Interjú Paksi Endrével, az Ossian zenekar énekesével, az Egyszer az életben című legújabb lemezük kapcsán • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Interjú Paksi Endrével, az Ossian zenekar énekesével, az Egyszer az életben című legújabb lemezük kapcsán

Szigetvári-Szattinger Krisztián (HHH): Kedves Ossian! Kedves Endre! Először is engedjétek meg, engedd meg, hogy a pécsi Hetedhéthatár című magazinunk nevében is gratuláljak az új lemezhez!
Most bizonyosan ez a kedvenc Ossian lemezed. Jelen pillanatban melyik dal áll legközelebb Hozzád zeneileg, és melyik szövegileg? És miért?

Paksi Endre: Szia Krisztián! Köszönöm szépen a gratulációt! Nem szívesen emelek ki egy-egy dalt a többi közül, úgy vagyok ezzel, mint szülő a gyermekeivel: egyformán kedves mind a szívemnek. Ugyanígy vagyok az albumainkkal is, hiszen mindegyik egy-egy adott korszak lenyomata, az akkori érzések, gondolatok köszönnek vissza bennük. A mostani albummal abszolút elégedett vagyok, úgy érzem sikerült megvalósítani minden kitűzött elképzelésünket.

HHH: Melyik dalszöveggel készültél el a legkönnyebben, ill. a legnehezebben. Azért kérdem, mert évekkel ezelőtt említetted, hogy folyamatosan alakulnak a szövegek egészen a stúdiózásig. Ez így van-e most is?

P.E.: Talán a Külvárosi álmok volt az, amelyik a legkönnyebben született meg, egyszerűen kiszakadtak belőlem a sorok, abszolút személyes jellege miatt. Azóta már klipet is forgattunk belőle és ha a „liberális” tévékben nem is, de a youtube-on és a zenekari oldalainkon már megtekinthető!

HHH: Te egyetértesz azzal, hogy egy „lemezt csak abbahagyni lehet, befejezni nem”?

P.E.: Maximálisan!!!…:))))
HHH: Ti vagytok ma a legtermékenyebb magyar heavy metal zenekar. (Ez nem rosszalló megjegyzés, hanem örömteli, hiszen 20-30 éve volt divat a nemzetközi porondon, főleg a pályakezdő zenekarok esetében, hogy ennyire aktívak voltak.) Ennek mi a háttere; az Ossian zenekar széles dalszerzőgárdája – hiszen mindannyian írtok zenét – vagy más is?

P.E.: Örülök, hogy ezt mondod, mert én is ezt szoktam példaként felhozni, amikor ezért támadnak minket…bizony, jelenleg olyan időket élünk, hogy az évenkénti lemezkészítésünk is szálka egyesek szemében! Hajdanában, a Rockzene fénykorában a zenekarok – pl. a Uriah Heep – néha évente 2 lemezt is alkottak! Persze tudjuk, hogy ez csak ürügy, a minket „objektíven” és „szakmai szempontokból” támadók azokból a körökből kerülnek ki, akik miatt a hozzánk hasonló magyar zenekarok ki vannak rekesztve a televíziókból és rádiókból… a kérdésre visszatérve: egyértelműen nagy segítség, hogy többen vagyunk dalszerzők. A „Mindenki egyért, egy mindenkiért” című számban pont ez fogalmaztam meg: néha én vagyok rossz passzban, néha a többieknek van kevesebb ötlete, de tudjuk egymást inspirálni, szeretünk zenélni és együtt mindig tovább tudunk lépni.

HHH: A leghangulatosabb dal a mostani lemezen talán a Külvárosi álmok. S ha már az álmoknál járunk: történt-e már olyan, hogy dalszöveget, dallamot álmodtál meg?

P.E.: Előfordult már, hogy úgy éreztem álmomban, sikerült egy nagyon jó témát összehozni, de ébredés után sajnos ezeket mindig elfelejtettem…
HHH: Vajon csak nekem fordul meg a fejemben az Amerikai História X című film és annak analógiája a magyarországi helyzetre vetítve, amikor a Kiáltunk az égre című dalt hallgatom? Ez bizony az Ossian életmű egyik leginkább társadalomkritikus száma, sőt még azon is túlmutat, hiszen robbanásveszélyes időket élünk.

P.E.: Az Amerikai História X egy jó film, Norton nagyot alakít benne, sajnos engem a film vége zavar, számomra hiteltelen és „hollywood-i”, de értem mire gondolsz, és valóban van párhuzam. Nagyon nagy zűrzavar és morális válság van és ezt sokan becstelen módon kihasználják. A demokrácia és az emberi jogok nagyon fontosak, de ez mindenkinek egyforma mértékben járna, arról nem beszélve, hogy a jogok mellé kötelességek is társulnak!

HHH: A legnagyobb meglepetés kétségkívül a Fényév távolság ezúttal. Igen megható, hogy a dvd-n is megemlékeztek Kaszás Attiláról. Mesélj, légy szíves erről a dalról!

P.E.: A dal eredeti verzióját elég régóta ismerem és szeretem. Alapvetően nem vagyok oda azért, amikor színészek énekelnek, de Kaszás Attila előadása nagyon megfogott. Ricsi is kedveli a Padlás-t, pedig ő általában a keményebb zenék híve. Már évekkel ezelőtt beszélgettünk róla, hogy fel kellene dolgozni és egyetértettünk abban, hogy egy rockosabb verziót készítsünk. Aztán a dolog valahogy elfelejtődött, de idén tavasszal találtam a youtube-on egy házilag készült klipet a Hosszú álom című dalunkra. Sok rajongó készít ehhez hasonló anyagokat, egy kislány ugyanerre a dalunkra az elhunyt édesapja képeiből állított össze egy megható anyagot. Az említett klipet egy színházi ember csinálta és Kaszás Attila képeivel emlékezett erre a kiváló színészre és igaz magyar emberre. Amikor ezt megnéztem, arra gondoltam: „ez egy jel, nekünk is meg kell csinálnunk a Fényév távolságot!”
HHH: A témához kapcsolódó: melyek a kedvenc magyar, ill. külföldi musical-jeid?

P.E.: A hazaiak közül a már említett Padlás, a külföldiek közül például a Hair, de említhetném még a Rómeó és Júliát, amelynek mind a magyar, mind a francia verziója tetszik.

HHH: Minden bizonnyal a klasszikus zenéhez is vonzódsz, vonzódtok. Legalábbis erre utal a Brahms feldolgozás. Ez hogyan került képbe, és miért pont az V. Magyar Tánc?

P.E.: Malmsteen, Blackmore és a műfaj többi nagy gitárosa szinte már mindent feldolgoztak az ismertebb klasszikus művek közül. Ez valahogy kimaradt a szórásból, kedveljük is, úgyhogy Ricsi kiválóan megcsinálta az Ossianos verziót.

HHH: Várható-e, hogy Ricsi koncerteken is elővezeti a számot?
P.E.: November 28-án ez is szerepel a koncert-programban!

HHH: Minden bizonnyal a jövőben is tervezitek az Ossian zenei határainak kitágítását. Milyen ötleteitek vannak erre nézve?

P.E.: Korai még erről bármit mondani, elképzelések már vannak, amiket majd jövőre próbálunk ki, de csak olyan ötletek valósulhatnak meg, amelyek nem lógnak ki durván az Ossian stílusából, zenéjéből és szellemiségéből.

HHH: A november végi nagy Ossian koncertre készültök-e valami különleges meglepetéssel?

P.E.: Most egyeztettem a világítási szakemberekkel és a pirotehnikusokkal, vannak új ötletek, amelyekkel még látványosabb koncert várható. Zeneileg is készülünk, az új dalok mellett nagyon sok régebbi klasszikust is eljátszunk, tehát egy hosszú és látványos bulira készüljön mindenki!!!

HHH: Van-e esetleg olyasmi, amire nem kérdeztem rá, de szívesen elmondanál akár a friss lemezről, vagy a zenekarról?

P.E.: Szerintem elmondtunk minden lényegeset.

HHH: Köszönöm az interjút. További minden jót és még sok jó Ossian-zenét kívánok Nektek és a rajongóknak egyaránt!

P.E.: Mi is köszönjük a lehetőséget és viszont kívánunk minden jót!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS