Franciaország 1. A Loire-völgyi kastélyok • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Franciaország 1. A Loire-völgyi kastélyok

Franciaországot a turisták paradicsomának is nevezhetjük. Itt mindenki megtalálhatja a kedvére való programot, akár a természet kincsei, akár a művészetek iránt érdeklődik, vagy éppen pihenésre, kikapcsolódásra vágyik. Ezen a nyáron egy hosszabb franciaországi kiránduláson vehettem részt. Az utazásról nagyon sok élménnyel, és majdnem annyi fényképpel tértem haza. Ezeket szeretném megosztani most Önökkel!

A Loire-völgyi kastélyok

A kastélyairól híres vidék, melyet Franciaország kertjének is szoktak nevezni, a Loire középső, Chambordtól Angersig terjedő szakaszán terül el, mintegy 200 kilométer hosszúságban. A Loire-völgy alatt viszonylag nagy területet kell értenünk, nem csak a folyópartot. Ide tartozik a Cher, Indre, Vienne, illetve a Loire folyók által közrefogott, művészet- és kultúrtörténeti szempontból egyaránt rendkívül gazdag térség. A sok kastély közül nézzünk meg párat közelebbről is!

Chambord

A legnagyobb és legismertebb kastély Chambord, melyet I. Ferenc egy középkori erődítmény mintájára építtetett meg. A XVI. század első felében épült kastély a reneszánsz minden pompáját felvonultatja, a tetejét díszítő tornyocskák, kémények erdeje mindenkit ámulatba ejt. Legfőbb nevezetességét azonban a belsejében találjuk: a kettős csigalépcsőt, melyet a hagyományok szerint Leonardo da Vinci tervezett. A lépcsőn az emberek úgy közlekedhetnek mindkét irányba, hogy nem ütköznek egymással.

Chaumont

Chaumont kastélya a Loire mellett emelkedő magaslaton áll, az erődítmény jellegű épületbe felvonóhídon át lehet bejutni. A kastély három szárnya egy négyzet alakú udvart fog közre, az udvar a folyó felé nyitott. Parkjában a XIX. század első felében Libanonból áttelepített, azóta hatalmasra nőtt cédrusfák állnak.

Amboise

Chaumont-tól nyugatra a következő kastély Amboise. A derékszögben elhelyezkedő két épületszárny két korszakot ölel át. A folyóra néző gótikus épületrész nevezetessége a gyűlésterem, a másik, reneszánsz stílusú szárnyban míves bútorokat, faliszőnyegeket csodálhatunk meg. A lovagtorony teraszáról szép panoráma tárul elénk. A kastély szomszédságában áll a lángoló gótika elemeit felvonultató Szent Hubert kápolna. A délutáni Nap üvegablakokon beszűrődő fénye éppen Leonardo da Vinci sírkőlapja előtt rajzol színes mintákat a padlóra.

Chenonceau - a folyóra épült gyöngyszem

A Cher folyó felett helyezkedik el Chenonceau, a „hölgyek kastélya”. Hogy miért e jelző? Első építtetője Catherine Briçonnet, Tours polgármesterének lánya volt. Később II. Henrik tulajdonába került a kastély, aki kegyencnőjének, Diane de Poitiers-nek ajándékozta. Ő építtette a négyzet alaprajzú reneszánsz kastély mellé a folyón átívelő hidat és a szép franciakertet. A király halála után özvegye, Medici Katalin azonnal bosszút állt Diane-n: tudta róla, hogy él-hal Chenonceau-ért, így arra kényszerítette, adja át neki a kastélyt Chaumont-ért cserébe! Katalin építtette a folyó feletti hídra a két egymás felett elhelyezkedő nagy galériát magába foglaló szárnyat, a meglévő kastély stílusában.

Villanrdy - a kertépítészet csúcsa

Villandry az utolsó reneszánsz stílusban épült kastély a Loire-völgyben. Azonban nem az épület, hanem annak kertje miatt vált világhírűvé. A hatalmas park három szintre különül el, melyek lépcsőzetesen helyezkednek el egymás alatt. A felső részen található az úgynevezett „vizes kert”, ahol egy nagyobb, tükör formájú tó helyezkedik el, körülötte nyírott fákkal, bokrokkal. Alatta az „ornamentika kertjébe” látogathatunk, itt formára nyírt sövényeket, valamint egy nagyobb labirintust láthatunk. A legalsó szint a veteményes kert, ahol szabályos rendben sorakoznak a különböző konyhakerti növények: hagyma, káposzta, karalábé…

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS