Komlós Attila | Tisztelgés a Hamerli család előtt 2011. október 10-én

Kultúra, művészet

Tisztelgés a Hamerli család előtt 2011. október 10-én

Hamerli Imre

Pécs gazdaságtörténetének meghatározó szereplője a Hamerli-dinasztia. Nevéhez fűződik a világhírű Pécsi Kesztyű, a Király utcában hosszú évtizedeken át működött vaskereskedés. Mindemellett a Hamerliek jelentős mértékben hozzájárultak a Mecsek turistaútjainak fejlesztéséhez; a Flóra- és a Sári pihenő megépítése szintén a család tagjaihoz kötődik.

A Hotel Palatinus napjainkban

A város egyik nagy múlttal rendelkező szállodája, régi nevén Pannónia Nagyszálló, ma Hotel Palatinus megépítése is a Hamerli család érdeme. Az épület helyén állt egykor az a szerény, egyemeletes ház, melyben elindult a Hamerli kesztyű máig tartó diadalútja. 1911-ben, Hamerli Jánosné halálát követően az üzletet és a vagyont gyermekei felosztották egymás között. Hamerli Imre, az egyik örökös a kesztyű üzletág bevételeiből és bankhitel felhasználásával ekkor egy új üzletág alapjait rakta le: elhatározta, hogy szállodát épít. A régi kesztyűgyár és -üzlet épületét 1912-13-ban lebontották, majd két év alatt felépítették – az első világháború éveiben – a szecessziós stílusú, elegáns szállodát. Hamerli Imre a szálloda építésének idején nagy fantáziát látott benne, de sajnos azt nem tudhatta előre, hogy az 1910-es – 1920-as évek fordulóján milyen történelmi változások fognak bekövetkezni, a gazdasági válság következtében milyen hatalmas nehézségekkel kell szembenéznie majd. Így a vállalkozás a húszas években egyre reménytelenebbül működött, mígnem 1924-től a Dunántúli Bank Rt. tulajdonába került. Hamerli Imrének részvényesként volt lehetősége valamilyen szinten beleszólni a szálloda működésébe, azonban a három évvel később, 1927-ben bekövetkezett halálát követően a szálloda ügyeire többé már nem volt a családnak ráhatása.

Emléktábla a szálloda falán

A Hotel Palatinus előcsarnoka

A Király utcai szálloda az elmúlt közel száz év alatt a pécsi kulturális élet egyik központjaként funkcionált, termeiben komolyzenei koncerteket és színielőadásokat tartottak – eleinte jóval gyakrabban, mint napjainkban. Természetesen a komolyság és az elegancia mellett a szálloda a könnyed szórakozás, az iszogatás és a néhanapján kisebb-nagyobb anyagi károkkal és sérülésekkel végződő dorbézolások színhelye is volt. Sok, mára már legendává nemesült történet játszódott le falai között.

A dicső múltra emlékezhetünk 2011. október 10-én hétfőn a szálloda Király utcai homlokzatán elhelyezett Hamerli-emléktáblánál, ahol avatott szakemberek hivatalos ünnepség keretében idézik meg a család és a szálloda dicső múltját. A 14 órakor kezdődő megemlékezést a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a Pécsi Kesztyű Klaszter szervezi, az I. Pécsi Kesztyű Fesztivál zárásaként.

A program során szerzőtársunk, Dr. Vargha Dezső főlevéltáros bemutatja a Hamerli család tevékenységét, majd Dr. Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára és Marczi Gábor, a Pécsi Kesztyű Klaszter elnöke megkoszorúzza a Hamerli család emléktábláját. Ezután kerül sor az I. Pécsi Kesztyű Fesztiválhoz kapcsolódó fotó- és tervpályázat díjátadására, majd a program zárásaként lehetőség nyílik a Király u. 9. szám alatti, egykori Hamerli vaskereskedés megtekintésére a Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter és a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár munkatársainak közreműködésével.

Kapcsolódó írások:
90 éves a Pannónia Nagyszálló Grand Hotel
Kulturális kavalkád a „Hamerliben” szeptember 17-18-án

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólások

5 hozzászólás van ehhez: “Tisztelgés a Hamerli család előtt 2011. október 10-én”


 1. Senkit sem kívánnék “eltéríteni” a Hetedhéthatár-tól,- más oldalak böngészésére rábeszélni!
  Elképzelhető, hogy lesznek olyanok, kik életkoruk, vagy az őszi időjárás miatt nem fognak (nem tudnak) részt venni az eseményeken.
  Véletlenül “rátaláltam” egy blogra,benne amatőr fényképekre. Akit érdekelne, itt megnézheti :
  http://aranyosfodorka.blogspot.com/2011/09/latogatas-hamerli-hazban.html

  Hozzászóló: Tüke | 2011. október 8., 05:26
 2. Kellemes retro emlékeim támadtak olvasva azt, hogy “könnyed szórakozás” és/vagy “legendává nemesült történet” – bár nekem “emlékeim” kb. “csak” a 60-as évek elejétől van ?
  A teljesség igénye nélkül pl. a fdsz-en a bisztro, vagy a Pannonia Bár (!) -és mintha Kaponyáék (?) is játszottak volna az emeleten ?…
  Bocs’-de az egy más történet lehetne. 🙂

  Hozzászóló: Tüke | 2011. október 8., 05:34
  • Trebbin Ágost barátunknak-szerzőtársunknak megjelent a szállóról egy információkban igen gazdag írása a Pécsi Szemle c. várostörténeti folyóirat 2003. nyári számában (30-41. oldal). A fenti cikk megírásakor felhasználtam belőle részleteket.
   Üdvözlettel: Komlós Attila

   Hozzászóló: Hetedhéthatár | 2011. október 8., 20:07
 3. A távolból emlékezéssel tisztelgek a Hamerli család előtt. Jó érzéssel tölt el, hogy gyerekként még vásárolhattam a Hamerli vaskereskedésben. Örülök, hogy a Hetedhéthatár szerzőitől sokat megtudhattam Hamerliékről.

  Hozzászóló: Kocsis Tibor | 2011. október 9., 06:46
 4. Hozzászóló: Tüke | 2011. október 23., 03:59

Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés

Legutóbbi hozzászólások