Lengyelország – 2. Történelmi városok • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Lengyelország – 2. Történelmi városok

Szinte kivétel nélkül az összes lengyel nagyváros központja ámulatba ejtő szépségű. Nem csupán a városok főterei, hanem azok tágabb környezete a hozzá kapcsolódó utcákkal, a történelmi épületek szerves egységet alkotó összképével.

Varsó

A főváros, Varsó büszkesége a Stare Miasto, vagyis a régi piactér a szorosan egymás mellé épült, 3-4 emeletes, keskeny, színes homlokzatú házaival. A macskaköves teret a piac és a sok kitelepült vendéglő tölti meg élettel. A kis ékszerdobozhoz hasonlító térről a királyi várhoz vezető utcák régi épületeit míves cégérek, zászlók díszítik. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy Varsó épületeinek 85%-a elpusztult a második világháborúban. Amit ma láthatunk, gondos helyreállítás eredménye; az épületek rekonstrukciójakor háború előtt készült fényképeket is felhasználtak. Varsó további látványossága a Krakowskie Przedmiescie, a „palotasor”, melynek elegáns épületei ma különböző intézményeknek adnak otthont.

Poznan

A több mint félmillió lakosú Poznan évszázadokon át fővárosi szerepet töltött be. Érdekes magyar vonatkozása, hogy itt élt az első lengyel király fia, Bezprym herceg, Veszprém város névadója. Poznan óvárosa annyi értékkel büszkélkedik, hogy még felsorolni is nehéz! A főtér reneszánsz épületei, a mesébe illő városháza, a dombtetőn álló királyi vár, a jezsuita templom a hozzá kapcsolódó épületegyüttessel csak a legfontosabb látnivalók. Ebben a városban tekinthetjük meg Lengyelország legrégebbi templomát, a Szent Péter és Pál katedrálist. Poznan a műemlékeken túl rengeteg látnivalót és programlehetőséget kínál. Tartalmas kikapcsolódást nyújt többek között két állatkertje, a botanikus kert, csodálatos parkjai, múzeumai és tucatnyi színháza.

Wroclaw

Az Odera folyó partján elterülő Wroclaw Szilézia történelmi fővárosa, magyar neve Boroszló. A városkép szempontjából is sokat mondhat, hogy Wroclaw a Hanza Szövetség tagja volt. A szövetség kereskedővárosaira jellemző építészeti stílus nagyon szépen megfigyelhető: a 3-4 emeletes házak cifra homlokzatai külön-külön is csodálatra méltóak, de az összkép olyan, hogy az ember csak kapkodja a fejét a szebbnél szebb épületek láttán. Igazi kincs a városháza gótikus épülete.

A Raclawicei-körkép részlete

Az Odera kis szigetei is bővelkednek értékekben, a Tumski szigeten láthatjuk a vörös téglából épült kéttornyú gótikus katedrálist. Wroclaw különlegessége a Raclawicei-körkép. A Feszty-körképpel korban és megjelenésben párhuzamba állítható monumentális alkotáson a lengyel-orosz csata jelenetei mintha az ember szeme láttára történnének, a festmény az eléje épített domborzattal, növényekkel és mindenféle tárgyakkal a valóság illúzióját kelti.

Torun

Kopernikusz városa, Torun, a Visztula partján fekszik, Észak-Lengyelországban. Már mondani sem kell, az óváros egységes, történelmi hangulatot áraszt. Mindez a magasból is megtekinthető, a városháza tornyából remek kilátás tárul elénk. Torunban számos gótikus, barokk és reneszánsz ház áll, többek közt az az épület, mely a hagyomány szerint a csillagász, Kopernikusz háza volt a 15. században. Torun mindezeken túl másról is híres, ez pedig a mézeskalács! Több üzlet kínál változatos formájú és ízű mézeskalácsokat, melyek csomagolása is különleges, az egyszerű celofánburkolattól a kincsesládáig.

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS