Franciaország 2. Chartres és Versailles • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Franciaország 2. Chartres és Versailles

Chartres, a katedrális

A Loire völgyéből Párizs felé indulunk tovább. Az első állomásunk Chartres. A város legfőbb nevezetessége a csodálatos és sok titkot rejtő gótikus stílusú Miasszonyunk-katedrális. Chartres évszázadok óta jelentős zarándokhely. A templom a XIII. században épült, mindössze 26 év alatt! Terveit titok övezi, semmiféle közvetlen forrás nincs a tervezésével és az építésével kapcsolatosan. Egyetlen, amit tudhatunk, hogy alaprajzának méretei az aranymetszés szabályának felelnek meg. A főhajó padlóján 13 méter átmérőjű, köralakú labirintus látható, a zarándokok mezítláb, vagy térden csúszva haladtak végig a külső kezdőponttól középig vivő kanyargós vonalon.

A kórus-körfal részlete

Továbbhaladva a főoltár felé, a magasba szökő gótikus csúcsívben záródó oszlopok között hatalmas színes üvegablakokat láthatunk, bibliai jelenetekkel, uralkodókkal. Üvegablakai már a középkorban híressé tették a templomot, jellegzetessége a csak itt látható „Chartres-i kék” szín, melynek titkát évszázadokon keresztül nem sikerült megfejteni. A kőfaragás mesterműve az oltár mögötti kórus-körfal, közel 200 szoborral.

Versailles

Párizs közelében, a várostól 24 kilométerre délnyugatra található Versailles. Kastélyát és hatalmas parkját XIV. Lajos,  a „Napkirály” uralkodása idején építették. Pompája a király hatalmát, Franciaország dicsőségét volt hivatott kifejezni. A kastély parkjának központi részét egy szabályos rendben kialakított franciakert foglalja el. A szökőkutak, a színes virágok, a formára nyírt fák és sövények, a fehér márványszobrok rendje a főépület felé vezeti a tekintetet. A kastély impozáns termek sokaságát rejti. Fő nevezetessége a park felőli szárny emeletén elhelyezkedő, 73 méter hosszú Tükörterem. A 17 hatalmas ablakkal szemben ugyanannyi tükröt helyeztek el, így minden irányból a park látszik.

A varázslatos Hameau

A palota mellett terül el a látványos rajzolatú Orangerie, termő narancsfák sokaságával. A park külső részét erdő foglalja el, benne szabályos mértani rendszerben megépített utak vezetnek. Az utak találkozásánál, a kereszteződésekben kisebb szökőkutak, máshol szoborcsoportok láthatók. Két kastélyt is felkereshetünk itt, a Nagy-Trianon és a Kis-Trianon épületét. Utóbbi volt az első világháborút lezáró békeszerződések aláírásának színhelye. A park romantikus része az angolkert, benne a királyné, Marie Antoinette elképzelési szerint megépített nádfedeles házikókból álló falu, a Hameau. A házikók előtt elterülő tó vizén tavirózsák tündökölnek, a leveleken vízimadarak egyensúlyoznak.

Versaillestól már csak egy ugrás Párizs, a következő részben egy hosszú séta keretében fedezhetjük fel a világvárost.

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS