Séta Nürnbergben, karácsony előtt • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Séta Nürnbergben, karácsony előtt

A Königstrasse

Bajorország második legjelentősebb városa, Frankföld „fővárosa” Nürnberg. A ma is gyönyörű várost a középkorban a Német Birodalom ékszerdobozának nevezték. Az egyetlen nagyváros Németországban, amely az évszázadok viharait, a háborús pusztításokat átvészelve megőrizte középkori hangulatát.

A Dürer-ház

Az óvárost a XIII. században emelt, öt kilométer hosszúságú városfal öleli körül. A falat kereken száz bástyatorony ékíti, közülük az egyik legjellegzetesebb a Királykapu. A kapun áthaladva a Königstrassén (Király utca) kezdjük sétánkat.

Az utat 3-4 emeletes, szép homlokzatú, vörös színű kőből épült házak szegélyezik. Az utca a Szent Lőrinc térre vezet, itt magasodik a XIV-XV. században, gótikus stílusban emelt Szt. Lőrinc templom. A tér nyugati oldalán álló nemesi lakóház, a Nassauer Haus magyar vonatkozása, hogy Luxemburgi Zsigmond itt zálogosította el az egyik királyi koronát. A főtér felé vezető út a Múzeum-hídon vezet keresztül, jobbra látható a Szentlélekről elnevezett kórház, egyik épületszárnya a várost kettészelő Pegnitz folyó hídjára épült.

A főtér, különösen ilyenkor, karácsony előtt varázslatos hangulatot áraszt. A XIV. századi, kőfaragásokkal dúsan díszített Miasszonyunk-templom a tér keleti oldalán áll. Minden délben végignézhetjük, ahogy tornyán az órajáték figurái háromszor körbevonulnak és tiszteletüket teszik a császár előtt.

A Szép kút részlete

A tér majd’ 400 éve a Christkindlmarkt, a karácsonyi vásár színhelye. Hangulata ma is épp olyan, mint a régmúltban: akár egy régi festmény elevenedne meg, kiegészülve a csak ilyenkor érezhető illatokkal, zenével. Figyelmünket a sátrak közül kimagasodó, színes figurákkal díszített oszlop vonja magára, mintha a karácsonyi vásár stílusos „díszlete” lenne. Pedig nem az: Heinrich der Balier alkotása, a Szép kút, több mint 600 éve áll e helyen.

A vár

A Szép kút mögötti utca ékessége a román és gótikus stílusban épült, kéttornyú Szt. Sebaldus-templom. Szt. Sebaldus Nürnberg védőszentje, a sírja fölé épített templomba korabeli színes üvegablakokon szűrődik be a fény. A templom melletti kis tér Dürer nevét viseli, közepén magasodik a világhírű festőművész szobra. A várba a keskeny Bergstrassén megyünk fel. Hamar egy újabb kis térre érkezünk: mesébe illő polgárházak vesznek körül bennünket, itt áll Albrecht Dürer egykori lakóháza is, a háttérben a Vár tornyai magasodnak.

(A szerző felvételei)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS