Azok a régi szép idők… Kalandozások a régi Pécs városában – 81. • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Azok a régi szép idők… Kalandozások a régi Pécs városában – 81.

A Ferences templom újabb értékei

 

Felszentelték a Ferencesek Kis Szent Teréz oltárát.

Kis Szent Teréz oltár

„Akik a Ferencrendiek templomát látogatják, évek óta tartó, költséget szinte nem ismerő, nagy és művészi restaurációnak szemtanúi. A templom gyönyörű kupolája, hatalmas gyónó helyisége, új templomhajó, templomfestés, a műemlékek egyik remekének, az 1745-46-ból származó sekrestye szekrénynek másfél évet igénybevevő javítása, a 200 esztendős, az országban egyedülálló barokk-rokokó Szent Antal oltárának megújítása után, s majd ennek mintájára készült, a hozzáértők csodálkozását felkeltő fájdalmas Szűzanya és Jézus Szent Szívének oltára. Ezek után a hívek nagyon várták, hogy a kis Szent Teréz szobrát, valamint a Segítő Szűzanya képet is őket megillető keretek közt tisztelhessék. Várakozásukban nem csalódtak, mert az 5630 óráig készült oltár a szerető lelkek műremeke lett. Ezt is, mint a többi oltárt, a restaurálásokat, a pécsi Ferences műasztalos testvérek tervezték és végezték az összes asztalos munkákat. (5100 óra). Az aranyozást Kaufmann Antal aranyozó mester végezte segítségükkel, díszítő elgondolásaikat, pedig Schveicer János, Farkas Ferenc szobrászművészek faragták ki. Ámde ez a jellegzetes stílusú új oltár nemcsak a megnevezettek művészetét dicséri hangosan, hanem az áldozathozatalban szinte mértéket nem ismerő híveket is, akiknek áldozatkészsége tette lehetővé e 10-12 ezer pengőbe került oltár felállítását is.

Kis Szent Teréznek ezt a ragyogó szép új oltárát a napokban szentelte fel P. Zuber Zefirin a nagy számmal összejött hívek buzgó imádsága közepette. Beszédében arra kérte a jelen és távollevő híveket, hogy anyagi támogatásukat a jövőben se tagadják meg. Mert csak az ő segítségükkel lehet elkészíteni a kemény tölgyfából már készülő padokat. Nagy Mihály, a Zsolnay gyár jelenlegi szobrász- mintázója által tervezett s a föntebb megnevezett szobrászművészek által kifaragott stációkat (darabja kb. 170 pengő), új áldoztató rácsot, lurdi oltárt és más egyebet. Azok a hívők, akik ennyire szeretik ezt a templomot és az érettük fáradozó Ferenceseket, bizonnyal megtesznek mindent, hogy az utóbbiak is minél előbb megvalósulhassanak.” (Dunántúl. 1935. július 21. 9 p.)


Lisieux-i Szent Teréz

(1873-1897)

Magyar katolikus egyházban Kis Szent Terézként tisztelik, egyben megkülönböztetve őt a 16. századi nagy alakjától, Avilai vagy Nagy Szent Teréztől.

A szent életű karmelita apácát boldoggá XI. Pius pápa avatta, 1923. április 29-én. Szentté ugyancsak ő avatta 1925. május 17-én.

XI. Pius pápa, 1927. december 14-én határozott arról, hogy Teréz Xavéri Szent Ferenc mellett a missziók védőszentje legyen.

Kis Szent Teréz oltár (részlet)

„Hozzon a mai nap belső békét a számodra.
Bízz az Istenben annyira, hogy tudd,
pontosan ott vagy, ahol lenned kell.
Ne felejtsd el a végtelen lehetőségeket,
amelyek a hitből erednek.
Használd az adottságokat,
amelyeket kaptál,
és add tovább a szeretetet,
amely megadatott számodra.”
(Kis Szent Teréz: Ima)

 


Új stációk és padok

Művészi padfaragvány

„Ebből az alkalomból munkatársunk ma délelőtt beszélgetést folytatott P. Juvenál házfőnökkel, a templom további restaurálásáról az alábbiakat mondotta:

-Templomunk eddigi restaurálása nagy összegekbe került és így még sok az adósásságunk. De újabb összegekre van szükségünk a folytatólagos restaurálásra is. Ezeket a munkákat az alábbiakban ismertetem.

Elsősorban új faragott padokat kap a templom, még pedig pompás barokk stílusban. A régi padokat a nagyárpádi templomnak adjuk.

Új faragott stációk is kerülnek a templomba. A mintákat a Zsolnay gyár kiváló szobrásza, Nagy Mihály készítette, a faragást pedig a Schweitzer és Farkas cég végzi. Az aranyozást a Ferences laikus testvérek eszközlik.

– Azt is tervezzük, hogy új stációképeket szerzünk a templomba oly formán, hogy minden egyes stációt megértő szívű, áldozatkész hívek vállalják. Egy-egy stációkép összköltsége 200 pengő. Négy darabot már elvállaltak kivitelre.

A torony alatt elhelyezzük a lurdi oltárt barokkstílben.” (Dunántúl. 1936. január 12. 4p.)


Orgonát építenek a pécsi ferencesek

 

Az Angster orgona

„Régi vágya teljesül a híveknek s a Ferenceseknek egyaránt. A régi orgonát, amely az elmúlt 65 év alatt erősen megkopott, olyannyira, hogy napról napra adódtak hibák., most kicserélik az asztalos testvérek éjt-nappallá tévő fáradtságos munkájának gyümölcséből megépítik a Geyer József (1887-1953) világhírű orgonalógus tervezte (és a pécsi Angster József Orgona- és Harmóniumgyár Rt. gyártotta le) 3 játszóasztalos (manuálos) és pedálos 35 szóló regiszterű, elektropneumatikus rendszerű új orgonáját.” (Dunántúl. 1944. március 22. 4 p.)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS