Krász Kíra Dorottya: Thought after Taught • Hetedhéthatár

Galéria

Krász Kíra Dorottya: Thought after Taught

November 26-ig tekinthető meg a Mai Manó Házban Krász Kíra Dorottya kiállítása, Thought after Taught címmel.

A művész munkásságában a fotográfia fizikai tulajdonságainak összjátékát kutatja: a forma és az anyag együttes hatását. Analóg technikával készített felvételeit fotográfiai technikák mellett ötvözi rajzolással, kivágással, montázzsal, valamint rétegeléssel.

Krász Kíra Dorottya így foglalja össze gondolatait a kiállítással kapcsolatban:

„Az angol cím (Thought after Taught) a megszerzett tudásból kiinduló gondolatokra utal. A kiindulópontra, amelyből elindultunk a nagyvilágba nehéz táskával és kevés tudással, s miközben egy részét elhagytuk, annál többet szedtünk össze.

Az itt szereplő képek, egyszerű gondolatok folytatásai, amelyeket még a tudatosság beállta előtt rögzítettem, s csak a nyomtatás során derült ki számomra, pontosan mi a szerepük. […]

A gondolatmenet első fázisa a fotó, ugyanakkor egyetlen kép sem marad meg önmagában „fotóként”. Kis rajzok hozzáadásával, meglévő grafikák átdolgozásával új tartalom keletkezik. Néhol az összhang formai, másutt tartalmi. Ahogyan a régi alapokat újra és újra felhasználjuk, átértékeljük, úgy hasznosítottam újra a régi könyvek oldalait, kidobott képleteket és atlaszok elavult térképeit.

Rétegekkel dolgoztam, hogy az előzőleg megtanult anyagot (ami legyen tankönyv, füzetlap, besárgult jegyzet) felülírhassam a később szerzett tapasztalattal.”

Krász Kíra Dorottya (1995, Pécs) Magyarországon élő és alkotó művész, 2019-ben szerzett fotográfusi diplomát az University of Brigthonon. 2021-től a Fiatal Fotóművészek Studiójának tagja, ugyanebben az évben A Márványból Kő című sorozat- és ötlettervével elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia hároméves ösztöndíj programját.

Az élő otthon sorozatával nyerte el 2022-ben a Hangar Art Center Leica-díját.

Kedvcsinálóként válogatást közlünk a kiállított művekből.

 

Enteriőr (Fotó: Boros Bence Bendegúz)

Enteriőr (Fotó: Boros Bence Bendegúz)

Sylvia, 25 x 18,7 cm, vegyes technika

Field 0, 29 x 39,5 cm, vegyes technika

Stress Ellipse, 28,5 x 20,5 cm, vegyes technika

Growing in patterns, 32,2 x 29,5 cm vegyes technika

Cold and folded, 25,4 x 20,3 cm, vegyes technika

The length of the spine ≠ scale of experience, 24,4 x 15 cm, vegyes technika


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS