Díjazták a legjobbakat – Made in Pécs Díj 2023 • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Díjazták a legjobbakat – Made in Pécs Díj 2023

A Made in Pécs programajánló magazin munkatársai évről évre díjazzák a városban az elmúlt évben megvalósult kulturális, művészeti események és létesítmények, civil projektek közül a legjobbakat, legértékesebbeket, leginnovatívabbakat. Az idei díjátadót január 13-án tartották. Cikkünkben sorra vesszük a díjazottakat.

 

Az év legeredetibb ötlete kategória: Lakni Kell – Közösségi építkezés

Nagyon szép, példamutató kezdeményezésről számolt be az országos sajtó november közepén. Pécsi egyetemisták Facebookon gyűjtött, használt építőanyagokból építettek házat egy rozoga kalyibában élő párnak. Az akciót a pécsi egyetem oktatója, Dányi Tibor Zoltán szervezte építészek és szociálpszichológusok bevonásával. Csaknem száz magyar és külföldi diák két héten át dolgozott önkéntesként az építkezésen. Az épület elkészült, a pár már be is költözött új otthonába, a szervezők pedig szeretnék a projektet rendszeressé tenni. Tiszteletet érdemlő cselekedet, köszönjük!

 

Az év képzőművészeti eseménye kategória: Toulouse-Lautrec világa

Amíg a Csontváry-képek Pesten vendégeskedtek, Toulouse-Lautrec litográfiái költöztek a Szépművészeti Múzeumból Pécsre a kiürült termekbe. A 19. század egyik legkreatívabb alkotójának művei aztán elrepítettek bennünk a kor bohém Párizsának legeldugottabb bugyraiba, a képeket nézegetve egyenesen a Montmartre-on éreztük magunkat, varázslatos volt az utazás, felejthetetlen volt az élmény! Köszönjük! A kiállítás után egyébként azonnal elmentünk abszintot inni egy belvárosi kocsmába, annyira magával ragadott bennünket Toulouse-Lautrec világa.

 

Zöld Pécs kategória: Bicibusz

Le kell tenni az autót, nincs mese! Bele fogunk fulladni a szmogba és bele fogunk őrülni a dugókba. Ezt a tételt már gyerekkorban tudatosítani kell a kicsikben. A pécsi Bicibusz – a maga eszközeivel – ezt teszi. Lényege: a város különböző pontjairól, felnőtt kísérővel, gyakorlatilag menetrend szerint „összeszedik” a biciklis gyerekeket és együtt tekernek be az iskolákba. Nem kell autó, nem kell busz, csak egy bringa. Rendkívül fontos kezdeményezés, megvalósítóinak és szervezőinek nagy-nagy hála!

 

Az év civil projektje kategória: PONT – Pécsi Oktatási-Nevelési Társulás

A közoktatás katasztrofális helyzetben van. A jelen fel sem fogja, hogy a jövő a tét, az pedig – ilyen helyzetben – tragikus végkimenetelt vetít előre. A PONT pont azért jött létre, hogy erre az áldatlan állapotra felhívja a figyelmet. A civil szerveződés volt – többek között – a tanárokért kiálló demonstrációk pécsi motorja, de ők rendezték a Dialógus az oktatásért című sorozatot és a Zebraszerdákat is, melynek keretében minden szerdán demonstráltak az oktatás jövőjéért. Köszönjük szépen!

 

Kultúra Junior kategória: Az olvasás menő

A Játszó-Tér Egyesület hatalmasat gurított ebben az évben Az olvasás menő projektjével! Ez egy olyan irodalmi kalandjáték, amely az olvasást népszerűsíti játékos formában pécsi általános iskolások bevonásával, egy nyolchetes program keretében. A játék célja, hogy az olvasás tényleg menő legyen a fiatalok körében és megismerjék a kortárs magyar ifjúsági irodalmat. Műhelymunkákkal, szabadulószobával, városi nyomozással színesített kalandozásuk rendkívül népszerű és hasznos volt. Csodálatos munka, nagyon szépen köszönjük!

 

Online Pécs kategória: Renyagár

A Renyagyár egy nagybetűs pécsi INTÉZMÉNY. A Biacsics Renáta grafikusművész által felépített márka bőven kinőtte már Pécset, munkáival az egész országban, sőt, még külföldön is lehet találkozni. A Renyagyár keretében készített printeknél és pólóknál nincs ma menőbb cucc, Instagram oldala pedig rendületlenül szállítja aktuális munkáit aktualitásokról, görbe tükröt tartva elénk és az egész világ elé. Sokszor nem is tudjuk, hogy rajzain sírjunk-e vagy nevessünk. A Renyagyártól tanultuk meg egyébként, hogy „Minden punknak van anyukája” és azt is, hogy „Március 14-én mindenki beb@szik, aztán másnaposak, ezért marad el minden évben a forradalom”.

 

Az év eseménye kategória: Oberon Társulat: Jó szerencsét!

Az Oberon Társulat egy pécsi színházi közösség, akik sorra készítik a jobbnál-jobb előadásaikat. Ezek a kis színházi csoportok tartják életben a magyar színjátszást, függetlenségük, tehetségük, tenni akarásuk magasan a hivatalos, politikai-pénzügyi függésben vergődő színházak fölé emeli őket. A szeptemberben bemutatott Jó szerencsét! című előadásuk sok tekintetben az egyik legfontosabb esemény volt a városban. A darab írója, rendezője, Ákli Krisztián a pécsi bányászattal kapcsolatos szellemi, ipari, kulturális- és épített örökségéhez nyúlt tisztelettel és alázattal. A darab premierje autentikus helyszínen, Vasason, a Petőfi-akna terültén, az S utcában volt. Köszönjük az emlékezést!

 

Nívódíj: Pécsi Galéria, Pintér-kert Arborétum, Pécsbányai Közösségi Ház (megosztva)

A Pécsi Galéria elődje 1977-ben nyílt meg a Színház téri hírlapolvasóban, mostani helyén, a Széchenyi téren 1979-ben nyitotta meg kapuit, ami azóta sem zárt be, ez pedig pontosan azt jelenti, hogy egy kiemelkedően fontos kulturális intézményről van szó. Első igazgatója Pinczehelyi Sándor volt 1977-től 1999-ig, akit innen is szeretettel üdvözlünk! A Pécsi Galéria közel 50 év alatt a hazai és a nemzetközi művészeti élet jelentős találkozópontjává vált, méltó módon reprezentálva Pécs és Baranya művészeti, kulturális életét.

Csodahely a Tettyén 1926 óta! Pintér János banktisztviselő ekkor kezdte el ugyanis telepíteni villája köré azokat a növényeket, melyek ma is az arborétum értékei közé tartoznak. A terület idén szépen megújult, méltó környezetben várja a látogatókat. Sőt, a fejlesztéseknek hála már egy applikáció is a látogatók rendelkezésére áll, melyben a kertben megtalálható növények közül 50 faj fényképes ismertetését tanulmányozhatják, lényegre törő infókat olvashatnak a névadó Pintér Jánosról, valamint az arborétum történetéről és főbb jellemzőiről.

Roppant fontosnak tartjuk, hogy a belvároson kívüli kulturális életről is rendszeresen beszámoljunk, hiszen egy kisebb közösség kultúrával történő kiszolgálása sokkal fontosabb, mint egy Széchenyi téri nagy népünnepély. Ennek a törekvésnek legfőbb zászlóshajója a Pécsbányai Közösségi Ház, ahol az elmúlt években annyi program, annyi közösségépítő megmozdulás volt (és van a mai napig rendszeresen), ami bámulatra méltó. Köszönjük az erőfeszítést, köszönjük a törődést!

 

Közönségdíj: Meteo Mecsek

Ha van olyan téma, ami minden embert kiemelten érdekel, akkor az egészen biztosan a várható időjárás. A Meteo Mecsek lelkes csapata ezt az érdeklődést maximálisan kiszolgálja. Rövid idő alatt ők lettek a térségben az időjárás előrejelzési etalon, magánszemélyek és cégek egyaránt használják szolgáltatásukat. Valahogy így kell felépíteni egy hobbiból indult projektet egy jól működő branddé, ezért pedig köszönettel tartozunk nekik. Ha valaki kíváncsi arra, hogy mit jelent az a szó, hogy közszolgálat, forduljon hozzájuk bizalommal, szívesen elmondják és megmutatják bárkinek. Keresd őket a meteomecsek.hu oldalon, a Facebookon, az Instagramon és a Youtube-on.

*

Lapunk szerkesztősége is gratulál a díjazottaknak és idén is köszönetet mondunk a Made in Pécs munkatársainak! Az évről évre átadásra kerülő díj egy mércét jelent, amit csak a legjobbak tudnak megugrani. Az elismerés egyfajta ösztönző erőt és kihívást is jelent: akinek módjában áll, valósítson meg eredeti, hiánypótló terveket és tegye mindezt a lehető legmagasabb szakmai színvonalon, odafigyeléssel, alázattal – emberi módon.

(A díjazottak bemutatásakor a Made in Pécs ismertetőit vettük át.)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS