A Föld Órája 2009 • Hetedhéthatár

Napi aktuál

A Föld Órája 2009

Egyszerű, mint a villany lekapcsolása

A Föld Órája 2009 egy világméretű felhívás, hogy minden egyes ember, minden üzleti vállalkozás és minden közösség cselekedjen. Felhívás a felelősségvállalásra, a fenntartható jövőért való munkálkodásra. Ezen az estén Európától Amerikáig szimbolikus épületek és terek fognak sötétbe borulni. Az emberek a világ minden táján lekapcsolják a villanyt egy órára, és csatlakoznak ahhoz a mozgalomhoz, melynek célja a természet megóvása, bolygónk jövőjének biztosítása.
A Föld Órája (Earth Hour) 2007-ben indult hódító útjára Sydneyben, Ausztráliában, amikor is 2,2 millió család és üzleti vállalkozás kapcsolta le a villanyokat egy órára. Egy évvel később az esemény már globális mozgalommá vált, több mint 100 millió ember és 35 ország részvételével. 2008-ban elsötétült a Golden Gate híd San Francisco-ban, a római Kolosszeum, illetve a Vár és a Lánchíd Budapesten, jelképezvén egy olyan ügyet, amely minden órával egyre sürgetőbbé válik. Idén több, mint 64 ország vesz részt a Föld Órája akcióban. 2009. március 28-án, helyi idő szerint 20.30-kor a világ minden táján lekapcsolják a villanyt egy órára – a Föld Órájára. A szervezők célja, hogy egymilliárd ember és több mint 1000 város csatlakozzon az akcióhoz. Bizonyítsuk be együtt, hogy globális összefogással eredményesen léphetünk fel a klímaváltozás ellen!

Ezen az estén, március 28-án szombaton, a Zselici Tájvédelmi Körzetben, mely Európa egyik legkisebb fényszennyezésű területe, és kontinensünk első Csillagos Égbolt Parkja lesz, tiszta idő esetén a csillagos égbolt megfigyelésére lesz lehetőség, csillagász segítségével. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Csillagászati Egyesület közös programja 17:00 órakor kezdődik a Hotel Kardosfa mellett (megközelítés a 67-es úton, Bőszénfától északra található leágazáson), ahonnan szakvezető segítségével a résztvevők a Zselic belsejébe mennek. Itt, a lakott területektől, városoktól távoli, világítás nélküli helyen olyan látvány tárul a túrázók elé, amilyen nemcsak Magyarország, hanem egész Európa területén is ritkán adatik meg. Derült égbolt esetén az ismert csillagképek mellett a halványabb csillagok sokaságát, és a Tejutat is lehet látni. A program során a csillagos égbolt megfigyelése mellett számos érdekességet tudhatnak meg a résztvevők a fényszennyezésről, arról, hogy mi „hétköznapi” emberek, mit tehetünk annak érdekében, hogy mindennapi tevékenységünkkel, a mesterséges világítással minél kevésbé zavarjuk a környezetünket. Az élővilág számára a mesterséges világítás rendkívül káros hatást gyakorol, az éjszakai világosság megzavarja az állatok napi életritmusát, a fényforrások nehezítik a tájékozódásukat, gyakran pusztulásukat okozva – utóbbira példa amikor a rovarok a lámpa körül körbe-körbe repülnek végkimerülésig. Információ a programról itt olvasható.

A Föld Órája a remény és a tettek üzenete.

Mindenki változtathat.

Csatlakozzon Ön is a Föld Órájához, kapcsolja le a világítást 2009. március 28-án,
szombaton, 20.30-kor!

Forrás: www.ddnp.hu


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS