Czakó: A nők kevésbé korrumpálhatók, mint a férfiak • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Czakó: A nők kevésbé korrumpálhatók, mint a férfiak

Beszélgetés hazánk londoni nagykövetével

Erzsébet angol királynő és Czakó Borbála nagykövet

Czakó Borbála a Közlekedési és Távközlési Főiskola elvégzése után először a Volán Elektronikánál, majd a Compact Vállalatnál dolgozott, mint rendszerszervező. Ezután a Világbank IFC magyarországi vezetője 1992–2002 között, majd az Ernst & Young vezérigazgatója 2003–2007, nagykövet 2007-től. Diplomái: Közlekedési és Távközlési Főiskola üzemmérnöki oklevél 1975, Budapesti Közgazdasági Egyetem közgazdász 1987, New Orleans Tulane University 1991 MBA fokozat. A walesi herceg kezdeményezésére létrejött Business Leaders Forum elnöke.
Nagykövet asszon, miért fontos az Ön számára, hogy egy gazdasággal foglalkozó konferencián részt vegyen?

Ha a nagykövetek tevékenységét nézzük, és ez nemcsak Magyarországra vonatkozik, akkor lehet látni, hogy nagyon erős hangsúlyt kap a munkájukban a gazdasággal kapcsolatos tevékenység. Egyrészt saját vállalataiknak keresnek export lehetőségeket, másrészt amikor jó beruházási célpontokat látnak, akkor komoly lobbi tevékenységet folytatnak azért, hogy az ország cégeinek növekedési lehetőségeket, illetve piacokat találjanak.

Ez a hatodik tanácskozás a sorban, amelyet a Hungarian Business Leaders Forum elnökeként szervez. Mi a feltétele annak, hogy sikeres legyen egy ilyen tanácskozás, mint a mai?

Ahhoz, hogy sikeres legyen a tanácskozás, szakembereket kell meghívni, szakmailag kell vitát folytatni és olyan szakmai közönség kell, amelyik reggeltől késő délutánig végigüli ezt a hosszú napot. Továbbá valószínűleg úgy távozik, hogy látja milyen irányban vannak Magyarországnak kitörési lehetőségei. Azt hiszem mindenkinek az érdeke, hogy hazánk egy fenntartható fejlődési pályára tudjon lépni.

Czakó Borbála nagykövet a szerzővel

A korábbi konferenciákon több kérdés hangzott el, ezért megdöbbentett engem, hogy szinte nem mertek kérdezni. Mi lehetett ennek a félénkségnek az oka?

Ez a konferencia speciálisan fókuszált az egészségügyi reformra. Talán az a közönség, amelyik ma megjelent, nem feltétlenül az egészségügyből jött, valószínűleg hogyha innen érkező szakemberek lettek volna a közönség soraiban, akkor több szakmai kérdést tettek volna fel.
2007. április 4-én adta át megbízó levelét Erzsébet angol királynőnek. Az azóta eltelt idő alatt sikerült a brit befektetőket a negatív magyar tendenciák ellenére is meggyőzni, hogy érdemes célországnak tekinteni Magyarországot?

Nagyon sok háttérbeszélgetést folytattam gazdasági hetilapokkal, napilapokkal, szerveztünk gazdasági kerekasztalt a tőkebefektetési alapoknak, és vállalati road show-t közösen April Foley-val, az Egyesült Államok budapesti nagykövetével. Azt gondolom, hogy nem lehet feketén-fehéren azt mondani, hogy Magyarországra rossz befektetőnek jönni. Egyébként vannak olyan nemzetközi intézetek is, ahol csinálnak befektetési listákat. Hazánk ezen nincs annyira hátul. Azt lehet tudni, hogy a befektetők olyan befektetéseket fognak csinálni, amely területen Magyarország még mindig versenyképes és ezek általában azok a szektorok, ahol például a tudásalapú társadalomra tudunk építeni, olyan munkaerő szegmensekre, ahol mi többet tudunk nyújtani, mint a környező országok. Nem olyan régen telepedett Budapestre a Vodafonnak a szolgáltató központja. Azt gondolom, bizonyos területeken Magyarország versenyképes és nagyon fontos, hogy ezeken a területeken megtartsuk előnyünket. Ehhez szükséges, hogy jó hatású infrastruktúrával rendelkezzünk. Az is nagyon érdekes, hogy a befektetők nem rövid távon, hanem hosszú távon gondolkoznak. Egy félév vagy egy rossz hír a gazdaságban nem feltétlenül okozza azt, hogy megváltoztatják a már meglévő döntéseiket.

Keményen összecsaptak az álláspontok délelőtt és délután. Milyenek az első benyomásai a konferenciáról?

Ezek végül is szakmai viták, ezért is jövünk össze, nem azért, hogy egyetértsünk, hanem azért, hogy megértsük egymás szempontjait, hogy egy szakmai területet biztosítsunk arra, hogy mindenkivel hogyan lehet a lehető legjobban megértetni és ez alapján végezni munkáját. Cél az, hogy elsősorban a magyar érdekek kerüljenek előtérbe. Nem politikai, hanem gazdasági érdekekről beszéltünk.

Erről a konferenciáról is fog készülni írásos összefoglaló, mint ez előtti ötről?

A Bank & Tőzsde minden pénzügyi csúcsról készített, most is készít egy kiadványt és gondolom nagyon fontos ez, a szakmaiságát is segíti a konferenciának. Tehát mindenkinek megjelenik az előadása. Így egy sokkal szélesebb közönség is olvashatja, mint a jelenlévők.

A konferencián előadásában Járay ex-MNB elnök úr nagyon hangsúlyosan beszélt a korrupció kérdéséről. Mi erről az Ön álláspontja? Esetleg a következő rendezvényen ezt is a tanácskozás témakörévé tennék?

A Business Leaders Forum egyik munkacsoportja foglalkozik ezzel a kérdéssel. Van egy nyílt klubunk is ahol tárgyalunk erről a kérdésről. Nekünk az a véleményünk, hogy a nők lényegesen kevésbé korrumpálhatók, mint a férfiak. Ezt egy Világbank-tanulmány is alátámasztja. Tehát a bizottsági és klub vonalon is teszünk a korrupció ellen. A most megalakuló antikkorrupciós bizottság munkájában is szívesen részt vállalnánk.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS