Hetedhéthatár | Nászta Katalin új könyve: Thália erdélyi napszámosai

Asztaltársaság

Nászta Katalin új könyve: Thália erdélyi napszámosai

A közelmúltban jelent meg barátunk és szerzőtársunk, Nászta Katalin könyve, Thália erdélyi napszámosai címmel. A múlt század nyolcvanas éveiben, fiatal erdélyi színésznőként végigkérdezte idősebb és vele nagyjából egykorú pályatársait arról, hogy mit gondolnak a színházról. Nászta Katalin 1982-1983 között készült beszélgetéseit először a Korunk közölte. Miután a művésznő 1989-ben áttelepült Magyarországra, a helyváltoztatás, az új körülményekhez való alkalmazkodás nem tette lehetővé az interjúkötet kiadatását, amelyről végül le is mondott. Csak most, 2018 tavaszán jelenhettek meg kötetbe rendezve a 35 évvel ezelőtt készült beszélgetései a sepsiszentgyörgyi Tinta kiadó gondozásában. A kötetet a nagyközönség április 16-án 18.00 órakor Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncegyüttes Stúdiószínpadán, április 18-án 17.00 órakor a csíkszeredeai Kájoni János Megyei Könyvtárban, majd április 20-án 18.00 órakor Kolozsváron, a Kolozsvár Társaság székhelyén tartandó, beszélgetéssel egybekötött könyvbemutatókon ismerheti meg.

A szerző így vall az interjúkötet születéséről: „A színész fel szerette volna térképezni azt a tünékeny világot, amit a deszkákra állított játék jelentett, és ami csak addig tartott, amíg a függöny le nem gördült. Emléket akart állítani azoknak, akik önmagukat nem kímélve, tanítottak? neveltek? de mindenképpen komolyan szórakoztatták a közönséget. A műhelytitkokról szóló, faggatózó beszélgetések a színművészet szakmai becsületét vissza-, vagy felállítandó szándéka szervezte végül kötetté a munkát. Hogy ne felejtsék el azokat, akik estéről estére, mindent félretéve a mindenkori közönséget akarták szolgálni – hittel, becsülettel, Thália papjaiként. Akkoriban ez volt az egyházak mellett a második fórum, ahol közösségi szinten kiteljesedhetett a magyar nemzetiség szolgálata,. Kultúrát, önazonosságot, mérhető értéket teremtve.”

A kérdező igyekezett a lejegyzés pontosságával a művészek valódi énjét megörökíteni. A válaszoló művészek fele már nem érhette meg a kiadást, de a közönség emlékezetében még mindenki él.

 

 

Nászta Katalin (Kolozsvár, 1950. ápr. 18.) költő, előadóművész. Szülővárosában, a Nicolae Bălcescu Líceum sporttagozatán érettségizett (1969), a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskola elvégzésével (1973) a sepsiszentgyörgyi Állami Magyar Színházban kezdte színészi pályafutását. Már színinövendék korában feltűnt verseivel, az elsőket Kántor Lajos mutatta be a Korunkban. Verseivel szerepelt az Igaz Szó, Ifjúmunkás, Igazság, Vörös Zászló, Megyei Tükör, Brassói Lapok hasábjain. Ha élni akarunk című önálló műsorában Illyés Gyula, Kányádi Sándor, Pilinszky János költeményeiből adott elő. 1989-ben Magyarországra költözött, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színháznak volt a tagja 1991-ig, majd visszavonult a színészettől. Ezután zenés gyermekműsorokkal járta az országot. Két kötete jelent meg 2015-ben, 2016-ban. 2017-ben a Magyar Elektronikus Könyvtárba felkerült az Ének az élőknek című második verseskötete, Cseke Gábor szerkesztésében.

 

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólások

3 hozzászólás van ehhez: “Nászta Katalin új könyve: Thália erdélyi napszámosai”


 1. Köszönöm!

  Hozzászóló: Nászta Katalin | 2018. április 12., 17:03
 2. kedves Katalin!
  cseréljünk könyvet!
  Szarvas István
  Kérdeztem- Válaszoltak III
  barátsággal

  Hozzászóló: Szarvas István | 2018. április 16., 15:50
 3. Benne vagyok. Levelet várok az email címemre.
  Üdv.
  Nászta Katalin

  Hozzászóló: Nászta Katalin | 2018. április 22., 04:49

Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés