I. Ferencz József császár és apostoli király látogatásai Pécsett • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

I. Ferencz József császár és apostoli király látogatásai Pécsett

A király pécsi útja

I. Ferenc József császár

Több forrásmunkát átnézve sem tudtam megállapítani, hogy I. Ferencz József császár mikor járt először Magyarországon. A legtöbb helyen az 1857-es év szerepel. Hivatkozásul hozzák fel, hogy Arany János 1857-ben írta meg a „Walesi bárdok” csodálatos balladáját, tiltakozva a császár látogatása ellen.

Mi pécsiek jobban vagyunk értesülve. Nálunk – tehát, ha úgy vesszük Magyarországon – az uralkodó először 1852-ben járt.

Városunkat ötször érte az a nagy megtiszteltetés, hogy I. Ferencz József osztrák császárt és magyar apostoli királyt vendégként köszönthette. E látogatások emlékeit kutatva egyértelműen megállapítható, hogy az 1891-es volt a legpompázatosabb és a legérdekesebb. Ezért – a korabeli pécsi újság beszámolójára támaszkodva – ennek eseményeiről számolok be elsősorban.

Különösen is érdekesnek tartom az ő felsége bevonulásáról adott részletes tudósítást, amely az események felsorolásán túl bemutatja az 1800-as évek végi Pécs városát is.

 

1891. június 22. – Az érkezés napja

Ő felsége útvonalának térképe

„Az Indóház-út végén volt fölállítva az első diadalkapu, melyen keresztül hajtva az országútra (Rákóczy út) tért az impozáns menet. Óriási néptömeg foglalt helyet itt jobbról-balról, mely szűnni nem akaró éljenkiáltásokkal üdvözölte a fölséget. A házakon mindenütt zászlók lengtek, a Koch-féle kőszénraktárnál csinos tribün volt fölállítva, melyen előkelő hölgyközönség foglalt helyet. A Bedő kávéháznál befordult a menet az Irgalmasok-utcájába, ahol jobb oldalt a Majláth-téren (Kossuth tér) a második tribün állott, melyet a visszaszorított tömeg – minden karhatalom dacára – egy pillanat alatt ellepett. Ebben az utcában is mindenütt a legszebben voltak feldíszítve a házak, minden emeleti ablakból pompás nehéz szőnyegek csüngtek alá. A legimpozánsabb kép tárult föl azonban, midőn a menet az Irgalmasok utcájából a Széchenyi-térre ért.

Díszkapu a Széchenyi téren 1891

Itt az ősi várfalat ábrázoló díszkapu (Piatsek Gyula építész tervei alapján készült), közepén leeresztett fölvonóhiddal, tetején a bástyafokokon a régi magyar harcosokat ábrázoló színtársulati tagok festői csoportjával láthatólag kellemesen lepték meg a királyt.

A díszkapu előtt két oldalt vont kordon előtt álltak – alulról vett sorban: a két hadastyán-egylet, a különféle iparos-egyletek, a „Pécsi Dalárda”, a „Pécsi Dalkoszorú”, a baloldalt fölállított tribünön a helybeli nőegyletek tagjai, aztán a fehér ruhás leányok. Túloldalt az itteni összes államhivatalok, a városi bizottság tagjai, a királyi tábla s az idegen törvényhatóság küldöttei.

A király fogatáról leszállva hosszantartó éljenzések között lépett Aidinger kir. tanácsos polgármester elé, ki a városi polgárság nevében beszéddel üdvözölte ő fölségét.” (Pécsi Figyelő 1891. június 24.)

A polgármester szavaira Ő fölsége válaszolt:

„Midőn egy magasztos egyházi ünnepély ezúttal körünkbe hivatott, örömmel ragadtam meg az alkalmat e város látogatására s teljesen igazolja ezen örömömet azon szívélyes és lelkes fogadtatás, melyre íme itt találok. Fogadják ezért önök és Pécs város hű lakósai köszönetemet és szívélyes üdvözletemet.” (Pécsi Figyelő 1891. június 24.)

Díszkapu a Sétatéren 1891

A Széchenyi téren összegyűlt tömeg hangos ovációval fogadta az uralkodót és valóságos rózsaesőt zúdított a nyakába.

„Ezután a menet a plébánia templomot megkerülve az Iskola-utcába (Szepessy Ignác u.) fordult, majd annak végén a bandérium a sétatér bejáratánál félreállott s a fogatok a díszkapun át a boltívig hajtottak, ahol a polgármester, a főispán, aztán ő Fölsége és udvarához tartozóknak kocsiját bocsátották csak be, míg a többi kocsikról a kíséret leszállott s gyalog követte az udvart a püspöki palota kapujáig.” (Pécsi Figyelő 1891. június 24.)

A Székesegyház előtti téren az uralkodó fogadta a tiszteletére felsorakozott 52. gyalogezred díszszázadának és zenekarának parádéját.

A kimerítő pécsi fogadtatás után a király bevonult a püspöki rezidenciába. Itt azután a reggeli, majd pedig a püspöki kápolnában megtartott mise következett.

Ő felsége pécsi bevonulása csak a nyitánya volt annak a fényes ünnepség sorozatnak, amelyet ezen és a következő napokon a város vezetősége rendezett I. Ferencz József császár és apostoli király látogatásának tiszteletére.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS