Észak-Európa – 30. Dánia: Helsingør • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Észak-Európa – 30. Dánia: Helsingør

Cégér

A hatvanezer lakosú város neve Shakespeare-nek köszönhetően világszerte ismert, hiszen itt játszódik Hamlet története. Azonban ennél jóval több érdekessége és látnivalója van Helsingørnek. Az Øresund partján fekvő település jelentősége 1430-ban nőtt meg, amikor Erik király bevezette a Sund-vámot, ami azt jelentette, hogy megadóztatták a tengerszoroson átkelő hajókat. A hajóvám szedésének biztosítására emelték a 16. században a Kronborg-várat – amelyben a Hamlet története játszódik.

A Kronborg-vár

A vámszedésből értelemszerűen nagy bevételre tett szert Dánia, de a város kereskedőinek is előnyös volt ez, hiszen a vámvizsgálatra gyakran napokig várakozó hajók kapitányai és személyzetük a városban vásárolták meg a szükséges élelmiszereket és más termékeket. A vámszedés módja meglehetősen érdekes volt: a kapitánynak be kellett nyújtani a szállítmány részletes listáját, minden egyes tétel becsértékével együtt. Nyilvánvalóan a hajósok szerették volna olcsón megúszni a vámfizetést és szándékosan alulbecsülték a szállítmány értékét. Azonban ilyen esetekben általában ők jártak rosszul, mivel a vámszedőknek joguk volt leellenőrizni, továbbá a kapitány által felbecsült értékben felvásárolni a hajó teljes rakományát…

Buxtehude szülőháza

Helsingørbe hajóval érkezünk a svédországi Helsingborgból. Elsőként a várat tekintjük meg, majd sétálunk egyet a mesébe illő óvárosban. Kronborg vára 1574 és 1585 között épült. A szürke épületet erős bástyafal veszi körül. A várkastély belső udvara, valamint a termei igen látványosak. Legimpozánsabb a 80 méter hosszú díszterem.

Utcarészlet, háttérben a Szent Olaf-templom

Az óváros utcáin való barangolás talán még nagyobb élményt jelent, a többnyire egyemeletes élénk színű épületek mindegyikét érdemes külön-külön aprólékosan megszemlélni. Az üzletek bejáratai fölött elhelyezett cégérek szinte mindegyike külön-külön műremek, de az utcanévtáblák is műalkotásnak illenek be. A kis utcák egyikében áll a híres zeneszerző, orgonaművész, Buxtehude szülőháza. A mester a közelben álló Mária-templom orgonistája volt 1660 és 1668 között. A templom építése 1430-ban kezdődött, a hozzá kapcsolódó karmelita kolostorral együtt Dánia egyik legértékesebb középkori építészeti emléke. Helsingør másik nevezetes temploma a Dóm, vagyis a Szent Olaf-templom – nevét a stiklestad-i csatában elesett norvég királyról kapta (>>>Észak-Európa 13; Hetedhéthatár 2005. március 11.). Alapkövét 1200-ban rakták le, építése 300 éven át elhúzódott.

A város környékén a Klampenborgtól Gilleteje-ig húzódó, „Észak Riviérájának” is nevezett terület a ligetekkel, part menti homokdűnékkel és a széles tengerparttal igazi kikapcsolódást nyújt; kiváló lehetőségeket biztosítva a kirándulásra, piknikezésre, fürdésre vagy horgászásra.

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS