Ez a magyarok 10 kedvenc karácsonyi filmje, 10 ezer szavazat döntött a sorrendről • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Ez a magyarok 10 kedvenc karácsonyi filmje, 10 ezer szavazat döntött a sorrendről

A Drágán add az életed!, az Igazából szerelem és a Reszkessetek, betörők a dobogósak

Beléptünk az adventi időszakba ezért a Magyar Filmadatbázis összegyűjtötte, melyek a magyarok kedvenc karácsonyi filmjei. 10.000 nézői szavazat alapján a Drágán add az életed! vezeti a listát. Második helyen az Igazából szerelem áll és dobogós a Reszkessetek, betörők. A negyedik a Klaus – A karácsony titkos története, míg az ötödik legkedveltebb karácsonyi film az Ollókezű Edward. Érdekesség, hogy a TOP 10-ben öt film az ezredforduló előtt készült. Csupán három született a 2000-es években – a Holiday, a Grincs és az Igazából szerelem – és csak kettő – a Klaus és Az öt legenda – 2010 után. 

Már benne vagyunk az Adventben, így a Magyar Filmadatbázis, a mafab.hu felhasználóinak értékelései alapján összeállította a karácsonyi filmek TOP 10-es listáját. Csak olyan filmek kerülhettek fel, melyek legalább 500 szavazatot kaptak a magyar nézőktől, és melyek valamilyen módon kötődnek a szeretet ünnepéhez. Az összesen 10.000 szavazatból 1657-et kapott 88%-os értékeléssel a Drágán add az életed! vezeti a listát. Minden idők egyik legjobb akciófilmje 1988-ból Bruce Willis-szel a főszerepben. Az általa megformált John McClane mindent megtesz, hogy megmentse házasságát és az ünnepet. Ehhez egy 34 emeletes épületben macska-egér harcot kell vívnia egyedül egy sereg terroristával. Előzetes itt.

A második helyen minden idők egyik legszerethetőbb, bárhányszor megnézhető romantikus vígjátéka, az idén 20 éves Igazából szerelem végzett 1486 szavazattal és szintén 88% értékeléssel. Richard Curtis filmje olyan sztárokat vonultat fel, mint Hugh Grant, Liam Neeson, Colin Firth, Laura Linney, Emma Thompson, Alan Rickman és Keira Knightley. Előzetes itt.

Reszkessetek, betörők

1503 szavazattal és 86%-os értékeléssel dobogós lett John Hughes 1990-ben készült filmje, a Reszkessetek, betörők Macaulay Culkinnal a főszerepben. Kevint szülei otthon felejtik, miközben ők Párizsba utaznak karácsonyozni. A magára maradt kisfiú otthon százféle ravaszsággal és furfanggal bánik el két rablóval. Előzetes itt.

A negyedik legnépszerűbb karácsonyi film a 2019-es tökéletes mese, a gyönyörű, kedves, ötletes és vicces spanyol animáció, a Klaus – A karácsony titkos története, melyben egy önző postás és egy zárkózott játékkészítő meghökkentő barátsága örömet hoz a hideg, sötét norvég városkába. Előzetes itt. Ötödik helyen végzett az Ollókezű Edward Johnny Depp és Winona Ryder főszereplésével. Tim Burton 1991-ben készült, Golden Globe-ra és Oscarra jelölt kultfilmjének különlegessége, hogy ez bizonyult a legközkedveltebb halloweeni filmnek is. Előzetes itt.

Hatodik lett a Holiday Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law és Jack Black főszereplésével. A 2006-os romantikus vígjátékban egy londoni és egy los angelesi fiatal nő, két összetört szív akad egymásra a világhálón. Kitalálják, hogy otthont cserélnek, ám a pasimentes vakáció nem a tervek szerint alakul. Előzetes itt. A toplista hetedik helyén a 2012-es Az öt legenda című kedves animációs mese található, melyben a négy őrző mellé csatlakozik Dér Jankó, hogy szembeszálljanak a gonosz Szurokkal. Előzetes itt.

A nyolcadik helyen a Halloween lista hetedik helyezettje, a Tim Burton írta és Henry Selick rendezte animáció, a Karácsonyi lidércnyomás áll 1993-ból. Előzetes itt. A Reszkessetek, betörők! 2. lett a kilencedik. Az 1992-es filmben Kevin újra összefut a négybalkezes párossal. Ezúttal New Yorkban a Plaza Hotel elegáns termei romokban hevernek és teljes a káosz. Előzetes itt. Végül 2000-ből A Grincs zárja a sort, melyben a Jim Carrey alakította titokzatos városlakó egyszer s mindenkorra véget akar vetni a nagy éves hajcihőknek, amikor mindenki boldog. Előzetes itt.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS