Szerep és gazdája avagy a díva gesztusa • Hetedhéthatár

Színház

Szerep és gazdája avagy a díva gesztusa

Fedák Sári, Lábass Juci, Rátkai Márton, Márkus Emília vagy Gyenes László – ki ne emlékezne e nagyszerű művészekre? A Modern Magyar Képtár „Szerep és gazdája avagy a díva gesztusa” című kiállítása színházi fotográfiák segítségével igyekszik egyéniségüket felidézni.

A kiállított fotók emberöltők múlva is őrzik a színészek testét, arcát és pózait is. A kiállítás a színházi szerep, a szerepjátszás és a fotográfia viszonyát, a gesztus értékének alakulását taglalja a fotográfia kezdetétől napjainkig. A kiállítást Udvaros Dorottya Kossuth-díjas színművész és Páva Zsolt, Pécs MJV polgármestere nyitja meg június 7-én 16.00 órakor. A tárlat kurátora dr. Fabényi Júlia művészettörténész, a megnyitón vetítik A föld rabjai című némafilmet, közreműködik: Weber Kristóf zeneszerző, muzikográfus.

A kiállítás kísérő rendezvényeiként – szintén a Modern Magyar Képtárban – több érdekes, a témához kapcsolódó előadást is hallhatunk. 2013. június 12-én 18 órakor Márfi Attila főlevéltáros (Baranya Megyei Levéltár) Hadifogoly színjátszás az I. világháború idején Habarovszkban címmel tart előadást. Akit inkább a pécsi vonatkozások érdekelnek, annak június 17-én 18 órakor érdemes ellátogatnia a Modern Magyar Képtárba, amikor szintén Márfi Attila a Pécsi Nemzeti Színház két világháború közötti időszakát elemzi.

A Múzeumok Éjszakáján (június 22-én) is élettel telik meg a kiállítás helyszíne: 18.00 és 20.00 óra között a Douglas parfüméria sminkmesterei filmcsillagok ikonikus sminkjeit készítik el a helyszínen, 20.00 órakor pedig A Mackó úr kalandjai című némafilmet vetítik (ez esetben is Weber Kristóf zeneszerző, muzikológus működik közre).

A Szerep és gazdája vagy a díva gesztusa című kiállítás 2013. augusztus 15-ig látogatható, hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között.

A műtárgyakat kölcsönözték: Janus Pannonius Múzeum Történeti Osztály, Magyar Fotográfiai Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Magyar Nemzeti Múzeum, Nemzeti Filmarchívum–MANDA, Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tár, Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Petőfi irodalmi Múzeum.

A kiállítás meghívója


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS