A Magyar Közgazdasági Társaság 2023 évi mérlege • Hetedhéthatár

Napi aktuál

A Magyar Közgazdasági Társaság 2023 évi mérlege

Több mint száz szakmai rendezvény, csaknem 120 konferenciavideó, 6 és félezer percnyi podcast-tartalom, sok száz sajtómegjelenés – és 300 új MKT-tag. Távirati stílusban ez a Magyar Közgazdasági Társaság 2023. évi szakmai tevékenységének mérlege. Íme a részletek!

A vándorgyűlés plenáris és szekcióülésein felül idén több mint 100 szakmai konferenciát, kerekasztal-beszélgetést szervezett a társaság. E rendezvények csaknem mindegyike visszanézhető a YouTube-on és meghallgatható az MKT podcastjában. A YouTube statisztikái szerint csak idén 116 videót tett közzé az MKT, ebből 88 élő közvetítés volt. 2023-ban több mint 57 ezren nézték meg e videókat, és a YouTube maga 801 ezer alkalommal jelenítette meg, illetve ajánlotta az internetezők figyelmébe az MKT szakmai tartalmait. A  társaság YouTube-csatornájára feliratkozóinak a száma meghaladja az 1900 főt – ez 50 százalékos növekedést jelent 2023-ban. Az MKT YouTube-csatornáján egyébként ma már 347 konferenciavideó elérhető.

Egyre népszerűbb formátum a podcast is, amely ma már 7 szolgáltatónál – például a Spotify-on és az Apple Podcasts-on is – elérhető. 2023-ban csaknem száz szakmai hanganyagot tett elérhetővé az MKT, ezt pedig összesen mintegy 7 ezer 800-an hallgatták meg a világ 19 országából. Az MKT-podcastok követőinek a száma 44 százalékkal, a streamelések száma pedig 68 százalékkal emelkedett 2023-ban. Ma már összesen 365 felvétel hallgatható meg – vagyis ma már minden napra jut egy-egy MKT-podcast…

Aktívan van jelen az MKT a közösségi médiában is: a társaság Facebook-csoportjának ma már több mint 1600 tagja van, őket 2023-ban csaknem 400 poszttal tájékoztatta az MKT a társaság rendezvényeiről és az MKT-val kapcsolatos sajtómegjelenésekről. Egyre népszerűbb az MKT LinkedIn-oldala is, ahol 330 posztot olvashatott idén a mintegy 300 követő. E LinkedIn-posztok olvasottsága meghaladta az 50 ezret.

Ami az Egerben szeptemberben megrendezett 61. Közgazdász-vándorgyűlést illet: ez volt talán a legerősebb, leginkább sokszínű szakmai tartalmú MKT-konferencia az elmúlt évtizedben. A két plenáris ülésen, a 16 helyszíni és a 9 előre rögzített szekcióban összesen 150 előadó osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. A konferencia honlapján mindkét plenáris ülés, mind a 25 szekció teljes videófelvétele megtekinthető, a podcast-csatornákon pedig a vándorgyűlés szakmai programjának minden perce meghallgatható. Az idei konferenciát a helyszínen 700 fő követte figyelemmel. A vándorgyűlés videóit a YouTube-on már több mint 30 ezren nézték meg – ebből 13 ezer volt csak a nyitó plenáris ülés felvétele –, a konferencián készült podcastok hallgatottsága pedig 1500 fölött van. Ezzel párhuzamosan a médiafigyelem is átlag fölötti voltérdemes belenézni a konferencia honlapján a Sajtó menüpont alatt található válogatásba, ahol több mint száz tudósítást gyűjtöttek össze a mértékadó sajtóorgánumokból. Ráadásul idén számottevő nemzetközi visszhangja is a konferenciának, olyannyira, hogy a vándorgyűlés nyitó plenáris üléséről még az amerikai tőzsde, a NASDAQ honlapja is beszámolt. Évről évre fontos hozadéka a konferenciának a vándorgyűlés főbb tapasztalatainak, üzeneteinek az összefoglalója. Ez idén is elkészült, és az MKT a napokban eljuttatta szíves megfontolásra a miniszterelnöknek, a jegybankelnöknek és a kormány gazdasági ügyekben érintett tagjainak.

Október közepén Debrecen adott otthont a 40. Fiatal Közgazdászok Országos Találkozójának, 100-120 fős részvétel mellett egy jó hangulatú, izgalmas konferencia volt a mesterséges intelligencia, a digitalizáció és az innováció témakörében. Néhány év szünet után sikerült újraindítani ezt a patinás rendezvényt. Fontos eredménye volt a 2023-as évnek, hogy a Fejlesztéspolitikai Szakosztály kezdeményezésére egy konferenciasorozatot indított az MKT a két évtizedes európai uniós tagságunk eredményeinek, tapasztalatainak értékelésére. Öt-hat konferencián már túl vagyunk, és még legalább kétszer ennyi van előttünk jövő májusig. A sorozatnak egy külön honlap is készült az eu20.blog.hu címen, itt minden rendezvény visszanézhető, meghallgatható.

A Magyar Közgazdasági Társaság aktivitása meglátszik a tagság létszámának alakulásában is. Idén több mint 300 új belépőt köszönthettek az MKT soraiban. Érezhetően nőtt a tagdíjat fizetők száma is – bár a tagjaink bő harmada sajnos még mindig megfeledkezik az alapszabályban foglalt tagdíjfizetési kötelezettségéről. Ugyanakkor pozitív visszajelzést jelent számukra az egyszázalékok alakulása is: a NAV- tól kapott tájékoztatás szerint a 2022. évi személyi jövedelemadó 1 százalékából a Magyar Közgazdasági Társaság szakmai tevékenységének támogatására idén összesen 1 millió 92 ezer 658 forintot ajánlottak fel az adózók.

Tovább erősödtek az MKT társadalmi kapcsolatai is. A társaság két fővel van jelen a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban. Aktív az együttműködés a Magyar Rektori Konferencia (MRK) és a Magyar Közgazdasági Társaság között, részt veszünk a felsőoktatás kimeneti követelményeit újradefiniáló munkacsoportban, helyet kaptunk az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoportban, és idén szakértőket kért tőlünk a Pénzügyminisztérium az egészségügyi és a szociális állami kiadások hatékonyságát ellenőrző munkacsoportokba is. Erősítjük a kapcsolatainkat az egyetemi szférával is: a régió felsőoktatása, a vállalati, vállalkozói szféra és a szakmai civil társadalom közötti együttműködés erősítése érdekében írt alá együttműködési megállapodást az MKT és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem október elején Egerben. A megállapodás értelmében a jövőben lehetőség nyílik közös szervezésű konferenciák, szakmai rendezvények, előadások megtartására. Az MKT vállalta, hogy igény esetén a gazdasági, pénzügyi és közgazdasági tudományos életből előadókat biztosít az egyetem szakmai konferenciáihoz, tanrendbe illeszkedő vagy tanórán kívüli előadásaihoz, szakmai programjaihoz, valamint előadási lehetőséget biztosít az egyetem oktatóinak. Az együttműködés keretében az egyetem vállalta, hogy igény esetén helyet és infrastruktúrát biztosít az MKT Heves Vármegyei Szervezete szakmai rendezvényeinek, előadásainak, továbbá segíti az MKT egri hallgatókból álló Egri Ifjúsági Szervezetének újjáalakulását és működését az egyetemen. Hasonló tartalmú megállapodás előkészítése van folyamatban a győri Szent István Egyetemmel és a Metropolitan Egyetemmel is, és szeretnénk minél több egyetemmel megállapodni a megyei és az ifjúsági szervezeteink pozícióinak erősítése érdekében.

Idén is részt vettünk öt diákkal a Közgazdasági Diákolimpia nemzetközi versenyében, amelynek pozsonyi döntőjében egy magyar diák, Madár Gergely a legjobb tíz közé jutott. A kiváló teljesítmény értékét mutatja, hogy a döntőn 14 ország mintegy 70 diákja mérte össze közgazdasági tudását, és a versenyen 18 országból összesen 80 ezer középiskolás diák indult el.

Természetesen folytatódott az együttműködésünk a kárpát-medencei magyar közgazdasági társaságokkal is: erdélyi, felvidéki és vajdasági kollégáink a szokásos létszámban részt vettek az egri vándorgyűlésünkön, és az MKT is képviseltette magát októberben Marosvásárhelyen, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság éves vándorgyűlésén.

A társaság hasonlóan aktív és mozgalmas évet tervez 2024-re is – érdemes követni a honlapjukat, Facebook– és LinkedIn-oldalukat, hiszen már január elejére is több szakmai kerekasztal-beszélgetést hirdettek meg aktuális és fontos témákban. És érdemes már most beírni a naptárba, hogy a jövő évi, 62. Közgazdász-vándorgyűlésnek 2024. szeptember 5-én és 6-án a Nyíregyházi Egyetem ad majd otthont!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS