Lám-lám, beigazolódott: ha Orbánék teljesítenek, jön az uniós pénz! • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Lám-lám, beigazolódott: ha Orbánék teljesítenek, jön az uniós pénz!

Ujhelyi István kommentárja az Európai Bizottság mai döntéséhez

Végre! – ebben az egy szóban is összefoglalható az Európai Bizottság mai döntése, amelynek alapján a kohéziós alapokból tízmilliárd euró felfüggesztett forrás kifizetését engedélyezte a brüsszeli testület Magyarország számára. Mindezt azért és azután, hogy az Orbán-kormány végre teljesítette azokat a feltételeket, amelyeket hosszú ideje elvárt tőle az európai közösség és amelyekre egészen idáig nem, vagy csak részben voltak hajlandóak. A mai döntés tehát tökéletes bizonyítéka annak – és egyben tökéletes cáfolata a fideszes propaganda ezzel kapcsolatos eddigi állításainak –, miszerint ha az Orbán-kormány végrehajtja az elvárt reformokat és visszaállítja a lerombolt jogállamiságot, akkor Magyarország hozzájuthat a neki jogosan járó uniós pénzekhez.

Nincs tehát szükség másra a még befagyott források esetében sem: Orbánéknak egyszerűen csak teljesíteni kell a még nyitott kérdésekben is a feltételeket és Magyarország megkapja az összes többi támogatást is. Nincs tehát semmilyen összeesküvés, nincs politikai kettős mérce – lám, ha Orbánék meghozzák a szükséges törvényeket és változtatásokat, akkor van uniós pénz.

Mindenki hibázik, aki a mai brüsszeli döntést pusztán a Fidesz-kormányhoz való viszonya alapján ítéli meg. Örömteli eredmény, hogy a NER egyelőre rákényszerült a bíróságok leuralására tett lépéseinek visszavonására és nagyon is örömteli, hogy Magyarország végre hozzájut a neki járó források egy részéhez. Ráadásul most olyan pénzek nyílnak meg, amelyeket a kormányzat például az egészségügyi rendszerünk fejlesztésére, illetve a pedagógusok béremelésére kívánt előzetesen elkölteni – minimális elvárás tehát, hogy ezután mindezt a lehető leghamarabb meg is tegye.

Ujhelyi István hetekkel ezelőtt előrevetítette ezt a várható döntést, vagyis, hogy az orbáni teljesítések nyomában az uniós források is hamarosan érkezni fognak. Az ellenzéki közvélemény akkor ezen tévesen megütközött, a kormánypártiak pedig tévesen azt hiszik: most már papírjuk van arról, hogy Magyarországon minden rendben. Ettől azonban a közös hazánk még nem lett újra jogállam, csak a bíróságaink lélegezhetnek fel egyelőre a NER súlya alól. A többi uniós pénz továbbra is feloldásra, vagyis a kormány teljesítésére várnak. Magyarországnak az az érdeke, hogy érkezzenek ezek a források és Orbán Viktor kormánya visszaépítse – minél nagyobb részben – a jogállamiságot. Ha lassan is, de mindez láthatóan elkezdődött.

Ujhelyi István

 


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS