Ratoncito Perez és a favilla • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Ratoncito Perez és a favilla

Az a kedves szokás járja errefelé, hogy amikor egy kisgyermek elveszíti tejfogát, a kisegér, nevezetesen Ratoncito Perez, az éjszaka leple alatt valami aprócska kis ajándékot hagy vigaszdíjul minden egyes kiesett fogért. Tehát mondhatni úgy is, a szokás örömmé varázsolja a foghullást. A gyereknek. A szülő pénztárcájának már kevésbé. (Még jó, hogy nincs száz tejfog, mert akkor az egész év ajándékozásból állna és a végén már nem tudna különbséget tenni a gyerek a karácsony vagy a születésnap és a tejfogak között.)

Tehát, ott tartottunk, hogy egy tejfog = egy ajándék. Nem így később. Amikor már nem a tejfog hullik. Igaz, a felnőtteket nem is keresi fel Ratoncito Perez, pedig igazán megtehetné. Hagyhatna például némi hozzájárulást a fogászati kezelésekhez.

Csak egy szájröntgen például 38 euro, egy sima tömés 45. Legalább ha nagy lenne a lyuk megérteném, mert bele lehetne gyömöszölni két húszast és egy ötöst, de az embernek nem akkora a foga, hogy beleférjen az összegyűrt pénz.

Erről jut eszembe, hogy egyszer „rámásított” az állatkertben egy víziló nagyon közelről – csak a rács választott el tőle. Azt hittem elájulok. A bűztől. No meg fogai és szája nagyságától. És úgy maga a látványtól. Szóval, neki voltak akkora fogai, hogyha azok közül kilyukadna egy is, simán beleférne a papírpénz. De az emberét kisméretűre tervezték!

Aztán a fogak nemcsak lyukadnak, hanem törnek, begyulladnak, sorvadnak, potyognak is. Megoldás rengeteg létezik: tömés, idegkezelés, fogpótlás, favilla… Igen, favilla.

Egyszer ráharaptam a villára evés közben és beletört a fogam. Azt mondta a fogorvos, máskor favillával egyek. Végül is igaza van. A favilla olcsóbb, mint egy porcelánfog. De más veszélyek is leselkednek ám ránk. Azt olvastam az újságban, hogy az utóbbi években kimutatták a fogak nagymértékű romlását a stressz miatt is.

Azért tényleg azt mondom, hogy ez a Ratoncito Perez gondolhatna ránk is. Ránk, felnőttekre. És ne értsenek ezért félre kérem, nem a gyerekektől akarom elvonni az ajándékot, hanem az ideget szeretném kiölni a mindennapokból. Ha a kisegér segítene ebben, adnék neki érte sajtot.

És különben is! Most jut eszembe! Azt szokták mondani az idősekre, hogy második gyerekkorukat élik. Nyilván kevés vagy egyetlen egy saját foggal sem. Hol van ilyenkor a Ratoncito Perez? Gyerekkorról volt itt is szó. Nem?

Fogas kérdés.

Fogsors.

(A szerző felvétele)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS