Franciaország 3. Egy nap Párizsban • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Franciaország 3. Egy nap Párizsban

A Diadalív

Párizsi „körsétánkat” a Diadalívnél kezdjük. Innen gyalog indulunk tovább a Champs Elysées-n, a világ talán legragyogóbb sugárútján, kávéházak teraszai előtt, nagy gesztenyefák árnyékában. Utunk a Concorde-téren vezet keresztül, itt áll a 23 méter magas egyiptomi obeliszk. A Tüileriák kertjén át érünk a Louvre-hoz, az U-alakú épület közepén álló üvegpiramis – a bejárat – előtt már korán reggel a művészetet kedvelők hosszú sora kígyózik. Innen már csak néhány lépés a Szajna.

Képeslapárus a Louvre előtt

Ahol kiérünk a partra, ott helyezkedik el az Ile de la Cité, a csónak alakú sziget. Két fő nevezetessége a gótikus stílusú Sainte Chapelle, gyönyörű színes üvegfalaival, és természetesen a középkori templomépítészet egyik csúcsteljesítménye, a közismert Notre Dame székesegyház.

A Notre Dame

A Szajna túlsó partján folytatjuk utunkat. A Latin negyed évszázadok óta a diákok városrésze – itt áll a Sorbonne – a zegzugos utcákban vendéglők, kávéházak várják a betérőket, a világ minden ételkülönlegességével. A közelben áll a Panthéon, altemplomában nyugszik több francia híresség, köztük Voltaire, Rousseau, és Victor Hugo. A „bal part” következő látnivalója a Luxembourg-palota a csodálatos kertjével, majd az Invalidusok épületegyüttese következik. Az Hotel des Invalides eredetileg katonai kórházként funkcionált, a mellette álló aranykupolás templomban találhatók Napóleon földi maradványai.

Az Eiffel-torony

Innen már nincs messze a Mars-mező, melynek túlsó végén magasodik a város jelképe, az Eiffel-torony. A 300 méter magas építmény az 1889-es világkiállításra készült el. Építésének idején vegyes fogadtatása volt, főként az írók adtak hangot a vele kapcsolatos nemtetszésüknek: állítólag Maupassant azért járt rendszeresen a tetején levő étterembe, mert szerinte ez volt az egyetlen olyan hely Párizsban, ahonnét nem lehetett látni a tornyot…!

Az Eiffel-toronynál metróra szállunk, hogy felkeressük Párizs új, „csupaüveg” városrészét, a La Défense negyedet. Leghíresebb épülete a négyszögletes diadalív, az épület a Champs Elysées tengelyében áll, körülötte változatos alakú modern irodaházak állnak.

Az esti órákban látogatunk el a Pigalle-ra, itt van Párizs, sőt a világ egyik leghíresebb szórakozóhelye, a Moulin Rouge. A nap zárásaként, a Montmartre-ra megyünk fel. Itt élt és tevékenykedett számos festőművész, például Renoir, Van Gogh, Gauguin. A Montmartre tetején magasodó Sacré Coeur székesegyház lépcsőjén ülve Párizs esti fényeit látjuk.

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS