Észak-Európa – 29. Dánia • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Észak-Európa – 29. Dánia

Koppenhága

Észak-európai utazásunk során elérkeztünk a sorban legutolsó országba, Dániába, ahol három várost fogunk felkeresni majd a következő hetekben: Helsingørt, Hillerødöt és végül a fővárost, Koppenhágát. Mindezek előtt azonban áttekintjük az országgal kapcsolatos legfontosabb földrajzi, gazdasági és kulturális érdekességeket.

Hillerød, a kastély

Dánia területe 43 000 négyzetkilométer. Aránylag sűrűn lakott ország, népessége 5,1 millió fő. A legnagyobb részét kitevő, az Északi- és a Balti-tenger közé benyúló Jylland-félszigeten kívül 474 kisebb-nagyobb szigetből áll, amelyek közül körülbelül tíznek van állandó lakossága. Legnagyobb szigetei: Sjælland, Fyn, Lolland, Bornholm és Falster. Felszíne hullámos, jég-formálta alföld, átlagos tengerszint feletti magassága 30 méter; az ország legmagasabb pontja a 173 méter magas Yding Skovhøj. Dán fennhatóság alatt állnak továbbá a kontinens és Izland között félúton elhelyezkedő Feröer-szigetek, továbbá Grönland. Északi elhelyezkedéséhez képest az éghajlat viszonylag enyhe, ez a meleg Golf-áramlat hatásának köszönhető. Közlekedésföldrajzi szempontból kulcspozíciót foglal el, hidat képezve Skandinávia és Európa többi része között; a nagyobb szigeteket elválasztó tengerszorosokat néhány év óta hidak kapcsolják össze. Évszázadokon át uralta a térség kereskedelmét, a szorosokon áthaladó hajókra kivetett vámok folyamatosan gazdagították a dán kincstárat. Ipara fejlett, a természeti adottságokhoz illeszkedően főként kevés alapanyagot és nagy szakértelmet igénylő termékeket készít. Dánia óceáni éghajlata és talaja kedvező feltételeket biztosít a mezőgazdaság számára, kiemelkedő fontosságú a szántóföldi takarmánytermesztésre épülő állattenyésztés. Az ország számára fontos bevételi forrás az élelmiszer-export, a legfontosabb kiviteli termékek a tej, tejtermék, marhahús, sertéssonka, bacon, baromfi, tojás. Tengeri ország révén a halászat és a halfeldolgozás jelentős.

Helsingør, a Kronborg-kastély

Talán a leghíresebb dán személyiség egy mítikus figura, Shakespeare legismertebb hőse, Hamlet, dán királyfi, aki a ma is megtekinthető helsingør-i Kronborg-kastélyban élt. A legismertebb dán író Hans Christian Andersen, aki meséiről nevezetes, legismertebb alkotásai mindannyiunk gyerekkori kedvencei: A király új ruhája, A kis hableány, vagy A rút kiskacsa.

A tudománytörténet „nagykönyvében” is sok dán szerepel, például a csillagász Tycho Brahe, a Nobel-díjas fizikus Nils Bohr, a matematikus Jakob Nielsen, vagy Søren Kierkegaard, az egzisztencialista bölcselet első képviselője. A művészet terén az európai hírű Bertel Thorvaldsen szobrászművész, Ludwig Holberg norvég születésű drámaíró és a némafilmek sztárja, Asta Nielsen színésznő nevét feltétlen meg kell említenünk.

Hillerød, mesebeli házikó

Dánia a LEGO hazája. A világ egyik legsikeresebb játékának története a gazdasági világválságig nyúlik vissza: 1932-ben egy Ole Kirk Kristiansen nevű ács, miután a családjának semmi megélhetési forrása nem volt, fajátékokat kezdett gyártani, melyekért az emberek ennivalót adtak neki cserébe. A válságot így át tudták vészelni. 1947-ben, amikor a műanyag egyre elterjedtebb alapanyag lett, ő is megpróbálkozott a fáról a műanyagra áttérni, de nem elégedett meg pusztán az alapanyag-váltással: valami új, izgalmas játékot szeretett volna kiagyalni. A forradalmi újítás lényege, hogy az építőkockákat össze lehet kapcsolni, azok nem esnek szét. 1949-ben készült el a mai LEGO őse, automatikus összerakójáték néven, népszerűsége azóta is töretlenül növekszik.

A dánok büszkék minden tekintetben modern életszemléletükre. A hagyományos fesztiválok ünneplése és a régimódi szokásokhoz való ragaszkodás Dániában kevésbé elterjedt, mint Európa más országaiban. Kellemes, nyugodt és közvetlen emberek, mindenféle szélsőségektől mentesek és nagyon toleránsak. Talán semmi sem mutatja jobban a dán életszemléletet, mint a hygge szócska, mely a külvilág zűrzavarának és problémáinak kizárását takarja. Ezt alkalmazzák a dánok magánéletük sok területén, otthonuk megtervezésétől kezdve az apró kávézók és kocsmák iránti szeretetükig. Igazi meseország!

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS