Dublin 2024 európai turizmus fővárosa  • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Dublin 2024 európai turizmus fővárosa 

Ötödik alkalommal adták át a „Turizmus Európai Fővárosa” díjat: ezúttal az írországi Dublin nyerte el a kitüntető címet, megelőzve ezzel az elismerésekre szintén esélyes német Bremerhaven, az ír Cork, az olasz Genova, a svéd Helsingborg és a spanyol San Sebastian városát. A 2024-es év „green pioneer of smart tourism”, vagyis az „okos turizmus zöld úttörője” díjat az olaszországi Grosseto kapta meg.

A „European Capital of Smart Tourism” nevet viselő programot Ujhelyi István magyar szociáldemokrata- és Renaud Muselier volt francia néppárti EP-képviselő közösen kezdeményezték korábban az Európai Bizottságnál, amely sokmillió eurós költségvetést biztosított a programhoz. A program célja nem csupán az intelligens és fenntartható megoldások elterjedésének segítése, de a városok és régiók közötti tapasztalatcsere, az aktívabb kapcsolattartás támogatása is. Az első elismeréseket még 2018-ban adták át, az azóta tartó sikersorozatot csak egyetlen évben kellett szüneteltetni a covid-járvány miatt. Az idei évben az elismerő címeket a spanyol Sevilla, és a ciprusi Pafos viselte.

Ujhelyi István EP-képviselő, a program kezdeményezője és a szakmai zsűri társelnöke a díjátadón többek között arról beszélt, hogy Dublin nem csupán történelmi értékeit tekintve tett le példaértékű pályázatot, de kultúrájával és kreativitásával is kiemelkedett az idei versenyben. „A zsűrit lenyűgözte a fenntarthatósági és a stratégiai turisztikai jövőképe, valamint a város menedzsmentjének kiemelkedő teljesítmények iránti elkötelezettsége. Az elmúlt évben Dublin aktívan bevonta polgárait a döntéshozatalba, akik így részesei a célok megvalósításának az innovációknak. A város korábbi nyertesekkel folytatott aktív együttműködése ráadásul bizonyította, hogy Dublinban egy erős európai szív dobog” – fogalmazott Ujhelyi István, a program alapítója.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS