Stuttgart, a parkok és kastélyok városa • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Stuttgart, a parkok és kastélyok városa

A Neues Schloss

A délnémet tartomány, Baden-Württemberg fővárosa gazdag hagyományokkal rendelkezik. A város kiépülése a XIII. században vette kezdetét, az alapító, I. Ulrich gróf vízivára körül. Jelentősége az évszázadok folyamán egyre nőtt: előbb grófi, majd hercegi, és a XIX. század elején királyi székhely lett.

A színház épülete

Stuttgart gazdaságban betöltött szerepe mellett a kultúra egyik fellegvára is, múzeumait, szép templomait, színházait, hangversenytermeit sok látogató keresi fel.

A vonattal érkező turista a 10-es, 20-as évek stílusában épült hatalmas pályaudvar épületéből kilépve, rögtön a belváros felé vezető sétálóutcán találja magát. A sétálóutca (Königstrasse) első szakaszának nevezetessége az 1955-ben épült Szt. Eberhardt-templom. Hamar egy tágas térre érkezünk. Jobbra, az utca folytatásában, a Königsbau oszlopsorral ékített épülete látható. Az előtte álló zenepavilon hangulatos koncertek helyszíne. Szemben helyezkedik el az impozáns, U-alakú Neues Schloss, az Új Kastély.

Az Altes Schloss

A Neues Schlosstól jobbra egy kisebb, zömök várkastély áll, ez az Altes Schloss, a régi vár. A XIII. században vízivár volt, végleges formáját 300 év bővítései, átépítései után nyerte el. Belső udvarát, amely annakidején lovagi tornák helyszíne volt, szép árkádok veszik körül.

A Rosenstein-kastély

A Neues Schloss másik oldalán tágas parkok helyezkednek el. A Felső Kastélypark közepén található a kormányhivatal épülete, tőle nem messze az Állami Színház várja nézőit. A színház előtti tó vízén vadkacsák ringatóznak, és csipegetik a turisták által vízbe szórt kenyérdarabkákat. Továbbhaladva, a vasútállomás előtti Schiller utcát keresztezve, a Középső-, majd az Alsó-Kastélyparkba jutunk. Ez a két park több kilométer hosszú, ligetes terület, kanyargós sétautakkal, patakokkal és tavakkal. A „városliget” végén egy domb magasodik, tetején áll a XIX. század elején épült, klasszicista stílusú Rosenstein-kastély. Ma itt a Természettudományi Múzeum kincsei tekinthetők meg. A kastély túlsó oldalán, a dombról letekintve a Neckar kanyarulatát láthatjuk. Északnyugati irányban pedig egy újabb liget terül el, a Rosenstein-park; itt található a Wilhelma, a stuttgarti állat- és növénykert.

(A szerző felvételei)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS