk innen van, mégpedig az 1941-es évből, ezért a továbbiakban csak a hónapot és a napot tüntetem föl.

Október 16. „Színház” rovat: „Színházi műsor. Csütörtök este 8. Cigánybáró. Péntek este 8: Kaland. Szombat este 8: Fityfirity. Vasárnap d. u. 4: Fityfirity. Vasárnap este 8: Fityfirity. Hétfő este 8: Kaland. Kedd este 8: Fityfirity.”

Már írtam az előző részekben ifj. Johann Strauss (1825-1899) „Cigánybáró” című örökzöld operettjéről csakúgy, mint Márai Sándor (1900-1989) „Kaland” című 3 felvonásos színművéről Páger Antal vendégszereplése kapcsán, most csak megemlítettem a rend kedvéért. „Vigyázó szemünket” inkább a Buday Dénes (1890 – 1963) – Halász (Siliga) Rudolf (1907 – 1981): „Fityfiritty” című 3 felvonásos operettjére vessük, folytassuk hát sajtószemlénket ezzel a művel.

Halász Rudolf
(Forrás: Hangosfilm)

Október 17. „A színházi iroda közleménye” című rovat: „Fityfirity. Szombaton este az egyik legnagyobb sikerű operettet, Halász Rudolf és Buday Dénes Fityfirityét (sic!) mutatja be a társulat ragyogó kiállításban és remek szereposztásban. Az újdonság még vasárnap délután, este, és csütörtökön este szerepel a műsoron. Jegyek már válthatók.”

Október 19. „Színház” rovatának „Fityfirity” című értékelése: „Halász Rudolf és Buday Dénes ma este bemutatott operettje nem ismeretlen a pécsi közönség előtt. A Fővárosi Operett Színház sorozatos előadásai után a rádió is közvetítette. Akik végig hallgatták, bizonyára élvezték a dallambő muzsikát, fülükben maradt egy-két slágerszáma, és végig kacagták az üde levegőjű, derűs, sok csattanóval bővelkedő mesét, így a ma esti bemutatón már, mint kedves ismerőst köszöntötték a csupa elevenség és báj Fityfirityet (sic!). A nézőtéren meglátszott, hogy világhíres cirkusz működik a városban. De, akik megnézték a bemutatót, megállapították, hogy a Fityfirity a mai operett-termék egyik legjobbja, és kiválóan alkalmas a szórakoztatásra.

Vitéz Jakabffy Dezső, 1929
(Forrás: Wikipédia)

A szereplő együttesről a legjobbat mondhatjuk. Vitéz Jakabffy Dezső igazgató gondoskodásából az idén már kitűnő énekesnők állnak rendelkezésre. Ezek sorában is legelsőnek a Cigánybáróban már bemutatkozott Antal IIát említjük, aki ezúttal is bebizonyította, hogy ének és játéktudásban keresni kell párját. Az énekesnő szerepben számtalan kedves, fülbemászó melódiával gyönyörködtetett. Földessy Lilla áruházi leánya csupa temperamentum, élet és jókedv. A darabban az egyik legfőbb mozgató erő. Szívesen fogadta a közönség Soltész Mária és Katona Emmi bemutatkozását is. Vérbeli operett színésznők a javából. A férfiszereplők közül Sándor István és Szokoly Gyula bizonyították, hogy az igazgató jól választott, mikor a pécsi színpadra hozta őket. Endrődi (sic!) Miklós vérbeli színész, és sok derűt fakasztott. Elismeréssel szólhatunk Bódy Lászlóról és Bölöndy Zoltánról is. A szépsikerű operett díszes kiállításban, mintaszerű rendezésben kerül színre.”  Az írást „(sz. g.)” szignóval olvashatták a pécsiek. (A méltatásban szó van egy világhírű cirkusz vendégszerepléséről is akkoriban. A Sarrasani Cirkuszról van szó.)

Ugyanennek a számnak „A színházi iroda hírei” című rovata: „Vasárnap délután és este is a bemutatón oly hatalmas sikert aratott Fityfirityet (sic!) játssza a színház. A gyönyörű darabot vitéz Jakabffy Dezső igazgató rendezte ötletesen. Szokoly Gyula mókái derítik jókedvre a közönséget. A címszereplő Földessy Lilla és a kulturált hangú Antal Ila mellett Soltész Mária, Katona Emmi, Zách János, Sándor István, Endrődy Miklós és Zádory István játsszák a főszerepeket.

Zách János
(Forrás: Wikipédia)

A slágerekből álló operettet kedden és csütörtökön is megismétli a színház. Halász Rudolf-Buday Dénes legnagyobb sikerű operettje is Pécs nagy sikere lesz. Hétfőn a Kalandot találjuk a színlapon. Az élményszerű előadás iránt igen nagy az érdeklődés. Almássy Judit bemutatkozása nagyszerűen sikerült. Antal Ila, Kárpáthy Maya, Zách János, Sándor Lajos alkotják a nagyszerű együttest, amely péntek este nagy sikert aratott. Szerdán a Cigánybárót ismétli meg a színház. A megnyitó előadáson ünnepelt három énekes: Antal Ila, Kovács Irén, D. Kovács József újra felejthetetlen estét fog szerezni. Szokoly Gyula képviseli a humort, aki Zsupán közismert figuráját formázza meg mértéktartással.”

Érdemes figyelmet fordítani az október 21.-i lapszám „Színház” rovatának „A színházi iroda hírei” közül a következőre: „Fityfirity kedden este. Kedden este negyedszer kerül színre a látványos kiállítású Fityfirity, Földessy Lillával a címszerepben.

Kiss Manyi fiatalon
(Forrás: Wikipédia)

Kiss Manyi vendégszereplése. Csütörtökön és pénteken este Kiss Manyi vendégszerepel a Fityfirityben (sic!). A kiváló művésznőt, aki nemcsak Budapest dédelgetett szubrettje, de filmszerepei révén az egész ország kedvence, két estére sikerült az igazgatóságnak Pécsre szerződtetni, így parádés estének ígérkezik Kiss Manyi vendégszereplése… Kiss Manyi vendégszereplésére jegyek már válthatók.”

(Ebből a híradásból megtudhatjuk, hogy Kiss Manyi két alkalommal lépett föl nálunk akkor.)

Kiss Manyi pályakezdőként
(Forrás: Wikipédia)

Folytassuk most az október 22.-i szám „Színház” rovatából „A színházi iroda hírei” című összeállítással: „Kiss Manyi Vendégszereplése. Csütörtökön és pénteken Kiss Manyi vendégszerepel a Fityfirity c. operettben. A kiváló művésznő alakította Pesten is ennek a mulatságos operettnek a címszerepét. A pécsi társulat legjobb erői vonultak fel a nagyszerű vendég mellé, nagy tudásukkal és lelkesedésükkel szolgálják a közönséget. A látványos operettet vitéz Jakabffy (Dezső) igazgató rendezte. Biztosítsa jegyét Kiss Manyi vendégjátékára. A színházi igazgatóság kéri a nagyérdemű bérlő közönséget, hogy Kiss Manyi vendégjátékára, a csütörtöki előadásra szerda délig, a pénteki előadásra csütörtök délig váltsa ki a bérletét, hogy a ki nem váltott jegyeket az igénylőknek eladhassák.”

Október 24. ismét a „Színház” rovatot idézem: „Kiss Manyi vendégszereplése a Fityfirityben (sic!). A fővárosi közönség dédelgetett kedvence, a magyar filmjátszás egyik erőssége, Kiss Manyi ma este a pécsi színházban vendégszerepelt. A nagysikerű Fityfirity operettben Földessi (sic!) Lilla szerepét vette át. Kiss Manyinak külön egyéni varázsa van. A csupa temperamentumon túl eredeti, sajátos humor és gaminság (kölyökség, suhancság) az, ami elevenen lüktető élettel tölti meg a szerepeit, a színpadot, és frappírozza (elképeszti) a közönségét. A bemutatkozás során állandósult vidám hangulat, a sok-sok taps, mind ezeknek a külön adottságoknak szóltak. A közönség nagy szeretettel fogadta Kiss Manyit, akit táblás ház ünnepelt.” És ismét a talányos „(sz. g.)” a cikk írója.

Kiss Manyi, a filmek kedvence
(Forrás: Wikipédia)

Persze ekkor is volt „A színházi iroda hírei” rovat: „Pénteken második napja vendégszerepel Kiss Manyi a pécsi színházban. A Fityfirity című Halász (Rudolf) – Buday (Dénes) operett főszerepét játssza, és a társulat legkiválóbbjai sorakoznak fel, hogy a siker teljes legyen. Kiss Manyi utánozhatatlan művészettel alakítja a testére szabott címszerepet.”

Végezetül rögzítsük a nevezetes vendégszereplés sikerdarabjának szakmai adatait. A Buday Dénes – Halász Rudolf „Fityfiritty” című 3 felvonásos operettjének előadásait Fest Vidor vezényelte, és (ki más, mint) vitéz Jakabffy Dezső (1895-1965) rendezte. Az előadások időpontjai: 1941. október 18, 19 (délután), 19 (este), 21, 23, 24, 29, november 24, december 26 (délután). (Azt érdemes rögzíteni, hogy a darab pontos címe „Fityfiritty,” míg az újságban a „Fityfirity” című helytelen változat szerepel mindig.)

Kiss Manyi az ünnepelt színésznő
(Forrás: Wikipédia)

Amint olvasható, mind a kritika, mind a közönség nagyon meg volt elégedve vitéz Jakabffy Dezső igazgató, rendező társulatával. Amikor tehát a már akkor is méltán ünnepelt Kiss Manyi vendégszereplésére sor került, már egy szakmailag erős társulatban lépett föl. Amikor pedig távoztával az addigi szereplőkkel tovább játszották, ismét sikert aratott a darab. (Ugyanez volt érvényes Páger Antal esetére is.) A világháború idején a keleti fronton szórakoztatta a katonákat, amely 1945 után „rossz pont”-nak számított. Ekkor már országszerte ismert volt az „árvalány édesbús éneke”-ként ismert „Jaj de jó a habos sütemény” című, Eisemann (Egresi) Mihály (László, 1898-1966) – Kellér Dezső (1905-1986) által írt sikerszáma, amely 1945 után is meghódította a közönséget (e sorok írójával egyetemben)…

Az itt közölt helyi színházi adatokat „A Pécsi Nemzeti Színház műsorának repertóriuma bibliográfiával (1895-1949)” című, Futaky Hajna (1927-2011) által szerkesztett, Budapesten, 1992-ben megjelentetett két kötetes összeállításából vettem.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS