Audiencia a Pécsi Nemzeti Színházban • Hetedhéthatár

Színház

Audiencia a Pécsi Nemzeti Színházban

Füsti Molnár Éva Jászai Mari-díjas színművész számos nagyszerű alakítása mellett ezúttal ismét rendezőként mutatkozik be Havel egyik remekműve, az Audiencia című egyfelvonásos társadalmi szatíra színrevitelével, a Pécsi Nemzeti Színház N. Szabó Sándor Termében. Az előadás premierjét tegnap este tartották.

Václav Havel cseh író, politikus, az 1989-es rendszerváltás emblematikus alakja, előbb csehszlovák, majd cseh köztársasági elnök a világpolitikát is befolyásoló európai gondolkodó volt, de drámaíróként, szépíróként is jelentős életművet hagyott maga után.

Hol játszódik az előadás? Sörgyárban. Ez a helyszín akarva, akaratlanul is a cseh irodalom emblematikus helyszínévé vált, és életrajzi kötődése is jelentős. Az AUDIENCIA tulajdonképpen Ferdinánd, az író megzsarolásának történetét örökíti meg. A sörmester és az író között zajló, látszólag tét nélküli beszélgetés apránként feloldhatatlan konfliktussá érik. A sörízű, zsigeri moralizálás közben általános emberi igazságok kerülnek terítékre, megannyi megválaszolt és főleg megválaszolásra váró kérdés.

Ki az emberibb karakter? Kivel azonosulunk igazán? A besúgórendszert elutasító, elvhű író alakjával, vagy a sorsának körfogásából kitörni nem tudó, de jóra vágyó kisemberrel?

A Havel saját sörgyári segédmunkás-tapasztalatain és főként sörgyári nyelvén alapuló társadalmi szatíra a Jászai Mari-díjas Köles Ferenc és a frissen a Pécsi Nemzeti Színház társulatához szerződött Katona Levente jutalomjátékának ígérkezik.

Rendező: Füsti Molnár Éva Jászai Mari-díjas
Sörmester: Köles Ferenc Jászai Mari-díjas
Ferdinánd Vaněk: Katona Levente
Hangfelvételről közreműködik: Stubendek Katalin, Németh János, Csajághy Szabolcs

Az előadás a DILIA Agency (Prága, CZ) engedélyével, a Hofra Kft. közvetítésével jött létre.
Az előadásról bővebben itt lehet olvasni.

Körtvélyesi László alább megtekinthető fotói az előadás fotóspróbáján készültek.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS