Bajorországi kirándulások 1. Garmisch-Partenkirchen • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Bajorországi kirándulások 1. Garmisch-Partenkirchen

Garmisch-Partenkirchen, utcarészlet

A következő hetekben Németország hazánkhoz legközelebb fekvő tartományában, a természeti szépségekben és kulturális nevezetességekben bővelkedő Bajorország területén fogunk kalandozni. Ezúttal nem egy útvonalra fűzzük fel a helyszíneket, hanem „találomra” látogatunk meg néhány érdekes helyet. Elsőként a téli sportok központját, Garmisch-Partenkirchent fogjuk felkeresni, majd a fővárossal, Münchennel ismerkedünk. Ellátogatunk a híres zarándokhelyre, Oberammergauba, megnézzük kívül s belül Neuschwansteint, II. Lajos kacsalábon forgó mesevárát, majd az UNESCO-Világörökség részét képező pompás barokk templomot Wiesben, de további érdekességekkel is találkozni fogunk utunk során.

A síugrósáncok

December 29-től január 6-ig a téli sportok kedvelői számára a Síugró Négysáncversenynek otthont adó városok álltak a figyelem középpontjában: Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck és Bischofshofen. A Négysáncverseny második fordulója így egyben az év első nagy sporteseménye volt, hiszen mindig január elsején rendezik, Garmisch-Partenkirchenben. A város olimpia-helyszín, 1936-ban itt tartották a téli játékokat.

Az egyik festett homlokzat

A város, ahogy a neve ezt rögtön sugallja, tulajdonképpen két település egyesítésével jött létre, 1935-ben. Partenkirchen római erőd volt, Garmisch jóval későbbi alapítású. Elsősorban mint sport- és üdülőközpont ismert, azonban művészet- és művelődéstörténeti szempontból szintén fontos értékeket rejt. A látnivalók közül kiemelkedő jelentőségű Garmisch régi, gótikus eredetű plébániatemploma XIV-XV. századi freskókkal, Richard Strauss villája – ami Salome c. operájának honoráriumából épült, a „Huszárhoz” címzett régi vendégfogadó épülete, vagy a girbegurba Promenadstrasse. A két település egyesítése után emelték a külső falfestményekkel díszített városházát és számos további épületet Partenkirchen városrészben. Ekkor épült az olimpiai helyszínek közül a kor stílusjegyeit magán viselő, ma is használatban levő patkó alakú síugró aréna és a műjégpálya – ez utóbbi már nem az eredeti formájában látható, mert az 1930-as évek végén kibővítették, és a 60-as években tetőt kapott.

A műjégpálya

Ahogy az „olimpia-városokban” megszokhattuk, a látogatót szinte egy percre sem hagyják megfeledkezni arról, hogy a téli sportok fellegvárában jár. Az emléktárgyakat árusító kis üzletekben kapható csecsebecséknél ez természetes, de a plakátokon, hirdetéseken is gyakran használják motívumként a tél örömeit.

(a szerző felvételei

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS