Tüke Emlékérmet kapott barátunk és szerzőtársunk, Tillai Gábor • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Tüke Emlékérmet kapott barátunk és szerzőtársunk, Tillai Gábor

A pécsi civilek kezdeményezésére létrehozott Tüke Alapítvány kuratóriuma 2004 óta minden évben díjat adományoz a városért sokat dolgozó, kiemelkedő teljesítményt nyújtó egy, esetenként két pécsi polgárnak. A díj átadásának napja minden évben január 21., Mária Terézia 1780-ban ezen a napon adományozta Pécsnek a Szabad Királyi Város rangot.

A díjat idén prof. dr. Kiss László egyetemi tanár és dr. Dóczi Tamás idegsebész, professzor emeritus kapta. Az Ifjúsági Tüke-díj tulajdonosa Jávorszki Hunor Bendegúz, a PTE IV. éves joghallgatója lett. A civil szervezet részére adományozott kitüntetést a Pécs-Normandia Lions Club, a Jelenkor című irodalmi-művészeti folyóirat, valamint az Országos Mentőszolgálat Pécsi Regionális Szervezete érdemelte ki.

Meghatározott időszakonként, általában ötévente a Tüke Alapítvány kuratóriuma a beérkezett jelölések alapján az arra érdemesek részére Tüke Emlékérem elismerést adományoz. Idén négyen kaptak emlékérmet: Dr. Bélyácz Iván közgazdász professzor, akadémikus; Bozóky Anita közgazdász, művelődési menedzser; Dr. Szabó László Gyula professzor emeritus, akadémikus; Tillai Gábor történész, a TKM szervezet vezetője, barátunk és szerzőtársunk.

Az ünnepségen Péterffy Attila, Pécs polgármestere és Lovász István jegyző Pro Civitate díjat adott át a Tüke Alapítvány örökös tiszteletbeli alapító elnökének, Kerényi Jánosnak, a „Tüke szellemiség megteremtése és ápolása elismeréseként”.

 

Az eddigi Tüke-díjasok

Prof. dr. Kiss László és dr. Dóczi Tamás
(Kép forrása: pecsma.hu)

2004.: Angster József
2005.: dr. Mattyasovszky Zsolnay Miklós
2006.: dr. Rajczy Péter és dr. Ujvári Jenő
2007.: dr. Toller László és Somosi László
2008.: dr. Barri Istvánné és Kele Pál
2009.: dr. Kiss Endre és Tillai Ernő
2010.: Mayer Mihály
2011.: Gyermánné Vass Ágnes
2012.: Szirtes Béla és Sallay Árpád
2013.: dr. Romváry Ferenc
2014.: Meskó Sarolta
2015.: Gulácsi János
2016.: dr. Nagy Imre és dr. Ádám Antal
2017.: Sólyom Katalin
2018.: Pinczehelyi Sándor
2019.: dr. Korinek László
2020.: Zsolt László
2021.: Tillai Aurél és dr. Sárkányné Lengyel Mária
2022.: Hirth Ferenc és dr. Kukai Tibor
2023.: Kertész Attila

 

A tüke szó jelentése

Hagyományosan a régi pécsi családokat hívják így: tüke. A szó a szőlőtőke kifejezésből származtatható. A honos pécsi polgár rangját az adta meg, ha a Mecsek-oldalában kis szőlője és présháza volt. S ahogy a szőlő nem szíveli az átültetést, a tősgyökeres pécsi családok fiai sem szakadtak el a várostól. Így pécsi tüke csak az lehet, aki három nemzedék óta pécsi lakos. A tüke szó jelentése mára már átalakult. Manapság az számít tükének, aki pécsi kötődéssel rendelkezik és önszántából dolgozik a város érdekében.

 

A díj

A díj Fürtös György (1939-2010) kerámia- és szobrászművész alkotása: a pécsi főposta előtt 1998-ban felállított Tüke-kút eozinból készült kicsinyített mása.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS