Rómeó és Júlia városa: Verona • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Rómeó és Júlia városa: Verona

Aréna

A Garda-tótól keletre található Észak-Olaszország egyik legvonzóbb városa, Verona. Benne az Aréna, melynek kövei sok évszázad viharainak voltak tanúi, a középkori vár, a belváros reneszánsz palotái, s persze amit egyik Veronába látogató turista sem hagyhat ki, Júlia erkélye.

Piazza Dei Signori

A kiváló akusztikájú Aréna manapság elsőrendű operaelőadások színtere, a veronai operafesztivált évről évre sok tízezren keresik fel. A csillagos égbolt alatt tartott előadások hangulata, a nézők kezében égő kis gyertyák ezreinek fényével semmihez sem hasonlítható, aki részt vehet egy itteni előadáson, biztosan a legszebb emlékei között fogja számon tartani.

A vár

Az Arénát elhagyva a főtér, a Piazza delle Erbe felé indulunk tovább. Hamisítatlan középkori hangulat vesz körül bennünket: szűk sikátorok, hat-hétszáz éves épületekkel, szobrok és faragott kutak, no és a mai nyüzsgő élet az utcai zöldségpiaccal, kávézókkal, színes képeslapokkal, tányérokkal és Rómeós-Júliás szuvenírekkel. A Piazza delle Erbe mellett egy másik tér kezdődik, a Piazza dei Signori, körös-körül gótikus és reneszánsz palotákkal. A tér közepén a töprengő Dante márványszobra áll – a mester ezen a helyen élt, s az itteni paloták kacskaringós történetei minden bizonnyal jó „háttéranyagot” szolgáltattak műveihez, főként az Isteni színjátékhoz…

Júlia szobra

A belváros egyik kis utcájában áll Júlia háza. A kapualj oldalfala színes festékszóróval, filctollal sűrűn teleírva a világ minden sarkából idelátogatók szerelemes üzeneteivel. Amint beérünk az udvarba, rögtön megpillantjuk a nevezetes erkélyt, s alatta ott áll Júlia, életnagyságban, mozdulatlanul – szobor formájában. Több mint hatvan év óta szakadatlanul érkeznek Júliához a reménytelen szerelmesek ezreinek levelei sok-sok országból. Az itteni Júlia-klub „szakemberei” a levelek íróinak jó tanácsokkal szolgálnak. S ha valakinek ne adja Isten, mégis ilyen gondjai lennének, hát elárulom a címet, ahová írhat: Club di Giulietta, Via Galilei 3. 37133 Verona, vagy e-mailben: club.giulietta@libero.it.

Júlia házától kissé távolabb, az Adige folyó partján áll a Castellvecchio, a Milánóban és a Garda-tónál már sokat emlegetett Scaligeriek vára. Nem véletlenül itt épült meg a vár és nem másutt: kitűnő vámszedőhely volt ez, mivel a folyó itt sekélyebb, a gázlókon keresztül keltek át a Brenner-hágó felől érkező kereskedők. A várban ma múzeum található, benne a reneszánsz legnagyobb mestereinek alkotásai, Tiepolo, Guardi, Mantegna festményei.

(a szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS