Bajorországi kirándulások 2. München • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Bajorországi kirándulások 2. München

A Károly kapu

Németország egyik legszebb és legkellemesebb hangulatú nagyvárosát, az Isar folyó partján elterülő Münchent, Henrik herceg alapította ezer évvel ezelőtt. A XIII. században hercegi, majd alig száz évvel később császári székhely lett. Az évszázadok folyamán jelentősége egyre növekedett, 1806-ban az önálló bajor királyság központja lett. A huszadik században igen viharos történelme volt: 1919-ben itt kiáltották ki a rövid életű Bajor Köztársaságot, itt zajlottak Hitler első szervezkedései, 1938-ban a városban írták alá a Müncheni Egyezményt. A háború utáni évtizedek az újjáépítéssel teltek, ennek nagy lendületet adott, hogy 1972-ben itt rendezték a nyári olimpiai játékokat.

A Miasszonyunk-templom

Sétánkat a belváros nyugati végén, a Karlsplatzon kezdjük. Közepén nagy szökőkút ontja a vizet, a tér jellegzetes épülete az igazságügyi palota. A Károly kaput átlépve, a főtérre vezető Neuhauser Strassén haladunk tovább. Az utca első szakaszán két templom is áll egymás közelében. Az első a kétszintes Polgárterem, melynek alsó szintjén kis kápolna található, felső szintje a müncheni urak és polgárok egyesületének tanácskozóterme volt; a második a Mihály templom, a jezsuita rend híres főtemploma.

A városháza részlete

München jelképe a kéttornyú Miasszonyunk-templom. A vörös téglából épült remekműhöz a görbe Augustinersrtassén jutunk el. A templom építőmestere a legenda szerint az ördöggel szövetkezett – az ördög több alkalommal is eljött érte, de a mester mindig arra hivatkozott, hogy még nincsen készen a mű, az ablakok hiányoznak. Hogy az ördög mit láthatott, azt mi is megtapasztalhatjuk: „lábnyoma” a főbejárat mögött látható a padlón, innen az oldalsó ablakok egyikét sem látni, mivel az oszlopok mindegyiket eltakarják.

A Viktualienmarkt

A város főterének meghatározó épülete a városháza. A neogótikus épület 1908-ra készült el, tornyában minden nap 11 órakor órajáték kezdődik – szemtanúi lehetünk V. Vilmos hetedhéthatárra szóló lakodalmának az életnagyságú, mozgó bábfigurák előadásában. A tér keleti felén áll a régi városháza; érdekesség, hogy a tövében a veronai Júlia-szobor másolata látható. A régi városháza melletti Péter-templom 96 méter magas tornyából lenyűgöző panoráma tárul elénk. A templomtól egy utcányira találjuk a hangulatos kis teret, a Viktualienmarkt-ot, München zöldségpiacát.

A Hofbräuhaus

A főtértől északi irányba vezető utcán juthatunk el a régi királyi vár középkori épületéhez, majd a firenzei Palazzo Pitti mintájára épült királyi palotához. A palota mellett kisebb park terül el. A müncheni kastélyokkal két hét múlva közelebbről is megismerkedünk. A közelben található a híres Hofbräuhaus, az udvari sörfőzde. Aki ide nem tér be egy sörre, nem is mondhatja hogy járt Münchenben!

(a szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS