Észak-Európa – 22. Norvégia: Oslo - 2. • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Észak-Európa – 22. Norvégia: Oslo – 2.

A Fram Múzeum, előtérben a Gjøa

Norvégiai utazásunk végén a főváros legismertebb múzeumait látogatjuk meg, a Bygdøy-félszigeten. A terület a belvárosból autóbusszal is megközelíthető, de sokkal nagyobb élmény a városháza előtti kikötőből kishajóval átjönni ide.

A Fram fedélzetén

A Fram múzeum szomszédságában érünk partot. A pallón lelépve jobbra a legendás Gjøa hajót pillantjuk meg, ezzel jutott át az Északnyugati-átjárón elsőként Roald Amundsen. A vitorlás előtt a felfedező szobra, Vigeland alkotása áll.

A Fram múzeum háromszög alakú épülete rejti a híres sarkkutató hajót, a Fram-ot. A hajó 1892-ben épült, elsőként 1893 és 1896 között Fridtjof Nansen északi-sarki expedícióján használta, 1898-1902-ig Otto Sverdrup kutatásait segítette, majd 1910 és 1912 között Roald Amundsen déli-sarki útját szolgálta. A múzeumban a hajó mellett köröskörül, több szinten elhelyezett tárlókban számtalan relikviát tekinthetünk meg, köztük azt a zászlót, melyet elsőként tűztek ki a Déli-sarkon, Amundsen és az expedíció többi résztvevőjének aláírásával.

A Fram múzeum mellett a Norvég Tengerészeti Múzeum található, csónakok, vitorlások modelljeivel, képeivel.

A Kon-Tiki, háttérben két szobor a Húsvét-szigetről

Néhány lépéssel távolabb a Kon-Tiki Múzeum helyezkedik el. Az épületben Thor Heyerdahl, a tudós és sportember expedícióinak relikviáit fogjuk megtekinteni. A Heyerdahl utazásait bemutató könyvek sokunk kedvelt olvasmányai, korosztálytól függetlenül. Szinte mindannyian ismerjük a polinéziai szigetvilágba vezető expedícióját, melyet a Kon-Tiki nevű balsafa-tutajon tett meg, a Ra-I és Ra-II expedíciókat, melyekkel arra keresett bizonyítékot, hogy lehetséges volt az ókorban papiruszhajóval az Atlanti-óceánon át Amerikába jutni, és a Tigris-expedíciót, melynek középpontjában annak feltárása állt, hogy az egyiptomi, a mezopotámiai és az indus-völgyi civilizációk kapcsolatban állhattak-e egymással a tengeren keresztül. A múzeumban láthatjuk az eredeti tutajt, a polinéz napisten, Kon-Tiki arcmásával a vitorlán, szobrokat a Húsvét-szigetről, az Amerikát megjárt Ra-II papiruszhajót, és sok tárgyat, magyarázó tablót, videófilmet, melyek az expedíciókról és azok eredményeiről szólnak.

A Ra-II

A következő látnivaló a Viking hajók múzeuma lesz. Az épületben három, eredetileg temetkezési célt szolgáló viking hajót és az azokon talált régészeti leleteket láthatjuk. Mindhárom, a 900-as években készült hajót az Oslo-fjord mélyéről emelték ki ezer évvel később, a múlt században.

A Viking Hajók Múzeumában

A sorban utolsóként a Norvég Néprajzi Múzeumot keressük fel, ahol feleleveníthetjük a népi építészetről és népi kultúráról, a fatemplomokról utunk során szerzett élményeinket.

Norvégiai utazásunk ezzel a végéhez ért, zárásként következzék egy idézet Thor Heyerdahltól, melyet a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt érdemes megszívlelni: „Ami egyesíti az emberiséget, az természetes, azt ösztönözni kell; ami elválasztja az embereket, az mesterséges, azt le kell küzdeni.”

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS