Franciaország 8. Barlangok mélyén, vulkánok között • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Franciaország 8. Barlangok mélyén, vulkánok között

A franciaországi körutazás zárásaként meglátogatunk néhány barlangot, felkeressük a Causses-vidék bizarr sziklaképződményeit és ellátogatunk az auvergne-i vulkáni vidék krátereihez.

A Bőgő Ökör bejárata

A Francia-középhegység mészkőből felépülő vonulatai felfedezésre váró barlangokat rejtenek magukban. Csónakázhatunk föld alatti patakok vizén, megcsodálhatjuk az évmilliók alatt cseppenként felépült kőszobrokat, az őskor emberének évezredek távolából jövő üzenetét. A híres zarándokhelytől, a sziklára épült Rocamadourtól 16 kilométerre található a Padirac-barlang. Bejárata egy 100 méter mély sziklahasadék alján nyílik, ahová lift seítségével juthatunk le. Rövid séta után csónakba ülünk és kezdődik a barlangi túra: ahogy haladunk előre a kanyargós folyosón, a csónakos a különleges sziklaformákról és cseppkőképződményekről mesél utasainak. A Cougnac-barlang más titkokat rejt. A vidék ősidők óta lakott terület. Erről bárki megbizonyosodhat, a zegzugos üreg legmélyebb pontján az ősember alkotásait vehetjük szemügyre a falon.

Cseppkövek az Aven Armand barlangban

A Cévennek és a Causses-vidék határán, egy óriási sziklahasadékból fülsüketítő robajjal tör elő a vad föld alatti folyó. Ez az Abime de Bramabiau, a “Bőgő Ökör“. Helyenként közvetlenül a folyó mellett, másutt tízméterekkel fölötte vezet utunk, a csoportkísérő előadását a hangszórón keresztül is alig lehet érteni a nagy zaj miatt. A negyedik, és a sorban utolsó barlangunk a lélegzetelállító Aven Armand. Egészen 1897-ig rejtve volt a világ előtt, noha a helybéliek sejtették, hogy a fennsíkon tátongó üreg nagyobb barlangba vezethet. Louis Armand és E. A. Martel ekkor a világ csodáját fedezte fel, miután leereszkedett az üreg mélyére. Egyetlen hatalmas terem található a föld alatt: 120 méter hosszú, 65 méter széles és 45 méter magas – A párizsi Notre Dame székesegyház bőven beleférne! Káprázatos cseppkőképződmények erdeje vesz körül bennünket, függönyök, kaktuszok, sőt egy pulykaforma is – és a világ legnagyobb álló cseppköve, több mint 30 méteres magasságával. A változatos megvilágításnak köszönhetően a látogató egyik ámulatból a másikba esik.

A Puy de Dôme

A Causses-vidék nevezetessége a Chaos de Montpellier-le-Vieux, a különleges sziklavilág káosza. A mészkő alkotta hegyvidéken a természet erői a hosszú évmilliók során hihetetlen alakzatokat formáltak. Jól kiépített turistaúton barangolhatunk a vad sziklaformák között, láthatunk tevét, krokodilt, elefántot, medvét formázó alakzatokat, átsétálhatunk a diadalív alatt. A kőóriások között, a sajátos mikroklímának köszönhetően ritka növények is megélnek.

Montpellier le Vieux - a teve

A Clermont Ferrandtól nyugatra elterülő Puy-vidéken több, mint 90 vulkáni kúp emelkedik. A vulkáni aktivitás e területen 25 millió éven át szinte töretlen volt, a folyamat csupán 3500 évvel ezelőtt fejeződőtt be! A legmagasabb vulkáni kúp az 1465 méter magas Puy de Dome, mai formáját egy 11 ezer évvel ezelőtti kitörés során nyerte el. Születése közben a keleti rész beszakadt, ez okozza formájának kettősségét. A hegy csúcsán televíziós adótorony áll, közelében étterem várja a turistákat. A bátrabbak színes siklóernyővel ereszkednek alá a magasból, a többiek az étterem teraszáról csodálják meg az előttük emelkedő vulkáni kúpok sokaságát.

(A szerző felvételei)


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS