Ünnepelt a Pécsi Animáció Története kiállítás • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Ünnepelt a Pécsi Animáció Története kiállítás

2013-ban, tíz évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Pécsi Animáció Története kiállítás a Király u. 9. szám alatt. Az évforduló alkalmából a kiállítást létrehozó Total Art Egyesület kétnapos programsorozattal várta az érdeklődő közönséget szeptember 23-án és 24-én. A rendezvényre ellátogatók jubileumi kiállítást tekinthettek meg, animációs workshopon vehettek részt; a programot táncprodukciók és koncertek színesítették.

A folyamatos eső és a „konkurens” rendezvények ellenére – Pécsett a hétvégén több mint tucatnyi, főként kulturális program zajlott – rengetegen vettek részt a nap eseményein. Délelőtt 10 órakor nyílt ki a kiállítótér kapuja, ahol az érdeklődők animációkésztő foglalkozásokon vehettek részt. Az eredetileg az udvarba tervezett programokat esőhelyszínen, a „Hamerli Ház” helyiségeiben tartották meg. A kiállítás tíz éves történetét bemutató kiállítást Zag Gábor, Pécs alpolgármestere nyitotta meg, majd Kardos Andrea, a Total Art Egyesület elnöke mondott személyes hangvételű köszöntőt. Az eseményt megtisztelte részvételével Varga György rajzfilm-operatőr, többek között a Macskafogó, valamint Gusztáv, a Magyar népmesék, a Vakáción a Mézga család epizódjainak operatőre.

A köszöntők után táncprodukciókat tekinthetett meg a közönség, melynek tagjai teljesen megtöltötték a Hamerli Ház dísztermét, minden ülő- és állóhelyet elfoglalva, voltak, akik a kitárt kétszárnyú bejárati ajtóban egymás sarkát taposva csak hallhatták a táncok zenéjét és a cipősarkak kopogását. Az animáció és a tánc közötti összekötő kapocs a mozgás. Kardos Andrea elnök asszony elmondta, hogy ennek jegyében került összeállításra a jubileumi esemény programja, megmutatva a tánc sokszínűségét a flamencotól a hastáncon  és a modern táncon át a klasszikus balettig. Elsőként a Pécsi Corazón Flamenco Együttes produkcióját láthatta a közönség, majd a Felis Lunae hastánc csoportja kápráztatta el a nézőket. Ezt követően a Hágen Mozgásműhely – Hágen Zsuzsa tanítványai – modern táncművészeti bemutatója következett. A táncprodukciók sorát a Pitypang Tánciskola balettelőadása zárta. A táncos produkciókat követően a nagylelkű támogatók közreműködésével fogadás következett, amelyről a születésnapi torta sem maradt el. Ezután a közönség nyüzsgése töltötte meg a helyiségeket, rég nem látott ismerősök találkoztak, a beszélgetések gyakori témája volt az animáció, a rajzfilm műfaja, a közeljövő programjaival kapcsolatos ötletelés. A születésnapi estét a Velin Fox koncertje zárta, az egyre népszerűbb pécsi formáció közismert slágerfeldolgozásai sok résztvevőt megmozgattak, voltak, akik táncra is perdültek a zene ritmusára. A jubileumi programsorozat záróakkordja a Tillai Tímea Énekstúdió koncertje volt vasárnap délután.

A Pécsi Animáció Története Kiállítás átfogó képet nyújt a látogatóknak az animáció-készítés műhelytitkairól, a Pécsett készült animációs filmekről. A kiállítást működtető Total Art Egyesület tagjai az elmúlt tíz év alatt számtalan kulturális programot valósítottak meg Pécsett, valamint vidéki helyszíneken és határon túl egyaránt. Kiállítások, koncertek, könyvbemutatók, zenei estek, író-olvasó találkozók, konferenciák, animációs workshopok, tanfolyamok szerepeltek a palettán.

Zag Gábor és Kardos Andrea a megnyitón

Corazon Flamenco

Hágen Mozgásműhely

Velin Fox

A jubileumi kiállítás részlete

A megnyitó résztvevői

Felis Lunae

Pitypang Tánciskola

Tillai Tímea Énekstúdió

Fotók: Tóth Andrea, Márkus István, Komlós Attila


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS