Franciaország 7. A konyak hazájában • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Franciaország 7. A konyak hazájában

A konyakgyárban

A La Rochelle-től keletre elterülő vidéken kiterjedt szőlőültetvények szegélyezik az utat. E szőlő jelenti immár többszáz éve a híres francia konyak alapanyagát. A névadó városban, Cognac-ban találjuk az 1715-ben, Jean Martell által létrehozott konyakgyárat. A Jersey-n született gyáralapító 20 éves volt, amikor Cognac-ban megkezdte működését a lepárlóüzeme, s hat évvel később egy levelében már büszkén állította, hogy a régió egyik legnagyobb üzletét tudhatja magáénak. Ennyi idő távlatából nyugodt szívvel adhatunk neki igazat, hiszen e gondolatok ma is megállják helyüket!

Hordók a gyárban

A gyár szabadon látogatható, szakszerű idegenvezetéssel minden érdeklődő megismerheti a szakmai fogásokat. A pincészet azon kevesek közé tartozik, melyek a gyártás folyamatának minden lépését figyelemmel kísérik, a szőlőműveléstől a termékek piacra juttatásáig. A feldolgozásra kerülő szőlő termőterülete gondosan lehatárolt, csak az ott termett alapanyagot használják a gyártáshoz, garantálva a minőséget és a mennyiséget is. A lepárlás két lépésben történik, elsőként egy 70 fokos párlatot készítenek, majd a második lepárlás után jön létre az a konyak, amit utána barrique-hordókba (speciális technológiával készült égetett tölgyfahordók) töltenek s érlelnek akár több évtizeden át, a palackozást megelőzően.

Angouléme, Szent Péter székesegyház

Az üzem belseje patika tisztaságú, szép világos, csillogó oldalú hordókban tárolják a frissen lepárolt konyakot, amit majd a kis fahordókba töltenek. A fahordók oldalára krétával írják rá a hordók tartalmára vonatkozó információkat és az évjáratot, művészi szépségű betűkkel. A látványhoz pedig egy semmihez sem hasonlítható, édeskés, de rendkívül kellemes illat társul, talán a házi lekvár főzésekor keletkező illat és a méz illatának keverékéhez hasonlítható.

Angouléme, utca

Cognac-tól 50 kilométerre keletre található a hangulatos Angouléme városa. Legfőbb nevezetessége a XI-XII. században emelt, román stílusú Szent Péter-székesegyház. A város egy magaslatra épült; rendezett utcái, valamint a helyiek és a turisták által egyaránt kedvelt virágos parkjai nyugalmat árasztanak. A legszebb parkot az erődítményre hasonlító városháza előtt láthatjuk. A keskeny, zegzugos utcákon a házak előtt, és a falakra aggatott cserepekben színes virágok pompáznak. A kapualjakban itt-ott macskákat is láthatunk. A települést körülölelő várfalakról szép panoráma nyílik a környék dombságaira.

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS