Nincs több csoda csak egy: a Feltámadás - Húsvét az irodalomban • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Nincs több csoda csak egy: a Feltámadás – Húsvét az irodalomban

2005 húsvétjára a magyar irodalom klasszikusainak húsvéti témájú alkotásait csokorba ölelő kötet jelent meg a fenti címmel Urbán László szerkesztésében, a zengővárkonyi Míves Tojás Gyűjtemény támogatásával. Kedvcsinálónak szolgáljon a könyv előszavának részlete:

„A húsvét Krisztus feltámadásának, az emberi lélek megújulásának és a természet újjászületésének gyönyörű ünnepe. A napot, az életet köszönti minden és mindenki, a téli dermedtség után új remény költözik a szívekbe, szerelmek szövődnek, és a pici barkák nyomán felfakadnak a tavaszi forrásvizek. Legszebb ünnepeink egyike természetesen megihlette költőinket, íróinkat is, remekműveikből a legszebbeket válogattuk ebbe a kötetbe.

A lélek, a spiritualizmus magasztos pillanatairól mesél az első ciklus, a locsolkodó fiatal legények és leányok örömeiről a második. Ki ne emlékezne ifjúsága húsvéti reggeleire, amikor ünnepi ruhában és dobogó szívvel indult el a kölnivizes üveget szorongató gyermek, hogy felköszöntse azokat, akiket szeret, s a fiatalember, hogy belenézzen azokba a szemekbe, amelyekről annyit álmodott? Igaz, ezek a délelőttök néha igencsak furcsa eseményeket tartogattak, s nem voltak híján a humornak sem, de akár így, akár úgy, kitörölhetetlenül belevésődtek emlékezetünkbe, akárcsak ezek a történetek a magyar irodalom képzeletbeli aranykönyvébe. Ezekről az édes-bús húsvéti szerelmekről regél a kötet harmadik ciklusa, míg a negyedik az ünnep hétköznapi arcát villantja fel. A befejező novellacsokor a húsvéti állatoknak, az aranyszőrű báránykáknak, piros szemű nyuszikáknak állít kedves emléket.”

A kötet megvásárolható a könyvesboltokban, valamint Zengővárkonyban, a Míves Tojás Múzeumban.
(Zengővárkony, Kossuth L. u. 6. Tel.: 72/466-605. Honlap: www.tojasmuzeum.ini.hu)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS