Franciaország 6. La Rochelle és az óceánpart kincsei • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Franciaország 6. La Rochelle és az óceánpart kincsei

Az óváros egyik utcája

Franciaország egyik leghangulatosabb óceánparti városa La Rochelle. Jelképe a kikötő bejáratát vigyázó két hatalmas bástya: a Szent Miklós-torony és a Lánc-torony. Az előbbit börtönként használták egykor, a másikban pedig azt a hatalmas láncot tartották, amelyet éjszakánként kifeszítettek a két torony között, a kikötő védelme céljából. A kikötőmedence körül hangulatos sétány húzódik, árnyat adó óriási fákkal. Kávéházak várják a betérőket, a gyerekeket mutatványosok és bohócok szórakoztatják vidám produkcióikkal.

La Rochelle kiötője

Az óváros kanyargós utcáin, a szikrázó napsütésben helyenként vakítóan fehér, három-négyemeletes régi házak között tett séta felejthetetlen élmény. Mintha egy XVI. században játszódó kosztümös filmbe csöppentünk volna. És ez még nem minden! A várostól pár kilométerre, az óceán vizéből kisebb-nagyobb szigetek emelkednek ki. E szigetek a múltban nem a felhőtlen vidámságot jelentették lakóik számára, ugyanis többnyire börtönként használták őket. A híresebb „vendégek” közül Napóleon Aix-ről indult Szent Ilona szigetére, Yeu-n raboskodott Pétain marsall. Mégis, a népszerű televíziós vetélkedőknek köszönhetően, legismertebb az Aix szigete mellett található, ovális alakú erődítmény: Fort Boyard.

A 'Lánc-torony'

A La Rochelle-től délre húzódó partszakaszon üdülőhelyek sorakoznak. Erre a területre azonban egyáltalán nem jellemző az, ami például a Földközi-tengernél általánossá vált, itt nyoma sincs a zsúfoltságnak, harsányságnak és rongyrázásnak. Mégis mindenki aki idejön, nagyon jól érzi magát.

Az Atlanti-óceán apálykor, La Rochelle-től délre

Itt valóban érvényesül a vízpart szépsége, a vidéket nem uralja az ember. Mert az óceán, az egészen más. A víz állandó mozgásban van: naponta kétszer, dagály idején a hullámok a sétány közelében verdesik a partot, apálykor pedig kilométereket is gyalogolhatunk a fövenyen, amíg elérünk a vízhez. Ilyenkor a terület valódi kincsesbányává alakul, kagylók, csigák, lyukacsos kövek milliói hevernek a nedves, cuppogós homokban, nincs köztük két egyforma. Órákig lehet bogarászni átszellemülten az apró kincsek között. Sokan teszik is ezt, korra, nemre való tekintet nélkül, itt mindenki gyereknek érzi magát.

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS