Észak-Európa – 32. Dánia: Koppenhága • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Észak-Európa – 32. Dánia: Koppenhága

Hajóállomás a Gammelstrand-nál. Háttérban balra a Városháza, jobbra a Palace Hotel tornyai

Észak-európai utazásunk ma a végéhez ér, az út mintegy megkoronázásaként Dánia fővárosába, az 1,7 millió lakosú Koppenhágába látogatunk. Fekvése önmagában nézve kedvező, hiszen tenger mellett helyezkedik el, az Øresund partján, viszont az országon belüli elhelyezkedése periferikusnak mondható, hiszen a keleti nagy sziget legkeletibb szélén található.

A Nyhavn

Sok látnivalójának, a pezsgő életének, valamint kedvező földrajzi fekvésének köszönhetően az észak-európai térség legkedveltebb turistaközpontja. A legtöbb látnivalót az egykori erődfalakon belül elterülő óváros kínálja. A városnézést hajókirándulással érdemes kezdeni, igazi arcát talán így mutatja leginkább Koppenhága a turistáknak. A városnéző hajóval a Kis hableány-szobortól indulunk és a házak között vezető csatornahálózatot járjuk be, megtekintve a nevezetes épületeket, palotákat, csavart tornyú templomokat. A végállomás a Nyhavn, Koppenhága talán legismertebb helye, a csatorna partján sorakozó hajókkal, színes házakkal és éttermekkel.

A Kis hableány-szobor

A „szárazföldi” városnézést a főtéren a Radhusplatsen-en érdemes kezdenünk. A tér meghatározó épülete a vörös téglából épült városháza. Innen a kis sétálóutcák egyikén érdemes továbbhaladnunk, céltalanul bolyongani a zegzugos utcákon. A látnivalók közül a legérdekesebbek: a Miasszonyunk-templom, amely a 19. századi európai templomépítészet egyik remeke, a régi egyetemi épület a mellette álló könyvtárral, a Szentháromság-templom a padlásterében berendezett képzőművészeti kiállítással, a csillagvizsgálónak épült Kerektorony melynek tetejéről csodálatos kilátás tárul elénk a városra.

A Christiansborg

Az óváros figyelemre méltó épületei a királyi paloták: Christiansborg, Amalienborg és Rosenborg. Christiansborg háromszárnyú, kétszintes neobarokk épület királyi fogadóteremmel, de az épület „mellesleg” otthont ad a parlamentnek és néhány minisztériumnak is. Amalienborg az „igazi” királyi palota, pontosabban palotaegyüttes, hiszen 4 egyforma, négyzet alakban elhelyezkedő épület együttese. A királyi gárda tagjai állnak őrséget a palota előtt, egyenruhájuk, kucsmájuk az angol királyi díszőrség öltözékéhez hasonlít. Rosenborg 1606 és 1617 között épült, IV. Christian („Keresztély”) uralkodása idején, holland reneszánsz stílusban. Szép belső berendezése mellett fő látnivalója a királyi koronázási ékszerek gyűjteménye.

A Tivoli bejárata

Természetesen a bemutatott nevezetességek mellett számos megtekintésre érdemes múzeum, templom és más épület, valamint park található a városban. A parkok közül egyet azonban alaposabban is érdemes megismerni, ez pedig a Tivoli, a világhírű szórakoztató park. Nem nevezhető „vidámparknak”, mert annál sokkal többről van szó. 1843-ban adták át az azóta is jellegzetes atmoszférával bíró parkot, ahol a hagyományos vidámparki lehetőségek – körhinta, hullámvasút, szabadeséstorony, céllövölde, miegymás – mellett koncerttermek, cukrászdák, éttermek, virágoskertek várják a szórakozni, kikapcsolódni vágyó tömegeket. Igazi arcát este mutatja a park, amikor az épületeket díszítő színes lámpák tízezreinek fénye kápráztatja el az idelátogatókat.

(A szerző felvételei)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS