Sziget Fesztivál 2005. • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Sziget Fesztivál 2005.

2005. augusztus 10-17.

Sokak számára augusztus közepe jelenti idén a nyár legszebb hetét. Ekkor zajlik ugyanis a 13. Sziget Fesztivál, mely a résztvevők számára egészen biztosan szerencsés lesz.

Minden idők legjobb Nagyszínpad-programját sikerült ugyanis az idei Szigetre összeállítani. A korábban bejelentett sztárokhoz a napokban csatlakozott az underground világában legendás Skinny Puppy, valamint a Basement Jaxx, akik tavaly a legjobb koncertet adták a Szigeten, és idén pedig számos nagy fesztivál, többek között a Glastonbury Festival fő fellépői.

A legszerencsésebbek nyolc napos fesztiválon vehetnek részt, ugyanis „nulladik” nappal „kerekedett ki” az idei Sziget Nagyszínpadának programja: a legendás Illés zenekart utoljára láthatják koncerten a rajongók. A Sziget indító napján, szerdán a Nagyszínpadon a spanyol Ska P lép fel, új énekesnővel érkezik a Morcheeba, majd a magyar sorban a Quimby ad koncertet és késő este Sean Paul lép a színpadra. Másnap Ce’Cile és a T.O.K kezdi a sort, őket Natalia Imbruglia követi.

A magyarok közül az Anima Sound System lép fel ezen a napon, majd az Underworld zár a Nagyszínpadon. Pénteken a The Wailersszel nyit ez a helyszín, majd a Brand New Heavies lép színpadra. Ezen a napon csak külföldi fellépők lesznek a Nagyszínpadon, így a BMH-t The Game követi, utána a Basement Jaxx fejezi be a napot. Szombaton a Les Tambours du Bronx, majd a Mando Diao lesz látható, utánuk a Tankcsapda zúz és végül jön a metal nagyágyú Korn. Vasárnap a The Toy Dolls, a Juliette and The Licks, a Kispál és a Borz, végül a Franz Ferdinand lép a Nagyszínpadra. Hétfőn a Skinny Puppyt a Roots Manuva követi, ezután lép színre a Sziámi, akiket Nick Cave és együttese követ. A Sziget zárónapján a Nagyszínpadon fellép a Beatstakes, a The Hives, a Sex Action és a Good Charlotte.

A HammerWorld Színpad nemzetközi sávja féktelen zúzást ígér: nagy gitárok, legendás zenekarok, wattok és megawattok.

Rögtön elsőként itt az Obituary a death metal műfaj egyik vezető zenekara, majd új lemezét mutatja be idén már másodszor, a német Brainstorm. A brit Saxon zenekar tavalyi fellépése elmaradt, az ízes heavy metal muzsika 3 évtizedes képviselői ezt pótolják idén.

Az Accept még a hetvenes években alakult Udo Dirkschneider énekes vezetésével, hogy aztán a nyolcvanas évek elejére kialakuljon az a védjegyszerű hangzás, amely sok tekintetben a német heavy metal szinonimája lett.

Ez évben sem kell nélkülöznünk a finn zenét a HammerWorld színpadon, üröm az örömben, hogy a Sentenced a hattyúdalát játssza el minálunk, ugyanis a koncert után feloszlatják magukat.

Igazi csemegét ígér a svéd Opeth zenekar fellépése: ők az érdekes hangzások és megközelítések hívei: a death metalt keverik a 70-es évek progresszív rockzenéjének finomságaival.

A metal színpadon az amerikai Ignite zenekaré az utolsó szó, melynek énekese, Téglás Zoli szívesen tér haza Magyarországra.

Bizonyára ezúttal is remek hangulatot teremtenek a zenekarok, és az egyéb programok fellépői a szigetlakók számára!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS