Átadták a Holnap városáért Díjakat • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Átadták a Holnap városáért Díjakat

2023-ban, a COVID után ismét meghirdetésre került a Holnap városáért Díj, melyre először a City Hungary Program részeként 2013-ban lehetett először pályázni. Rövid idő alatt rendkívül népszerűvé vált a nemzeti fenntartható városdíj. A Holnap városáért Díj védjegyhasználatára önkéntes a pályázat. A 2023-as nyertes pályázók a díjakat 2023. december 4-én, a Benczúr Ház Rendezvényközpontban vehették át. A Holnap városáért Díj fővédnöke 2013-tól Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke.

Dr. Réthelyi Miklós, a Magyar Nemzeti Bizottság elnöke kiemelte: A városok, város méretű kerületek és nagyobb vállalkozások vezetői előtt szeretném megidézni Julian Sorel Huxley-t, az alakulóban lévő UNESCO – az Egyesült Nemzetek Oktatással, Tudománnyal és Kultúrával foglalkozó szakmai szervezetének – első elnökét. Az UNESCO célja és filozófiája című írásában – 1946-ban, közvetlenül a II. világháború pusztításai után – a  művészetnek a városokban betöltött szerepéről ír. „Az építészet leképezi egy város, egy nemzet, egy korszak életét. Az ókori Athén építészete és a dráma nemcsak az élet kifejezési formái voltak, hanem az élet lényeges részei” – írta J. Huxley.

Majd háromnegyed évszázaddal később Ferenc pápa a 2013-ban megjelent Az evangélium öröme című apostoli buzdításában egy egész fejezetet találunk a városi kultúra kihívásairól. A fejezet zárógondolatát idézem: „Milyen szépek azok a városok, amelyek legyőzik az egészségtelen bizalmatlanságot, integrálják a közömbösöket és ezen integrációból a fejlődés tényezőjét hozzák létre! Milyen szépek azok a városok, amelyek már építészeti tervrajzaikban is tele vannak terekkel, amelyek összekötnek, kapcsolatot hoznak létre, elősegítik a másik ember megismerését!”

Nagy öröm, hogy a COVID járvány okozta hosszú hallgatás után most újra átadhatjuk a Holnap városáért 2023 díjakat, most már nyolc kategóriában. Gratulálok a nyerteseknek! Vigyék hírét az alkalomnak és az annak helyet adó gyönyörű teremnek! Biztos vagyok abban, hogy a siker lehetőségén felbuzdúlva sok-sok város és kerület hallja meg a pályázatra hívó szót. Titkos vágyam, hogy egyszer majd az Éneklő városért díjat is át fogjuk adni.”

Takács Júlia, a City Hungary alapító-ügyvezetője hangsúlyozta: „Minden helyi közösségnek megvan a maga karaktere, ha tetszik a maga egyénisége. Más-más természeti, gazdasági, kulturális, társadalmi adottsággal rendelkezve, más-más módon, más-más formában, részben saját útjukat járva válhatnak minél fenntarthatóbbá, minél élhetőbbé a települések. Ehhez ösztönző erő lehet, ha büszkék lehetünk saját értékeinkre, munkáinkra. Erősségeinkre építkezve tudunk tovább fejlődni. Ezért indult útjára a nemzeti városdíj, a Holnap városáért Díj 2013-ban.” idézte fel Takács Júlia, a City Hungary alapító-ügyvezetője.

Amikor a 2006-ban elindított CSR Hungary (vállalati felelősség és fenntarthatóság) mellett helyet kapott 2013-ban a társmárka City Hungary, akkor abból indultunk ki, hogy a CSR Hungary fókuszában a cégek/vállalkozások állnak. Viszont minden cégnek, vállalkozásnak harmonikus kapcsolatot kell kialakítani a helyi közösséggel. A településsel, a várossal, ahol tulajdonosai, munkavállalói élnek és dolgoznak. Természetesen a működéshez szükséges fenntartható rendszerek (infrastruktúra, önkormányzat vezetés, közművek, kultúra stb.) színvonala, minősége sem elhanyagolható tényező. Így logikusan következett az, hogy a City Hungary – a cégek fenntartható működését is segítve – a fenntartható városmodellt állította középpontba. Nem kizárólag zöld aspektusból megközelítve. Hisz a város, a település az emberi aspektusokat (kultúra, oktatás, egészség) is figyelembe kell, hogy vegye.”

 

A díjazottak

 

Nyertes pályázói lista 2023-ban (a Covid időszak alatti nyertes pályázókkal együtt):

Fenntartható városért kategória
(rendszerszintű fenntartható városmodell kialakítása a cél)
A városi vezetés integrálja a különböző típusú erőforrásokat (természeti tőke, társadalmi erőforrások, emberi és szellemi tőke, műszaki erőforrás, infrastruktúra, kulturális és sport értékek a jobb, magasabb életminőségű jövőért.
Nyertesek: Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat, Paks Város Önkormányzata

Fenntartható közösségek kategória
A város, település fenntarthatóságának az alappillére a közösségi értékek megőrzése, mely megtestesíti a helyi közösség egyedi kultúráját, a zene, a nyelv, az egyedülálló művészeti és kézműves kulturális gyakorlatok révén.
Nyertesek: Budapesti Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat (A Jászai Mari térre fókuszáló közösségépítő program), Kisújszállás Város Önkormányzata (Csukás István öröksége szülővárosában, avagy unokáink is látni fogják), Vác Város Önkormányzat (A város kulturális programjainak egész éven átívelő, egységes megközelítése)

Üzlet a városért kategória
Mit tehet a cég/vállalkozás a városért és mit tehet a város az üzletért?
Nyertesek: Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat (Önkormányzat, üzletek, állampolgárok egymásért – Klapka központ), Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata (Városkártya Budapest XVIII. kerületében), Szerencsejáték Zrt. (Befogadó játszóterek program: 2017 óta járul hozzá a Szerencsejáték Zrt. az ún. befogadó játszóterek építéséhez, ahol fogyatékossággal élő és ép gyermekek az együtt játszás élményén keresztül válhatnak elfogadó, nyitott felnőttekké.), Tesco-Global Áruházak Zrt. (Ön választ, mi segítünk program).
Országos pályázat, melynek fő célja a helyi közösségeket támogató és építő kezdeményezések felkarolása.

Természetes erőforrás hatékonyság kategória
A környezet tiszteletben tartása a tiszta környezet a magasabb életminőség és a fenntartható fejlődés alappillére. Ez magában foglalja a levegő, a víz, és a föld védelmét, a biodiverzitást, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését.
Nyertesek: Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat (AngyalZöld+ Program), Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata (Helyi adottságokkal összhangban lévő zöld fejlesztések (energiatudatosság, épített és természeti környezet harmóniája), Gyula Város Önkormányzata (Zöld stratégia és gyakorlat a zöld vagyon védelme érdekében), THERMOWATT Energetikai és Építőipari Kft. (Szennyvízhő hasznosítási technológia: Nem csak a szennyvíztelepeken lehet hasznosítani, hanem a városokban található főgyűjtő csatornákban is.)

Mozgásban a város kategória
Programok, melyek az embereket és közösségeket arra ösztönzik, hogy a fenntartható utazási/szállítási formát használják. A káros környezeti hatás csökkentése érdekében.
Nyertesek: Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat (Integrált közlekedésbiztonság Angyalföldön), Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata (Környezettudatos, kerékpárbarát program)

A tiszta városért kategória
STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (Tudatosan az előírt feladatokon túl. Szemléletformálás a saját dolgozók és a lakosok modern szemlélete érdekében)

Egészséges városért kategória
Azok a kezdeményezések tartoznak ide, melyek a munkakörnyezet és kultúrák előmozdításának legjobb gyakorlatai , javítják a munkavállalók, és az állampolgárok jóllétét.
Nyertesek: Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat (Komplex egészségügy fejlesztési program – egészségmegőrzést támogató munkavállalói kedvezmények, és kisebb léptékű helyi programok), Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat (Egészséged rajtad múlik! Mi segítünk/Nyílt hétvége program)

Intelligens, okos városért kategória
Cél: a digitális infrastruktúra és kultúra kialakítása.
Nyertesek: Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat (SMART13 akcióterv és gyakorlata), Kisújszállás Város Önkormányzata (Egy kisváros újragondolja magát: az intelligens polgári lét kereteinek kialakítása)

*

A Bíráló Bizottság tagjai:

  • Elnök: Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának az elnöke
  • Takács Júlia, a City Hungary alapító-ügyvezetője
  • Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) elnöke
  • Feuertag Ottó, a Fiabci Magyar Ingatlanszakmai Egyesület Elnökségi tagja
  • Lipők Sándor, a Kisvárosok Szövetségének az elnöke
  • Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének az elnöke, Tab polgármestere

Fő partnerek:

  • Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága
  • Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ)
  • Kisvárosok Szövetsége
  • Pest Vármegye Önkormányzat
  • Magyar Logisztikai Egyesület

*

Mi a City Hungary?
A 2010-ben alapított City Hungary a fenntartható és élhető magyar városok vezető fóruma. City Hungary Fórum konferenciák, City Reggelik, képzések, hírportál a témában…
A City Hungary azt tűzte ki célul, hogy olyan hazai és nemzetközi modelleket, tapasztalatokat mutasson be, melyek már eredményt hoztak. Hisz közös érdek a magasabb életminőség elérése. 2013-ban indult el a nemzeti fenntartható városdíj, a Holnap városáért Díj.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS