Lázár Zoltán: Éremszíntől függetlenül nekem aranyos Kecskemét • Hetedhéthatár

Sport

Lázár Zoltán: Éremszíntől függetlenül nekem aranyos Kecskemét

Varga Péter verőhiba és időtúllépés nélkül, sőt a legjobb idővel teljesítette az akadályhajtást a 37 esztendős, vb-újonc hajtó, így az akadályhajtásban aranyérmes lett a XIII. Kettesfogathajtó Világbajnokságon Kecskeméten. A díjhatásban és a maratonhajtásban nem szerepelt kimagaslóan, így az élboly versengésébe nem szólhatott bele. Végül 14. lett. A címvédő, Lázár Vilmosnak a maratoni bukással a sorsa már a szombati napon megpecsételődött, végül a vert mezőnyben zárt, 61.-ként bár hibapont nélkül teljesített.

A Lázár-fivérekkel csapatot alkotó harmadik tag, Selyben Zsolt kifejezetten jól kezdett, de végül kettőt is rontott, 10. lett. Így eldőlt, hogy minden Lázár Zoltánon áll vagy bukik. Az esős idő ellenére összesereglett mintegy hat–hétezer néző pedig bízott, hogy meglesz a kettős magyar siker, az egyéni és csapatarany.

Az éllovas Lázár mögött a holland Verstappen és a svájci Schenk is két verőhibával és időtúllépéssel teljesítette a pályát, így a feltételek biztatók voltak, hogy aranyos maradjon Kecskemét aranyvasárnaphoz, de Diane Brownlie, a főbíró angol úrhölgy elfelejtett csengetni, ám az óra elindításán kívül ez is feltétele a szabályok szerinti rajtnak. Ez megzavarta az ifjabbik Lázár fivért.

A hatszoros világbajnok hajtónál ezúttal az 5-ös, a 14-es és a 19-es akadálynál is lepottyant a narancsszínű bójáról a citromsárga labda. A három verőhiba pedig 8,04 másodperces időtúllépéssel párosult, így nemcsak az arany, az ezüst is elúszott.

Pedig lovas nemzetünket ünnepelni érkezett a zánkai sajtótájékoztatón beharangozott Schmitt Pál, az Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és az EU parlament alelnöke, de Varga Péter fogathajtási aranya egy kicsit enyhítette a szomorúságot. Be kellett érnie az egyéni bronzzal és a csapatezüsttel. A gratuláció ezen az estén főként a hollandoknak járt. Harrie Verstappen fejére került a korona, aki egyéni győzelmén kívül csapatban is első lett Gosschalk és Van Tergouw társaságában.

A maratoni hajtás után a világbajnok és a harmadik helyezett Lázár Zoltán is válaszolt lapunk kérdéseire.

Harrie! Mennyire elégedett a szervezéssel, a pályával és a közönséggel?

A szervezés kítünő, maximálisan elégedett vagyok a pályával. Jó, hogy nincs túl közel a pálya a közönséghez, ezért a lovak nyugodtabbak. Sok maratoni világversenyen részt vettem, de ennyi nézőt sehol nem láttam, úgy látszik a magyarok nagyon szeretik a fogathajtást.

Zoltán! Mit gondolsz, aranyos város marad Kecskemét holnap?

Azt már most kijelenthetem, hogy a holnapi érem színétől függetlenül számomra az marad. Sokat jelent számomra ez a város. Három aranyat és egy ezüstöt nyertem itt. Itt volt az esküvőm. Mindent megkaptam itt, amire vágytam.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS