A világevő • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A világevő

Juhani Nagy János gasztronómiai írásait, cikkeit, könyveit mindig örömmel fogyasztom, kóstolgatom, gyakran egyenesen falom.

Nem oly bonyolult meglelni ennek okát: Juhani barátom mindenevő; minden iránt nyitott, kíváncsi, nem ismer előítéletet, ha ennivalóról van szó. Minden nép, ország, tájegység, város lábasába egyként szenvedélyes kíváncsisággal kukkant és kóstol bele.

A kóstoló Juhani nem pihen soha, bárhol jár és bármit is ténykedik, mindig konyhakész; mindig gyűjt, raktároz, rendszerez mindent, ami a főzéssel, konyhával, étellel, itallal, evéssel, ivással kapcsolatos.

Kezdő hírlapíróként, ha külhonba vetődve meglátott egy kitett újságkupacot, rögtön megállította a kocsit, kiszállt, átbugázta a halmot, kimazsolázta és otthon gondosan dobozaiba rendezte azokat a közleményeket, amelyekről úgy gondolta, egyszer majd hasznosíthatók lehetnek.

Így járt és jár el a gasztronómiai tudnivalókkal, a receptekkel, konyhai fortélyokkal is. Évek, évtizedek óta gyűjti, rendezi azokat, persze a recepteket próbálja maga is, megfőz mindent, és mindent megeszik Juhani, mert nem idegen gyomrától semmi, ami emberi táplálék lehet. Nem ismeri a konyhasovinizmust; az ő hajdúsági fazekában otthonossá főnek a legegzotikusabb nyersanyagok is.

És persze Juhani Nagy János konyhájában nem csupán az élelmiszerek keveregnek, kavarognak és rendeződnek végül harmonikus eggyé, hanem a történetek, a kultúrák, a szokások, a különféle népek múltja, hagyománya, kultúrája és históriája.

A gasztronómia mindig több önmagánál; mutasd meg konyhád, és megmondom ki vagy; megmondom, van-e tehetséged, van-e fantáziád, megmondom, honnan jöttél, milyen származék vagy, milyen családban cseperedtél, mit és kitől tanultál, merre jártál, mire volt szemed, hogyan figyeltél, mit szedtél magadra útjaid során.

Juhani Nagy János beette és befőzte a világot, belefőzte a világba magát, világevő.

Egy gazdag ember, akinek írásait olvasva gyarapszunk mi is.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS