Írország – 12. Belfast • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Írország – 12. Belfast

A városháza

Ma Észak-Írország legnagyobb városával ismerkedünk, ahol a főbb építészeti nevezetességeket felmutató belvároson túl ellátogatunk oda is, ahová viszonylag kevés hazánkfia jut el: megtekintjük Nyugat-Belfastban a politikai falfestményeket.

Belfastot nem sorolhatjuk a magyar turisták által gyakran látogatott úti célok közé. Nemcsak azért, mert viszonylag távol helyezkedik el, hanem mert aránylag keveset tudunk róla, és az a kevés ismeretünk is leginkább a város ipari jellegére, valamint a protestánsok és katolikusok között lezajlott összecsapásokra korlátozódik.

Jobbra a Crown Bar szép épülete

Az ipari forradalom időszakában jelentős ipari várossá vált Belfast. A vászongyártás, kötélipar, dohánygyártás mellett kiemelkedő fontosságú volt a hajóépítés. A 19-20. század fordulóján, a kivándorlás időszakában, óceánjárók sokasága épült itt, köztük a Titanic is. A gyors iparosodás a városképet is jelentősen átformálta. A 20. század második felében lezajlott politikai viszályok és a régi ipar hanyatlása miatt a korábbi ipari városnegyedek romlásnak indultak. A lerobbant negyedek korszerűsítése napjainkban nagy lendületet vett, a megújulási projektek újból életre keltik a lezüllött városrészeket.

A Falls Road

Sétánkat az 1906-ban épült városházánál kezdjük, ez Belfast szíve. Az épület körül több szobor is látható, köztük Viktória királynőé, vagy a Titanic áldozatainak emlékműve. A közelben álló operaház szintén a 19-20. század fordulójának jellegzetes, viktoriánus építészeti alkotása. A városháza másik oldalán található Linen Hall könyvtár számos értékes ritkaságot őriz, valamint rengeteg dokumentumot az 1968 utáni politikai eseményekről. A közeli Ann és High Street környékén vannak a város legjobb pubjai; a Great Victoria Streeten található Crown Liquor Salon pedig egy külön kitérőt is megér: a Viktória-korabeli épületben kialakított bár gazdagon faragott berendezésével, a festett üveg, márvány és mozaikdíszítésekkel rendkívül hangulatos.

Falfestmény a „loyalista körzetben”, a Sandy Row elején

Nyugat-Belfast nekünk turistáknak érdekes, a helyiek számára viszont véresen komoly látványosságai a köztársaságpártiak és a unionisták falfestményei. Házak sokaságán láthatunk élénk színű alkotásokat, melyek jelzik az ottaniak politikai és militáns elkötelezettségét. A protestánsok „otthona” a Sandy Row és környéke, a katolikusoké a Falls Road térsége. Egyaránt vannak „harcra buzdító” festmények és a harcok áldozatainak emléket állító képek. A csatározások hátterében meghúzódó okokról az Írország-sorozat első részében már esett szó.

A Sinn Féin épületének falán Bobby Sands az 1981-ben éhségsztrájk következtében elhunyt IRA-vezető arcképe

A belvárostól kicsit távolabb a nyugodt és békés időtöltésre számos lehetőség kínálkozik. A főtértől negyedórás sétával érhető el az egyetem 19. század közepén, Tudor-stílusban emelt épülete és itt terül el a hatalmas botanikus kert, telis-tele egzotikus növényekkel. A központtól északra magasodó Cave Hill látnivalói az őskori mesterséges barlangok, az 1879-ben épült várkastély, és az állatkert. A 360 méter magas dombról szép panoráma tárul elénk a városra és a tengerre.

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS