Tüskés Tibor, Author at Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Tüskés Tibor

Tüskés Tibor írásai: 3
Tüskés Tibor

Baranyából indult, ide tért vissza – Gerzson Pál festőművész

Hirden született 1931-ben, és most, 2004 őszén kiállítása nyílt a pécsi Műhelygalériában. Apja dr. Gerzson István állatorvos volt, állami szolgálatban álló ember, akit a háborús években ide-oda helyeztek, ezért iskoláit különböző helyeken, Nagykárolyban, Ungváron és Kőszegen végezte. Érettségi után a Képzőművészeti Főiskolára került, ahol 1953-ban kapott diplomát. Előbb (1960-tól 1974-ig) az Iparművészeti Főiskolán, majd (1974-től) a Képzőművészeti Főiskolán tanít, ugyanitt (1986-tól) tanszékvezető tanár.

„Bájos és megnyugtató” vidék – Weöres Sándor Sásdon

Amikor Weöres Sándor – aki 1913-ban a Vas megyei Csöngén született – Sopronban leérettségizett, egyetemi tanulmányait a fővárosban szerette volna folytatni. Szülei azonban, akik jól ismerték egyetlen fiuk kalandos ifjúságát – gimnáziumi éveit négy különböző városban töltötte el −, óvták Budapesttől, és jobbnak látták, ha egy vidéki városban iratkozik be az egyetemre. A választás azért esett Pécsre és Baranyára, mert itt élt a költő nagybátyja, édesanyjának testvére, Blaskovich Iván, aki négy lánynak volt az édesapja, és a harmincas évek elején Sásdon főszolgabíróként szolgált.

Weöres Sándor emlékezete

Amikor mától emléktábla jelöli Pécsett azt a helyet, ahol – más helyek mellett – Weöres Sándor élt és dolgozott, arra a huszadik századi magyar költőre emlékezünk, aki kilencven évvel ezelőtt, 1913. június 22-én született Szombathelyen; aki húszéves korában ebbe a városba jött, hogy itt folytassa egyetemi tanulmányait; aki járt ezekben az utcákban, járt ezeken a tereken, és látta ezeket a házakat;Archívum

Hirdetés